Nyolcszor gyorsabban mutálódik, mint a hagyományos vírus
Terjed az új influenza
Kínában eddig kilencen haltak bele az új madárinfluenzába.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új madárinfluenza-vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus - állapították meg a dél-kínai Sencsen egyetemi kutatói.

Lapjelentések szerint emiatt az átlagosnál aggasztóbbnak ítélik a helyzetet.

Terjed az új madárinfluenza-vírus

Ho Csien-kuj kutató szerint szokatlan jelenségről van szó, a vírus evolúciós fejlődését nehéz megjósolni, nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelenthet.

A szakember a kevés minta ellenére úgy véli, hogy az eddigi eredmények riasztóak, és a hatóságoknak el kell készíteniük a legrosszabb helyzetre vonatkozó forgatókönyvet is.

Legalább kilenc ember halt bele

A legfrissebb jelentések szerint eddig kilenc ember halálát okozta a H7N9 vírus Kelet-Kínában. Eddig bizonyítottan 28 személy fertőződött meg a vírustól.

Sanghajból 13 esetet jelentettek, ebből öt volt végzetes. Nyolc fertőzést Csiangszu, ötöt Csöcsiang, kettőt pedig Anhuj tartományban regisztráltak.

Eddig 111 ezer szárnyast vágtak le

A sanghaji hatóságok az élő baromfi árusításának teljes körű betiltását fontolgatják, miután a helyi piacokon húsz pozitív mintát találtak. A városban múlt csütörtök óta több mint hétezer mintát vettek, és 111 ezer szárnyast vágtak le. A helyi amerikai gyorsétteremben, a McDonald's-ban hétfő óta több mint 40%-kal csökkentették a csirkehúst tartalmazó ételek árát.

Emberről emberre terjed?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes fertőzések között nincsen közvetlen kapcsolat. A kínai szakhatóság, valamint az Egészségügyi Világszervezet állítása szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Azokat, akik érintkezésbe kerültek a fertőzöttekkel, ettől függetlenül egészségügyi felügyelet alatt tartják.

Felülvizsgálják az egészségügyi berendezéseket

A kínai hatóságok országosan megkezdték a fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges egészségügyi berendezések minőségi felülvizsgálatát. A jelekből ítélve ugyanis a piacon nemcsak ellenőrzött, engedéllyel működő vállalatok gyártanak és értékesítenek ilyeneket a kórházaknak.

Magyarországon kell félned a betegségtől?

Az MTI információi szerint az országos tiszti főorvos 2013. április 8-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hazánkat és az Európai Uniót nem fenyegeti az új madárinfluenza-vírus veszélye. Úgy véli, kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon felüsse fejét a betegség, teljesen kizárni azonban nem lehet. További információkat korábbi cikkünkből szerezhetsz.

Ezt is szeretjük