4 évvel kevesebbet élünk, mint az uniós átlag - Ez a tényező kulcsfontosságú szerepet játszik benne

Az átlagéletkor növelésének elengedhetetlen része az innovatív gyógyszergyártók támogatása.

Magyarország átlagéletkor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos fontos egészségügyi mutató alapján Magyarország le van maradva az uniós átlagtól. A 65 éves korban várható élettartam a magyar nőknél közel 18 év, a férfiaknál viszont 14 év, miközben az uniós átlag 17 és 21 év - derül ki az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) által rendezett konferencián.

A Magyarországon várható élettartam is négy és fél évvel elmarad az uniós átlagtól. A szükségszerű fejlődésben segíthetnek az innovatív gyógyszergyártók, amelyek kulcsszerepet kaptak a koronavírus-járvány kezelésében és az egészséges, „jövőbiztos” társadalom elérésében is megkerülhetetlenek.

Ennyivel kevesebbet él a magyar

A gazdasági környezet egyelőre meglehetősen nehéz a teljes gyógyszeripar, így az innovatív gyógyszergyártók számára is. Kulcsfontosságú a teljes gyógyszeripar terheinek csökkentése annak érdekében, hogy a gyártás, a fejlesztés, a generikus gyógyszereken keresztül a költségcsökkentés, az innovatív gyógyszereken keresztül pedig a legújabb terápiákhoz való hozzáférés együttesen biztosítható legyen. Egy kiszámítható, tervezhető gazdasági környezetben 100 forintra vetítve további 85 forint hozzáadott értéket előállító innovatív gyógyszergyártók még nagyobb szerepet játszhatnak a gazdaság fejlődésében, az egészségesebb társadalom kialakításában.

GettyImages-1475020235
Fotó: izusek / Getty Images Hungary

A világot sokkoló koronavírus-járvány kezelésében kulcsszerepet vállaltak az úgynevezett innovatív gyógyszergyártók, amelyek a legmodernebb készítményeket, terápiákat fejlesztik, biztosítják világszerte. Ez meglehetősen drága műfaj, de elengedhetetlen a „jövőbiztos társadalomhoz”, a gazdasági súlya pedig megkérdőjelezhetetlen akár magyar, akár nemzetközi szinten - egyebek mellett erről volt szó az AIPM által szervezett, budapesti konferencia első napján, csütörtökön.

- A szervezet célja, hogy az innovatív terápiák, gyógyszerek eljussanak a betegekhez, egészségügyi intézményekhez, a megfelelő állami finanszírozás mellett. Erre azért is van szükség, mert Magyarország több fontos egészségügyi mutatót nézve is le van maradva. A 65 éves korban várható élettartam Magyarországon a nőknél közel 18 év, a férfiaknál 14 év, szemben a 17 és 21 éves uniós átlaggal. A várható élettartam Magyarországon - 2022-ben – 76,2 év volt, ami négy és fél évvel elmaradt az uniós átlagszinttől. Ráadásul az úgynevezett megelőzhető halálesetek száma az Európai Unió országait tekintve a legmagasabbak között van - mondta Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója idézve egyebek mellett a szervezet és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Hol helyezkednek el a gyógyszercégek a magyar gazdaságon belül?

A konferencián ismertettek több – az IQVIA, a Századvég és a Healthware által készített - felmérést, kutatást és elemzést, amelyek a magyar gazdaságon belül helyezték el a gyógyszeripart és az innovatív fejlesztésekkel foglalkozó gyógyszeripari szereplőket. A 2022-es adatokon alapuló becslés alapján 1800 milliárd forint értéket képvisel az iparág egyebek között a költségvetési, beruházási, kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve. Beszédes, hogy az innovatív gyógyszeripari vállalatok 100 forint hozzáadott értékre vetítve további 85 forint hozzáadott értéket generálnak. Munkaerőpiaci szempontból is jelentős szereplők, mivel a gyógyszercégek által létesített tíz munkahely további kilenc állás létrejöttéhez vagy megtartásához járul hozzá.

Az is kiderül a makrogazdasági adatokból, hogy bár jelentősen nőtt az egészségügyi kiadások nominális összege az elmúlt években, a GDP-hez mérten csökkenés vagy stagnálás látható, ami kedvezőtlen tendencia. A magyar gyógyszeriparnak, ezen belül az innovatív gyógyszergyártóknak kihívást jelent a magyarországi gazdasági környezet, ezen belül az adóztatás. - Örülünk annak, hogy a kormányzati döntéshozók is látják, mennyire fontos szerepe van a gyógyszerszektornak – emelte ki Szalóki Katalin. Az AIPM tagjai bíznak abban, hogy a szektort sújtó extraprofit-rendeletben meghatározott adók mihamarabb kivezetésre kerülnek, ami mozgásteret adhat majd az érintett vállalatoknak.

GettyImages-52228120
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

Európa lemaradt

Az is kiderült az AIPM-konferencia nemzetközi szekciójában, ahol Nathalie Moll, az EFPIA Igazgatója is előadott, hogy Európa lemaradásba került az elmúlt időszakban. Korábban a kontinens volt a világ gyógyszertára, de mára veszített a jelentőségéből. Ez részben azzal is magyarázható, hogy Európa 25 százalékot bukott a globális fejlesztések területén. A soron következő magyar uniós elnökség során az egyik kiemelt téma lesz az Európában és Magyarországon is az egyik legtöbb halálozásért felelős szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása. A prevenció mellett a szűrések, a kezelés, az innováció és a rehabilitáció is kulcskérdés ezen a területen.

Gyorsaság és „jövőbiztonság”

Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerben a generikus készítmények révén felszabaduló források utat nyitnak az újabb innovatív készítményeknek. Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerhez fel kell gyorsítani a gyógyszerek befogadási folyamatát, több szempont alapján kell dönteni egy-egy készítményről, nem kizárólag a pénzügyi szempontokat kell figyelembe venni, hogy a legmegfelelőbb – korszerű – terápiák válhassanak elérhetővé a betegek számára. 

A konferencia első napján a legtöbb előadó kiemelte, hogy tervezhető, kiszámítható gazdasági, adózási környezetet szeretne a teljes gyógyszeripar, ennek eredményeként sokkal nagyobb mértékben tudnának hozzájárulni a fejlődéshez.

Kiderült, hogy miért élhetnek a nők akár évekkel is tovább, mint a férfiak: meglepő a magyarázat

Közismert, hogy a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, egy kutatásból most kiderült, hogy mi lehet ennek az oka.

Elolvasom

 (Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük