Hogyan kell jól lábfejet mosni? A fertőzések, gombásodás is megelőzhető a jó módszerrel

A bőrgyógyászok szerint a lábmosás módja sem mindegy.

láb-mosás-zuhany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fürdés nem egy tudatos agymunkát igénylő napi rutin, ám néhány dologra nem árt figyelni a megfelelő higiénia és a betegségek megelőzése érdekében. Még a lábmosásnak is megvan a maga jelentősége a folyamatban.

A lábfej megmosására sokan nem fordítanak nagy figyelmet, mondván, a tusfürdős, habos víz úgyis lemossa valamennyire zuhanyzás közben, így a hosszas csutakolás felesleges. A bőrgyógyászok azonban ezzel nem feltétlenül értenek egyet.

Fontos a lábfejmosás

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Sínai-hegyi kórház bőrgyógyásza elmondta, a lábszár mosására valóban elegendő az enyhe szappanos vagy tusfürdős lemosás, a lábfejjel viszont már nem ez a helyzet, hiszen sokkal több egészségügyi probléma, gombásodás, fertőzés fenyegeti azt.

Az orvos szerint a lábfejen jóval vastagabb bőr a szennyeződéseket szinte összegyűjti, még akkor is, ha zoknit visel az illető. Az izzadság és a szennyeződés a talp redői és a lábujjak között felgyűlhet. Mivel pedig a legtöbb izzadságmirigy a lábfejen, főként a talpon van, ez ideális, nedves környezetet teremt a gombák növekedéséhez.

A testmozgás, a fülledt zoknik, lábbelik viselése tovább erősítheti az izzadásból fakadó problémákat, így ilyenkor is alapos sikálást igényelnek. 

A jó lábfejmosás titkai

A lábfej lecsutakolásának és egyben a lábgomba, valamint a lábszag megelőzésének legjobb módja, ha azt szappannal és meleg vízzel átmossa az ember, beleértve a lábujjak közti területet, a körmök határait, az ujjak alsó oldalát és talp redőit is. Az alapos szárazra törlés is kihagyhatatlan, csak utána jöhet a zokni felhúzása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A teljes tisztaság érdekében áztató, időnként lábfürdő is bevethető, amelybe gyógynövényes forrázat - többek között diólevél, kakukkfű, zsálya - vagy Epsom-só is kerülhet, enyhítve az izzadás erősségét, illetve a lábszagot. Ehhez néhány evőkanál fürdősót vagy keserűsót tegyél 4-5 liter lábvízbe. Illóolajokkal, fertőtlenítő teafaolajjal vagy neemolajjal még hatékonyabbá tehető a frissítő lábvíz.

A körömgomba megelőzése és kezelése

A körömgomba megelőzéséhez az alapos lábmosás mellett több dologra is figyelni kell. Fontos a nem túl szűk, megfelelően szellőző anyagú zokni és lábbeli viselése, továbbá nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban mindig szükséges papucsot húzni, a törülközőt és a körömvágó ollót pedig nem javasolt megosztani mással. Az sem elhanyagolható, hogy a cipőt csak teljes megszáradás esetén hordja újra az ember.

A már kialakult körömgombával a legkönnyebben a gyógyszertárakban kapható ecsetelőkkel lehet felvenni a harcot, például ciklopirox vagy amorolfine hatóanyagú szerekkel. Ilyenkor nagyon fontos a lábbelik fertőtlenítő mosása magas hőfokon. Súlyosabb fertőzés esetén az orvos a problémát okozó gomba típusától függően írhat fel célzott gyógykészítményt.

Hasonló bőrtünetek, de nem mindegyik veszélyes

Mutatjuk, hogy miről különböztethető meg az ekcéma, a pikkelysömör, a keratózis és a többi bőrbetegség.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük