Korai őszülés: ez a 4 egészségügyi probléma is okozhatja
Az idő előtti őszülés hátterében olykor hiánybetegség vagy hormonális probléma áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki már huszonévesen elkezd őszülni, míg más hajában 50 évesen is csak elvétve találni fehér szálakat. Az őszülés hátterében nagyrészt genetikai okok állnak: a kutatók szerint egy MC1R nevű gén játszik meghatározó szerepet benne.

Ritkább esetekben bizonyos betegségek is kiválthatnak korai őszülést - ám fontos hozzátenni, hogy nem ez az általános.

Az őszülés folyamata

A festékanyagot, amely a haj színéért felel, melaninnak hívják. Ennek két típusa különíthető el: a világosabb - szőke és vörös - hajszín a feomelaninnak köszönhető, míg a sötétebb színek - barna és fekete - az eumelanin révén alakulnak ki.

Ezek a festékanyagok a hajhagymában elhelyezkedő pigmentsejtekből - más néven melanocitákból - épülnek fel. A pigmentsejtek a festékanyagot a hozzájuk kapcsolódó keratinocitákhoz továbbítják, ezek a hámsejtek termelik a keratin nevű fehérjét - mely a haj fő alkotóeleme.

Amikor a haj őszülni kezd, a pigmentsejtek még jelen vannak benne, ám már inaktívak. Az őszülés későbbi fázisában már a számuk is csökken, helyüket apró légbuborékok veszik át.

Hajfestés otthon

Ha unod az egyre szaporodó ősz szálakat, kattints az alábbi videóra, és megtudhatod, hogy fess profin hajat otthon.

Betegségek a korai őszülés mögött

A korai őszülés legtöbbször genetikai eredetű. Ha téged is érint, és körülnézel a rokonságban, valószínűleg találni fogsz a felmenőid között olyanokat, akik szintén idő előtt megőszültek. Ugyanakkor ritka esetekben bizonyos betegségek is kiválthatják.

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy egy lepke alakú mirigy, mely a nyak elülső részén - a pajzsporc mögött - helyezkedik el. Az általa termelt hormonok testszerte befolyással vannak a sejtanyagcserére. A szerv alul- vagy túlműködése épp ezért számos tünetet okozhat, a bőrproblémáktól kezdve az elhízáson és a menstruációs problémákon át az őszülésig.

Vérszegénység, B12-vitamin-hiány

Egyes hiánybetegségek következtében is előfordulhat őszülés. A vashiányos vérszegénység esetén zavart szenved az oxigénszállítás a szervezeten belül, melynek eredményeképpen fáradékonyság, rossz közérzet, hajhullás és ritkább esetben őszülés is kialakulhat. A vérszegénység gyakori probléma a fiatal nők körében, orvosolni legegyszerűbben tudatos táplálkozással lehet.

A B12-vitamin komoly szerepet játszik a vérképző folyamatokban, illetve támogatja a szellemi funkciók hibátlan működését. Hiányában fáradtság, depresszió, vészes vérszegénység, izomgyengeség és olykor korai őszülés tapasztalható. A vitamint elsősorban állati eredetű táplálékokból tudja felvenni a szervezetedet: hiánybetegség esetén fogyassz több belsőséget, halféléket, tojást.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vitiligo

A vitiligo nevű bőrbetegség kialakulását a melanint termelő sejtek pusztulása okozza. Az őszülés mellett fő tünet a bőr pigmenttartalmának elvesztése, valamint a szempillák és a szemöldök fakulása, a száj nyálkahártyájának halványulása. A tünetek elsősorban a napfénynek kitett területeken alakulnak ki. A betegség jellemzően 10 és 30 éves kor között jelentkezik.

Ezt is szeretjük