Mennyi kávé tud megölni? Létezik belőle maximális mennyiség
Létezik a napi maximális mennyiség, az, ami már árthat, és az is, ami akár meg is ölhet.

kaveszemek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén májusban számos hírportál beszámolt egy amerikai esetről, pontosabban egy tinédzserről, aki azután vesztette életét, hogy két órán belül többféle koffeintartalmú terméket is elfogyasztott, a kávé mellett például energiaitalt is.

A 16 éves lánynak korábban nem volt diagnosztizált szívproblémája, az orvosok szerint viszont halálát aritmia, vagyis szívritmuszavar okozta, melynek köze volt ahhoz, hogy rövid időn belül túl sok koffeintartalmú italt fogyasztott el - 470 milligrammot vihetett be koffeinből két óra alatt -, még ha önmagában ez nem is jelent koffeintúladagolást. Ennyire veszélyes volna a koffein?

A koffeint is túl lehet adagolni

Nem véletlenül tartják úgy, hogy a koffein drog, illetve legálisan fogyasztható pszichoaktív szer, amellett ugyanis, hogy képes manipulálni a testet és az agyat, függőséget válthat ki, és túladagolni is lehetséges.

Sok más, veszélyes szerrel ellentétben azonban kis mennyiségben nem kártékony, sőt, kifejezetten egészséges, jótékony hatásait pedig számos kutatás kimutatta, többek között azt is, hogy képes csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Mindez azonban csak akkor igaz, ha nem viszik túlzásba a fogyasztását, bizonyos mennyiségen túl ugyanis veszélyes is lehet.

Ha egy egészséges ember megiszik naponta egy-két csésze kávét, valószínű, hogy semmi baja nem lesz tőle. Az orvosok által leggyakrabban emlegetett napi maximum mennyiség a koffeinből 400 milligramm körül van, ami négy csésze kávét jelent, vannak azonban, akik szerint biztonságosabb a két csésze. Általában utóbbit mondják a koffeintabletták tájékoztatói is, naponta kétszer egy, 100 milligrammos tablettát javasolnak, ami két csésze kávénak felel meg. Hozzá kell tenni azonban, hogy gyermekeknek, várandós kismamáknak, szoptató anyáknak, koffeinre érzékenyeknek, szívbetegeknek és magas vérnyomásban szenvedőknek nem célszerű koffeint fogyasztaniuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a halálos mennyiség?

A túl nagy mennyiségű koffein bevitele olyan tünetekkel járhat, mint a heves szívverés, az ingerlékenység, az álmatlanság, a szédülés, a migrén, a pánikroham vagy akár az emésztési zavarok, melyek 400-500 milligramm fölött egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek.

Ez tehát a már veszélyes mennyiség, létezik azonban halálos is. Az, hogy ez pontosan mennyi, a testsúlytól és nemtől is függhet, hozzá kell tenni továbbá, hogy más hatások felgyorsíthatják a folyamatot, például veszélyesebb, ha valaki alkoholt is fogyaszt a koffein mellé.

A Caffeine Informer nevű weboldal kalkulátora szerint - mely a gyártók és a lakosság figyelmét is szeretné felhívni a túl nagy mennyiség jelentette problémákra - egy átlagos testalkatú férfit 150 csésze körüli eszpresszó tudna biztosan megölni, míg például egy 63 kilós, egészséges nőt 123 csésze. Utóbbi számára azonban így is csak 4,9 csésze az a maximum mennyiség, amennyit naponta még biztonságosan elfogyaszthat, persze ez eltérő, kevesebb is lehet egyéni szempontok és érzékenység szerint.

Ha szeretnéd kiszámolni, számodra mekkora adag a maximum, és mekkora a halálos mennyiség, kattints ide, és megnézheted bármilyen koffeintartalmú termék esetében, legyen szó kávéról, teától, energiaitalról vagy éppen kóláról.

Ezt is szeretjük