Rossz a szemed? Ennyi dioptriától kaphatsz jogosítványt
Szerinted vezethet, aki fél szemére nem lát?

no-vezet-elkeseredett
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a vezetés során a legfontosabb érzék a látás, a szabályzat nagyon megengedő a látássérülések esetén. Sokan mégsem tudják, milyen határtól kell ténylegesen a szemüveg, és mikor kell teljes egészében lemondani a vezetésről.

Az alkalmassági vizsgálat kötelező a jogosítvány megszerzéséhez és hosszabbításához is, sokan mégsem ismerik az utakon megengedett látásminimumot.

Mi a minimum?

A törvény szerint B kategóriás jogosítványnál a két szem látóélességének együttesen 0,5-es vízusnak kell lennie, melyből az egyik szem minimum 0,8-es, a másik legalább 0,1-es élességű. Az élességet 8 dioptriát meg nem haladó szemüveggel vagy kontaktlencsével is el lehet érni.

A 0,1 és 0,3 közötti vízus nagyon alacsony érték, azt jelenti, hogy az adott szem a normális értékhez képest csak a 10-30%-ig lát. Mindkét szem esetén gyengénlátónak számítana az illető. A dioptria helyett tehát a törvény a vízust határozza meg, ami szemüveggel korrigálható.

Az élességen felül a látótérnek vízszintesen legalább 160 fokosnak kell lennie, mely balra és jobbra legalább 70 fokot bővül, illetve a látótér központjától számított 30 fokos sugarú tartományon belül nem lehet terhelt. 

Jogosítvány félvakon?

A szemorvos akkor is megállapíthatja az alkalmasságot, ha csak az egyik szem használható. Ebben az esetben az egyik szem minimum 0,5-es látásélességén túl a szakorvosi véleménynek azt is igazolnia kell, hogy a látóképesség csökkenése óta eltelt az alkalmazkodáshoz szükséges idő, így a szem látómezeje normális.

Az alkalmassági vizsgálaton szintén a szemorvosi véleményen múlik, hogy a színlátási zavarokkal küzdő ember kaphat-e vagy hosszabbíthat-e jogosítványt. A nagyothallás esetén szintén a szakorvos állapíthatja meg az alkalmasságot. Ha a látás romlása a jogosítvány megszerzése után következik be, akkor a régi módosítására is szükség van, függetlenül az érvényesség lejáratának időpontjától. 

A 01.01. kód azt jelzi, ha csak szemüvegben vezethet valaki, a 01.02. a kontaktlencse-használatot jelenti, illetve 01.06 jelzi, ha mindkettő alkalmazható, míg a 110-es kód tartalékszemüveg tartására is kötelezi a vezetőt. A szabályok megszegése esetén 5-50 ezer forintos helyszíni bírságot szabhat ki az ellenőrző rendőr, vagy szabálysértési feljelentést tehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kizáró okok 

Csökkent kontrasztérzékenység és kettős látás esetén viszont minden esetben tilos autót vezetni, és érthető okokból egyes betegségek, például a hipoglikémiás rohamokkal társuló diabétesz vagy a súlyos szívritmuszavar is kizáró tényezők az utakon. Szemproblémát követő beavatkozások, például szürkehályogműtét után a szemorvosi jóváhagyás után, műlencsével már biztonsággal lehet vezetni.

Ezt is szeretjük