Most tombol a legerősebben a kullancsszezon: a hirtelen meleg kiugróan sok vérszívót hozhat idén
Ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók, most különösen fontos az önvizsgálat.

kullancs cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csúcson van a kullancsszezon, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. Így kirándulás vagy kerti munka után érdemes mindig átvizsgálni magunkat.

Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta az Infostartnak, hogy ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet.

Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok

Kutyán, macskán, illetve túra vagy akár egy parkban tett séta után önmagukon is sokan találtak kullancsot az elmúlt napokban. Földvári Gábor elmondta: a vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el. A kemény fagyok sem tizedelik meg jelentősen az állományt.

Az enyhe telek során lerövidül a kullancsok nyugalmi fázisa, hosszabb ideig aktívak, ez pedig végül azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Tehát a tavasz kezdetének korábbra tolódása nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését. A szakértő emlékeztetett, hogy március helyett gyakorta már februárban kihajtanak a tavaszi növények, megjelennek a rágcsálók, korábban kezdenek el mozogni és szaporodni az egyéb emlős és madár kullancsgazdák. Így aztán a kullancsok aktivitása is megnő, és egyre több lesz belőlük a következő generációban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat - mondja Földvári Gábor. Tanácsa szerint, ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget.

Egyre több a nem őshonos kullancsfaj

A szakértők szerint az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kéri a lakosságot, hogy ha nagy méretű, csíkos lábú, gyors mozgású vérszívót találnak, a Kullancsfigyelő.hu honlapon leírtaknak megfelelően juttassák el nekik. A kutatók az ilyen észlelések alapján próbálják felmérni, hogy az új kullancsfaj mennyire terjedt el Magyarországon - írja az Infostart.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. adatai szerint Magyarországon az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás és a bakteriális Lyme-kór a két leggyakoribb, közönséges kullancs által terjesztett betegség.

Súlyos tüneteket okozhat a Lyme-kór

Ha a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, súlyos és rendkívül szerteágazó tüneteket, például fáradtságot, fejfájást, alvás-, látás- vagy szívritmuszavart, ideggyulladást, sőt akár bénulást is okozhat. A betegek az egyre csak gyarapodó, rejtélyesnek tűnő egészségügyi problémák miatt szinte már az összes szakrendelést felkeresik, de sokszor az orvosok is tanácstalanul állnak a panaszok előtt, és nem ritka, hogy pszichológushoz küldik a pácienseket.

Ezt is szeretjük