1300-szor annyi bacilus van rajtuk, mint egy használt törülközőn: mégis sokan használják

Te is rendszeresen használod? Akkor ezt érdemes elolvasnod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról a Huffington Post is beszámolt áprilisban, meglehetősen rossz hírek kaptak szárnyra a modern kézszárító berendezésekkel kapcsolatban, legalábbis a gyorsszárítók tekintetében, amelyek nem párologtatják el a vizet a kézről, hanem lepergetik a levegő nagy nyomása révén.

Amellett azonban, hogy az ilyen kézszárítók - a kutatók a Dyson Airblades berendezésen végezték el a kísérletet - energiatakarékosnak és környezetbarátnak számítanak, sokkal több kórokozót szórnak szét környezetükben, mint a hagyományos készülékek.

A modern kézszárító okozza a legkomolyabb problémát?

A Journal of Applied Microbiology című kiadványban megjelent tanulmány szerint az érintésmentes, úgynevezett jet szárítók 60-szor annyi kórokozót szórnak szét környezetükben, mint a hagyományos, egyszerűen csak meleg levegő révén ható berendezések, illetve 1300-szor annyit, mint a papírból készült törölközők.

A kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy kesztyűs kezüket mártsák bele egy olyan készítménybe, amely egy teljesen ártalmatlan, MS2 névre keresztelt vírussal borította be azt, miután pedig kissé megrázták, szárítsák meg a különféle módozatok valamelyikének segítségével, ki a jet szárítóval, ki a hagyományossal, ki pedig a papírtörölközővel.

Ezután a kutatók mintákat gyűjtöttek a levegőből, valamint a kézszárító környezetében található különféle felületekről is, aminek alapján arra jutottak, hogy a gyorsszárító jóval több vírust szór a készüléktől messzebbre is, mint a másik két módszer.

Megijedni azért nem kell

Bár a témával korábban már egy 2014-es kutatás is foglalkozott, és hasonló eredményre jutott, többen, köztük a kézszárítót gyártó cég is kifogásolta azokat, részben arra hivatkozva, hogy a résztvevőknek a kísérlet során jóval több kórokozó került a kezükre, mint ami normál körülmények között jellemző lett volna, emellett a körülmények is mesterségesek voltak, melyek alapján nem lehet komolyabb következtetéseket levonni.

Ezt is szeretjük