Lábfájdalom utalhat a talpi ideg daganatára: 4 ok a kellemetlenség hátterében

A lábfájdalomnak számos oka lehet, előfordulhat, hogy gerincprobléma vagy jóindulatú daganatos elváltozás áll a hátterében.

lábfájdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést?

Azonban, ha nem ennyire egyszerű okra vezethető vissza a fájdalom, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a panaszt, ugyanis dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma is okozhatja.

Amikor lokális oka van a lábfejfájdalomnak

- A nem ergonomikusan kialakított cipők, a rendszeresen viselt magas sarkú, hegyes orrú lábbelik viszonylag gyorsan elvezethetnek a lábfejfájdalomhoz. Ennek főként az az oka, hogy az ilyen cipő természetellenes helyzetben tartja a lábat, ami nyilvánvalóan következményekkel jár.

- A csontkinövések a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. Ilyen okokra vezethető vissza a saroksarkantyú is, amelynek két típusa ismert: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsontsarkantyú, vagyis talpi sarkantyú. A Haglund-sarok igen gyakran a nem megfelelő cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, erre a terület kipirosodása, szemmel látható gyulladása is utalhat. A sarokcsontsarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására akár a járás is problémás lehet. 

- Kialakulhat még lábfejfájdalom az úgynevezett Morton-neuroma miatt, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata, és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők rendszeres használatával.    

Amikor gerinceredetű a fájdalom

A lábfej fájdalma néhány esetben az isiászból ered. Ez utóbbi a tévhitekkel ellentétben nem önálló betegség, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese.

Magát az isiászt is többféle betegség okozhatja, mint például a degeneratív porckorongbetegség, a deréktájon kialakult porckorongsérv, a csigolyaelcsúszás, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, és az isthmicus spondylolisthesis (a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki). Isiászra utaló tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel is kiváltható.

Fontos a pontos diagnózis

- Mielőtt valaki költséges talpbetétet vásárolna, érdemes kivizsgálni, pontosan mi okozza a lábfejfájdalmat - hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

- Nyilvánvalóan először ki kell zárni a súlyosabb okokat, a gerinceredetű betegségeket. Ennek eldöntésében a panaszok pontos ismerete nagyon fontos, hiszen porckorongsérvre utalhat például, ha csak az egyik lábfej érintett, az olyan gerinceredetű betegségek pedig, mint az ágyéki gerinccsatorna-szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt. Azt is tudnunk kell továbbá, van-e nehézlábérzés, gyengeségérzet a lábfejben, gondot okoz-e a lábujjhegyen járás vagy a láb felemelése. Ha a kikérdezés, kivizsgálás és esetleg a képalkotó eszközök használata után kiderül, hogy nem gerinceredetű a panasz, eldönthetjük, milyen kezeléssel segíthetünk a legtöbbet. 

Fájdalomcsillapítástól a hosszú távú eredményekig

Gyors enyhülést hozhatnak a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekciók, de érdemes hosszú távon is gondolkozni. Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagénkészítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, inakban és csontokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kezelés a gyakorlatban 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám-terápia is követhet. Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Hosszú távon ugyancsak hozhat jó eredményeket a rendszeresen végzett funkcionális gyógytorna. Végső soron a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár megszüntethető, a betegek mozgásszabadsága visszanyerhető, ezáltal pedig jelentősen javítható az életminőség. 

A cukorbetegeknek erre az 5 dologra muszáj figyelniük a lábaikon

A cukorbetegeknek oda kell figyelniük a lábaik ápolására, mert a lábamputálások jelentős részének hátterében az elhanyagolt diabétesz áll. Súlyos szövődményeket előzhetnek meg, ha körültekintőek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük