Kullancs ellen ezek a leghatásosabb illóolajok: menekülnek a vérszívók, ha jól használod őket
A Coventry Egyetem kutatói 11 illóolaj kullancsűző hatását bizonyították.

kirandulas-spray
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban mindenki szívesen tölti idejét a szabadban, a kertben, kedvelt hétvégi családi program a kirándulás. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a cserjés részeken, a magas fűben, a nyirkosabb, páradúsabb, patakparti területeken kullancsokkal találkozhat bárki a családból.

Elsősorban hazánk nyugati része, az Északi- és a Dunántúli-középhegység veszélyes ebből a szempontból, de bárhol előfordulnak kullancsok. A fertőzött kullancsok vírusos agyhártyagyulladást, illetve Lyme-kórt is terjeszthetnek, ezért fontos, hogy megelőzd a csípésüket.

A legerősebb illóolajok kullancsok ellen

Elsősorban megfelelő ruházattal védekezhetsz az apró vérszívók ellen. Erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz. Másodsorban érdemes kullancsűző permettel védekezni. Ha tartasz a boltban kapható kullancs elleni spréktől, készíthetsz magadnak és családodnak házilag is. Fontos, hogy az ehhez felhasznált illóolaj megbízható minőségű, 100%-os tisztaságú legyen! A kullancsok számára vonzó vegyület a verejték tejsavtartalma, az ammónia, a kilélegzett szén-dioxid, illetve az emberi hőkisugárzás. Ezekkel szemben nem kedvelik a fényt, illetve bizonyos erős illatokat.

11 kullancs elleni illóolaj

A Coventry Egyetem kutatói vizsgálataik során összesen 11 olyan illóolajat - köztük kétféle mentát és kétféle kakukkfüvet - találtak, melyek hatásosnak bizonyultak az Európában gyakori Dermacentor reticulatus kullancsfaj ellen.

Bazsalikom (Ocimum basilicum), bergamot (Citrus bergamia), citronella (Cymbopogon winterianus), citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), kakukkfű (Thymus serpyllum és Thymus ct.Thymol), levendula (Lavandula angustifolia), majoránna (Origanum majorana), menta (Mentha piperita és Mentha spicata), szegfűszeg (Syzygium aromaticum).

A kutatók szerint 3%-os hígításban a leghatásosabbnak a szegfűszeg, illetve a kétféle kakukkfű bizonyult a kullancsok ellen. A kúszó kakukkfű és a citronella keveréke azonban a kullancsok 91%-át távol tartotta.

Készíts kullancsűző házi permetet!

Egy 50 ml-es, szórófejes üvegbe tégy 30 csepp illóolajat: mehet 15 csepp citronella, 15 csepp kakukkfű. Szükség lesz még zöldboltokban vásárolható speciálisan illóolajokhoz való oldószerre: ebből szintén 15 csepp kell. Az így elkészített oldatot öntsd fel forralt vízzel.

A permetet fújhatod a nadrágszárra, bokára, tárhajlatra, közvetlenül kirándulás előtt. Hat év alatti gyerekek esetében inkább csak a nadrágszárra fújd. Nagyobbaknál kerülhet a bőrre is a permet, de érdemes előzőleg allergiás bőrpróbát végezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fontos, hogy soha ne töményen használd az illóolajokat, mert irritálhatják a bőrt. A kutatásban megjelölt bármely illóolajból készíthetsz permetet a fenti recept alapján, de tartsd szem előtt, hogy a szegfűszeg és a menta nem javasolt, ha érzékeny a bőröd. A bergamottal szintén óvatosan bánj, mert fényérzékenyítő hatású.

Ezt tudtad a kullancsokról?

Ha fertőzött kullancs csípett meg, még akkor is van időd, de fontos, hogy minél előbb észrevedd a bőrödbe fúródott állatot, és eltávolítsd. És azt tudod, melyek a kullancsok kedvenc testrészei?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük