Így néztek ki a középkori kórházak - A 12. századra Bagdadban már hatvanat építettek, Londonban csak egyet
A középkori iszlám kórházak nyújtotta szolgáltatások messze meghaladták az európaiakét.

középkori kórház 2 párizs nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegek, sérültek ellátása folyamatosan fejlődött az emberiség történetében. A középkorban is megvoltak azok az intézmények, helyek, ahová a szegényebb, ápolásra szoruló lakosok is elmehettek kezeltetni problémáikat.

Azonban a középkorban még nem tudták feltétlenül megoldani a páciensek elszeparált kezelését, így a járványok sok áldozatot követeltek, a bekerülők gyakran csak még több betegséggel érintkeztek.

Középkori kórházak

Sokan azt hiszik, a keresztény egyháznak köszönhetően alapultak a mostani kórházak ősei, ám valójában az iszlám területeken az 1100-as években már sokkal több ilyen létesítmény épült. Közülük kiemelkedik Irak fővárosa, Bagdad, ahol a 12. századra már hatvan kórház épült, míg Londonban csak egyetlenegy - jelent meg a BBC oldalán. Ráadásul igen fejlett létesítmények voltak az iszlám kórházak, azaz bimaristánok, mivel nemcsak fizikai, hanem mentális és lelki sérüléseket is kezeltek, emellett olyan szembetegségek gyógymódjait és olyan műtéteket ismertek, amiket Európában még nem. Az egészségügyi ellátóhelyek ilyen nagyszámú megjelenését a helyi vezetőknek köszönhették, a világ első kórházát is itt hozták létre Harun al-Rashid kalifa uralkodása alatt még a 9. században. Ezzel szemben az európai kórházak létszáma és alacsony kapacitása is gyakran problémát jelentett - képeken mutatjuk, hogy néztek ki.

(Képek forrása: Wikipedia, pinterest, Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük