Ilyen tünettel muszáj most orvoshoz fordulni: erre kéri a Népegészségügyi Központ a lakosságot
Itthon is terjed a majomhimlő, fontos, hogy az ember bizonyos tünetek esetén gyanút fogjon.

orvos beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint két hónap telt el azóta, hogy Magyarországon is kimutatták a majomhimlővírust. Augusztus 4-én már 42 regisztrált esetet tartanak számon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint. 

A fertőzött emberek otthon tartózkodnak elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él - ismertették. Hozzátették, a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Majomhimlő-fertőzések itthon

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel - lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, illetve a nyirokcsomók duzzanatával - kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is - olvasható az NNK MTI-nek eljuttatott közleményében. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy

kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

Látható, hogy a majomhimlő szerteágazó tünetekkel jelentkezhet, lappangási ideje hosszú, 5-21 nap is lehet a WHO adatai alapján. Bár a bőrkiütések adhatnak leginkább okot a gyanakvásra, lényeges, hogy már a láz megjelenésekor óvatosan járjanak el az érintettek.

Az emberről emberre történő terjedés korlátozott, leginkább testnedvekkel való érintkezés, cseppfertőzés vagy szennyezett tárgyak útján adható tovább. Kulcsfontosságú lehet ezért a fertőzött személyekkel való szoros kontaktus kerülése és a védőruházat viselése a beteget ápolóknak. 

Hamarosan érkezhet az oltás

Július 23-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőjárványt, véleményük szerint globálisan a terjedés mérsékelt, Európában viszont magas. A védekezés a betegség terjedésének lassítása, megállítása miatt kiemelt jelentőségű. Bajorországban már július első felében elkezdtek a majomhimlő ellen oltani a bajor-dán Bavarian-Nordic cég oltóanyagával, a híradások szerint pedig heteken belül Magyarországra is megérkezhet a betegség elleni védőoltás, amit lakosságarányosan osztanak szét az Európai Unió tagállamai között. Először a fertőzésben leginkább érintett országok kaphatják meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből - számolt be róla az Index

5 tévhit a majomhimlőről

Az utóbbi két évben a sok áldozatot követelő koronavírus az emberek mindennapjainak szerves részét képezte. Ahogyan azzal kapcsolatban, úgy a majomhimlőről is számos találgatás és félrevezető információ lát napvilágot. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük