Karanténba került covidos gazdiknak segít ez a közösség: ha tudsz, jelentkezz te is a környékeden kutyasétáltatónak!

A karanténban nehéz helyzetbe kerülnek a gazdák, de mára több szervezett segítség igénybe vehető.

Kutyasétáltatás a karantén alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karanténba zárva számos mindennapi feladat megnehezül, bár az elmúlt év során egyre több feladatra alakult ki működő alternatíva. A hagyományos bolti vásárlás kiváltására számos üzlet indított webáruházat, sőt a patikából is rendelhető így gyógyszer, a postai ügyintézést egyre többen online intézik el, ám így is akadnak megoldhatatlannak tűnő feladatok.

A koronavírus-fertőzés miatt karanténba került kutyatulajdonosok egyik kihívása kedvencük lemozgatása és a szükségleteiket kielégítő séták lebonyolítása. Szerencsére az elmúlt évben már több lehetőség szerveződött, amihez a mai napig bátran csatlakozhat az is, aki segíteni szeretne más gazdiknak a kényszerhelyzetben.

Kutyasétáltatás a karantén idején

Egy pozitív PCR-lelet esetén karanténkötelezettség áll fenn tünetmentesség esetén is, hiszen az illető fertőző lehet, ezalól a szoros kontaktnak számító egy háztartásban élők sem kivételek. A karanténból az ember akkor szabadulhat ki, ha legalább három napja láztalan, légúti problémáktól mentes, és a tünetek kezdete óta minimum tíz nap eltelt. Ez a tíz nap egy gazdát elképesztő kihívások elé állíthat a kutya ellátásában, különösen kert nélküli társasházban.

A ZöldEb - Kutyás Érdekvédelmi Egyesület az elmúlt nehéz időszakban már sok gazdinak segített megszervezni kutyája sétáltatását, önkéntes jelentkezőket a Segítség gazdiknak karantén idején néven működő Facebook-oldalukon is gyakran keresnek, megjelölve egy adott várost vagy kerületet a segítségre váró kutyus fotója mellett.

Amennyiben valamiért nem sikerül találni egy lelkes és rendszeres önkéntest, több további opció is akad, igaz, ezek már térítésért cserébe működnek. A Dogsurf oldalán például kutyaszitterek, gyakorló gazdik és nagy állatbarátok hirdetik szolgáltatásukat, amelyek akár egy-egy sétára, akár egy huzamosabb felügyeletre is vonatkozhatnak. A regisztrált segítőkről bemutatkozó is elérhető, hogy biztosan a környékhez közeli vagy az adott kutyafajtához jól értő embert választhasd kedvenced átmeneti sétapartneréül. A kutyanapközi ugyancsak remek lehetőség, néhány kutyaiskola még a napi szállítást is biztosítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Egyes kutyabarátok a DogSurf oldalán akkor is segítenek megoldani a kutyus elhelyezését, gondozását, ha a gazda kórházi kezelésre szorulna. Erre az esetre ugyancsak megoldást jelenthetnek a kutyapanziók, melyek az ország számos pontján a gazdák rendelkezésére állnak. Ha ismerős segítségére éppen nem számíthatsz, az utaztatás akár kisállattaxival is megoldható.

Amennyiben legalább a rövidebb sétáltatás megoldott, vagy egy kis kert a rendelkezésre áll, ahol az alapvető szükségleteit elvégezheti a kutya, már részben szerencsésnek mondható a helyzet. A csökkent lemozgatás miatt ugyanakkor felesleges energiák maradhatnak a kutyában, ami viselkedési problémákat indukálhat.

Ennek elkerülése érdekében a mentális lefárasztást hívhatjátok segítségül, akár beltéri játékokat is kipróbálhattok. Nagy koncentrációt igényel számára az új trükkök tanulása, de a szimatjáték is: ehhez csak rejtsd el a lakásban kedvenc játékait, és figyeld meg, milyen gyorsan elfárad!

Teendők a gyors felépülésért

A karantén sokaknak nemcsak pozitív teszttel jár együtt, de erős tünetekkel is. Az otthoni gyógyulásnál több apróság sokat segíthet, amely lerövidíti a nehézségekkel teli időszakot is.

Mire kell feltétlenül figyelni, ha otthon gyógyul a Covid-beteg? Az sem mindegy, milyen pózban fekszik

A Covid-beteg otthoni gyógyulása során számos apróságra figyelni kell.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük