Meddig élhet legfeljebb egy ember? Megdöbbentő, mi a maximum
A tudósok a 110 év fölöttiek adatait vizsgálták meg, hogy meghatározzák az emberi élet határait.

idos-oreg-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi élettartam végső határa 115 év lehet egy új amerikai tanulmány szerint. A kutatás évtizedek adatait elemezte, és a BBC hírportálon jelent meg a Nature című tudományos lap alapján.

A védőoltásoknak, a születés biztonságosabb körülményeinek, a rák és a szívbetegségek gyógyításának köszönhetően a várható élettartam folyamatosan növekszik a 19. század óta.

A 110 évnél idősebbeket vizsgálták

Egy New York-i kutatócsoport vizsgálta meg a franciaországi, japán, brit és amerikai szuperöregek, vagyis a 110 évnél tovább élők adatait, hogy a végső határt megtalálja. Az adatok azt mutatták, hogy a várható élettartam növekedése a százon felülieknél lelassul, a halálozás legmagasabb várható időpontja pedig már legalább két évtizede stagnál.

Az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója, Jan Vijg elmondta a BBC hírportáljának, hogy a 105 évnél idősebbeknél nagyon kicsi a várható élettartam növekedése. Ez azt sugallja, hogy valószínűleg közeledünk az emberi élethossz végső határához.

A legidősebb ember 122 éves volt

Jan Vijg kutató szerint a történelem során először látható, hogy a plafon nagyjából 115 év. Ezt szinte lehetetlen túlszárnyalni. Tíz földnyi népesség kellene ahhoz, hogy egy adott évben egyetlen 125 éves ember lehessen találni, tehát erre nagyon kicsi az esély.

A legidősebb, hivatalosan dokumentálható korú ember, aki ezt a számot megközelítette, Jeanne Calment volt, aki 122 évesen halt meg 1997-ben. A hosszú élet francia ikonja még az Eiffel-torony építése előtt született, és találkozott Vincent van Gogh-gal is.

jeanne calment

Linda Partridge, a Londoni Egyetem egészséges öregedést kutató intézetének igazgatója szerint logikailag lennie kell egy legfelső korhatárnak. Ám a témában írt tanulmányok csak azt írják le, mi történik jelenleg, nem pedig azt, hogy mit hoz a jövő.

Az életmód és az élettartam összefügg

A kutatásban elemzett adatok olyan százon túliaktól származtak, akiknek gyerekkorában, vagyis a 19. században még arattak a fertőző betegségek. A himlő csak 1980-ban tűnt el a föld színéről. Ezeknek az embereknek a táplálkozása is hiányos volt. 

James Vaupel, a Max Planck Demográfiai Kutatóintézet igazgatója szerint viszont a 115 éves felső határ túlságosan magas. Vaupel elmondta, hogy az öregedés legyőzésében az a kihívás, hogy az emberi evolúció nem készült fel a szélsőségesen magas korra. A természetes kiválasztódás évmilliói arra tökéletesítették az embert, hogy fiatalkorában legyen képes a túlélésre és a szaporodásra.

Ami fél évszázaddal később vagy még idősebb korban történik, az a DNS-ben hordozott, fiatalkorban fontos instrukciók mellékhatása. A tudós szerint az élettartam növelése olyan módszert igényel, ami túlmutat a betegségek gyógyításán, és egyenesen a sejteken belüli öregedést győzi le.

(Fotók: Getty Images Hungary, grg.org.)

Ezt is szeretjük