Meddig jó a lefőzött kávé? Ez történik, ha utána iszod meg!

A kávé nem áll el sokáig, de vajon lefőzve meddig érdemes elfogyasztanod?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a kávé túlzásba vitt fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag káros hatásai lennének a szervezetre, sőt, egyre több olyan kutatás lát napvilágot, mely ennek ellenkezőjét, vagyis jótékony hatásait bizonyítja.

A témával kapcsolatban azonban igen sok tévhit kering a köztudatban, mint ahogy annak tekintetében is, meddig lehet eltartani a kávét, meddig célszerű elfogyasztani a már lefőzött változatot, illetve mi történik, ha valaki ezt akár egy nappal vagy éppen napokkal az elkészítés után teszi meg.

Meddig érdemes meginni a kávét?

Míg a nyers kávét igen sokáig el lehet tartani anélkül, hogy állaga, illetve minősége jelentősebb mértékben romlana, a már pörkölt verzióra ez nem feltétlenül igaz, a megfelelő, légmentes csomagolás hiányában ugyanis nagyon gyorsan elveszítheti aromáját, nem beszélve a darált kávéról, melynek esetében ehhez még kevesebb idő, akár egy órán belüli időintervallum is elég lehet.

Hasonló a helyzet a lefőzött kávéval is, amellett azonban, hogy ha nem iszod meg négy-hat órán belül, aromájából is veszít, ereje is csökken, mindemellett érdemes tudni azt is, hogy az újramelegítés során a benne található értékes hatóanyagok mennyisége is alacsonyabb lesz.

Előbbiről korábban már mi is írtunk, a szakértők szerint azonban az állott kávé nemcsak kevésbé lesz egészséges, de akár kifejezetten károssá is válhat. Az eszpresszo.com szerkesztői szerint például a lefőtt, állni hagyott kávéban káros kémiai folyamatok is elindulhatnak, melyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételekhez.

Ezt is szeretjük