A kávé és a bőrrák összefüggése: az elfogyasztott mennyiségtől is függhet a kockázat
Több tanulmány is bizonyítja az összefüggést.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Így fertőtlenítsd a sminkecsetet: nem elég, ha meleg vízbe áztatod »

Unikornis a tortán: 2017 fura trendje már az esküvőkre is begyűrűzött »

Készíts gyöngyös farmert egyszerűen - Még a szakadást is elfedi »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják, az utóbbi évtizedekben pedig előtérbe került az is, mutat-e összefüggést fogyasztása a rákos betegségek kialakulásának kockázatával.

A bőrrákkal kapcsolatban több kutatás is született a témában, ezek jelentős része pedig arra mutatott rá, a kávéban található koffeinnek lényeges hatása van a rákkockázatra nézve.

A kávé hatása a bőrrák kialakulására

A vizsgálatok egyértelműen a pozitív hatást emelték ki, köztük egy, a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban publikált tanulmány is, mely a detroiti Wayne State University kutatóihoz köthető. A kutatás során a Women's Health Initiative Observational Study adatait vették alapul, mely egy átfogó, 15 éven át tartó program volt, célul kitűzve a menopauzán átesett nők halálához, betegségeihez és életminőség-romlásához vezető okok felderítését, köztük a rákos betegségekét is.

A Wayne State University kutatói csaknem százezer nő adatait vizsgálták meg, melyek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy egyértelmű összefüggés látszik a kávéfogyasztás és a nem melanoma típusú bőrrák kialakulása között. A 2007-es kutatás szerint a kávéban található koffein képes blokkolni azokat a folyamatokat, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek, így lehet, hogy azoknál, akik napi szinten fogyasztottak kávét, 10,8%-kal alacsonyabb volt a betegség előfordulási aránya, mint azoknál, akik nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azoknál pedig, akik hat vagy több csészével is ittak, 36%-ra tehető ugyanez, ha pedig a demográfiai és életmódbeli sajátosságokat is kivonták a képletből, még mindig 30% körüli maradt az arányszám. A koffeint nem tartalmazó kávénak azonban nem volt releváns hatása.

A melanoma esetében is bizonyították

Egy másik, 2016-os tanulmány szerint pedig, mely a PubMed és MEDLINE adatbázisokat vette alapul, az összefüggés nemcsak a nem melanoma típusú bőrrák esetében igaz, de a melanomára is kiterjeszthető, mely az egyik legagresszívabb rákos megbetegedés. A kutatók ebben az esetben is ugyanarra a következtetésre jutottak: a kávéfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát - ha valaki több kávét fogyasztott, az fokozta a kockázatcsökkenést -, a koffeint nem tartalmazó változatoknak azonban nem volt ilyen hatásuk.

A kutatók szerint az összefüggés olyan jelentőségű, amivel érdemes tovább, nagyobb volumenű, célirányos kutatásokat végezve foglalkozni. A napi szintű kávéfogyasztás tehát hasznos a bőrrák megelőzése szempontjából, hiába csökkenti azonban a kockázatot még jobban a napi hat vagy több csésze, egy-két csészénél többet nem célszerű fogyasztani, a vérnyomásra, a szív- és érrendszerre ugyanis a túl nagy adag koffeinnek negatív hatása is lehet. Mindemellett fontos az is, ki mivel fogyasztja a kávét, a cukor ugyanis szintén nincs jó hatással az egészségre.

Blog.hu ajánló