Gyengíti az immunrendszert, megbetegít, és te is mindennap használod
Egyre több helyen találkozol vele, és bár hasznos, árthat is.

nagykep?cikkid=162254&kep=faradt-iroda-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú, forró nyarakon sarkalatos pont a légkondicionáló berendezés használata. A klímát sokan áldják, sokan átkozzák, mert előnyei mellett akadnak hátrányai is. Valóban jót tesz a komfortérzetnek, ha az ember végig tudja aludni az éjszakát, izzadás nélkül utazik az közlekedési dugóban, és állandó verítékezés nélkül képes végigdolgozni a napot, a legtöbben azonban ilyenkor túlzásba viszik a légkondi használatát, ami káros élettani következményekhez vezethet. Adunk pár tippet, hogyan minimalizáld az esetleges negatív hatásokat.

Nagyon sok előnye van a szervezet szempontjából

Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa szerint a légkondicionálásnak több pozitív fiziológiai hatásai is lehet, a hőség ugyanis gyakran okoz olyan tüneteket, mint a fáradtság, a kimerültség, a koncentráció hiánya, ami vezetés vagy fizikai munka végzése közben különösen veszélyes lehet. Hőségben az ember kevésbé bírja a terhelést, a meleg okozta alvási problémák pedig kialvatlansághoz, stresszhez vezethetnek, ami kihat a munkára, a társas kapcsolatokra is.

A kánikula fokozhatja a depressziós tüneteket, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők körében pedig hirtelen rosszullétekhez vezethet. A klíma használata mellett azonban csökkenthető, elkerülhető a fenti tünetek előfordulása, valamint használata jótékony hatással lehet az allergiásokra is, ugyanis, mivel napközben egyáltalán nem, vagy kevesebbet kell szellőztetni mellette, nem jutnak be az allergiás tüneteket okozó pollenek.

De komoly panaszokat is okozhat

Ám a klímahasználat okozhat panaszokat is. Nem megfelelően alkalmazva gyengítheti az immunrendszert, a meghűlés mellett fülfájást és légúti ártalmakat okozhat, a hűtött helyiség száraz levegője miatt pedig kiszáradhat a torok, a szem és az orr nyálkahártyája is. Ha túl nagy a különbség a kinti és benti levegő hőmérséklete között, komolyabb megfázás is kialakulhat.

A nem megfelelő hőfokbeállítás komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetet, mert a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés, és előjöhetnek az ízületi panaszok is. A nem megfelelően tisztított klímaberendezés pedig komolyabb betegségeket, fertőzéseket, influenzaszerű megbetegedéseket is okozhat.

Ha betartod, nem lesz gond

Dr. Nagy-László Nóra szerint azonban elég betartani néhány alapszabályt, és megbetegedés nélkül élvezheted a klíma jótékony hatásait. Az első és egyik legfontosabb, hogy otthon, az autóban és az irodában is rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni és karbantartani kell a berendezést.

A kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen. A hideg levegőt ne irányítsd közvetlenül magadra, így elkerülheted az ízületekre gyakorolt kellemetlen hatást. Üzemeltesd minél alacsonyabb fordulatszámon a készüléket.

Ha a munkahelyen fázol a klíma miatt, próbálj kompromisszumot kötni a kevésbé fázós kollégákkal, vagy legyen kéznél egy kendő vagy stóla, amit magadra teríthetsz a hideg ellen.

Ezt is szeretjük