Amerikában ismerték el a magyar rákkutató innovációját - Új utakat nyit a rák gyógyításában
A világon egyedülálló fejlesztés életet menthet, és már elérhető.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Peták István rákkutató, farmakológus nem mindennapi célokat tűzött maga elé: szakmai összefogással a hazai és világszintű orvoslást szeretné megreformálni, ezzel pedig forradalmi változásokat hozni a rákgyógyításban. Egyedülálló innovációit és tudományos tevékenységét már több országban elismerték, a fejlesztések pedig egy valódi és elérhető lehetőséget jelenthetnek a daganatos betegségekben szenvedők számára.

A kezdetek

Egy korábbi előadásában dr. Peták István egészen a gyermekkori élményekig visszanyúlva elmagyarázta indíttatásait, amikor édesapja és a Másfél millió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatnak köszönhetően a természet rabjává vált. A tanulásban pedig Semmelweis Ignác jelentette számára a példaképet, aki a korabeli tudomány meglévő ismereteit használta fel kitartóan a betegek megsegítésére.

Dr. Peták István

Ez az optimizmus és példaértékű tevékenység vezette őt arra a meggyőződésére, mely szerint egy súlyos betegség legyőzésében néha épp a legegyszerűbb, eredeti okok megkeresése lehet a kulcs. Ezt a pontot kereste a daganatos betegségek kialakulásában is, először a Semmelweis Egyetemen végzett tanulmányaiban, majd munkájában is.

Ahol felfigyeltek rá

Diplomája megszerzését követően ugyanis azonnal gyermekonkológusként kezdett dolgozni az egyetem gyermekklinikáján, illetve ezzel párhuzamosan a patológiai intézetben végzett kutatásokat, majd a németországi Aachenben, illetve az USA-ban nyert el tudományos ösztöndíjat, a St. Jude Children's Research Hospital intézményében.

A Femina Klub következő vendége dr. Peták István és dr. Bánki Endre, előadásuk témája pedig: Új utak a rákgyógyításban - A jövő gyógyszerei már elérhetőek. Az est során többek között a rákgyógyítás legújabb innovációiról, az eddig alig ismert, ám nagyon fontos betegjogokról és a hazánkban elérhető lehetőségekről is szó lesz.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: www.femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el
, korlátozott számban.

Időpont: 2016. november 19. 18 óra
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp Színpad

Néhány év múlva visszatért Magyarországra, hogy itt folytassa a daganatellenes gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatát, és itt fejlessze ki a személyre szabottan alkalmazható gyógymódot. A Semmelweis Egyetem patológiai és rákkutató intézetében, majd molekuláris biológiával foglalkozó intézetének akadémiai munkacsoportjában is tudományos főmunkatárs lett.

Megalapított diagnosztikai vállalatait világszerte elismerés övezte, a KPS Diagnosztika Zrt. után az Oncompass Medicine Zrt.-vel is kulcsfontosságú szakmai eredményeket ért el. Dr. Peták István szakmai munkájának részét képezi az általa írt több mint 60 tudományos közlemény is: kutatási eredményeit több külföldi lapban, például a Clinical Cancer Research-ben és az American Association for Cancer Research-ben publikálta.

Nemzetközi elismerés

Kutatási tapasztalatait megszerezve dr. Peták István az Oncompass Medicine vállalat vezérigazgatójaként részt vett egy olyan, világon egyedülálló szoftver kifejlesztésében, amely forradalmi változásokat hozott a rákgyógyítás területén.

A hazai legnagyobb elismerés, a Gábor Dénes-díj odaítélése után 2016 januárjában a Szilícium-völgyben az Egyesült Államok egyik legnívósabb világkonferencióján mutatta be informatikai rendszerét, amelyhez hasonló kutatásokat ez idáig csak a Harvard Egyetemen végeztek. A rendszer segítségével ugyanis minden rákos beteg számára személyre szabottan a legmegfelelőbb, célzott kezelés választható ki.

- Véleménye szerint az önök által alkalmazott kezelési módszerek mennyi idő múlva válthatják fel a hagyományos kemoterápiás gyógymódot?

- Ez fokozatosan megy végbe. Már most kombinálunk kemoterápiás kezeléseket célzott kezelésekkel. Azok a klinikai vizsgálatok, amelyek célzott gyógyszerek kombinációját vizsgálják, most kezdődtek el. Úgy gondolom, hogy öt-tíz éven belül szinte minden beteg fog kapni célzott kezelést is, de a kemoterápia és a sugárterápia továbbra is része lesz a komplex daganatellenes stratégiának. Ugyanakkor, ha egy daganatot teljesen el lehet távolítani a szervezetből, akkor még nagyon sokáig a sebészeti beavatkozás fogja jelenteni a legbiztosabb megoldást.

(Részlet korábbi interjúnkból, amelyet ide kattintva érhetsz el.)

Dr. Peták István és szakmai partnereinek lelkesedése a mai napig töretlen. Eltökélt céljuk ugyanis, hogy a legújabb kutatási eredményeket azonnali hatállyal elérhetővé tegyék a rákos betegséggel küzdők számára. Mivel a súlyos kór fennállása idején minden elvesztegetett perc kulcsfontossággal bír, a genetikai különbségek pedig értelmetlenné teszik a berögzött, sematizált orvoslást, hajthatatlanul harcolnak a betegek jogi képviseletéért, valamint a személyre szabott gyógymódok közkinccsé tételéért is.

Ezt is szeretjük