Ezek a legveszélyesebb E-számmal ellátott adalékanyagok az ételekben - Fejfájást, hányingert és hasmenést is okozhatnak
Az élelmiszeripar számos káros adalékanyagot használ a termékek elkészítéséhez.
Az E-számok élelmiszer-adalékanyagok, és az egyszerű nyomon követhetőség miatt kaptak jelölést. Ezek általában kis mennyiségben kerülnek az élelmiszerekbe, és technológiai céllal adják hozzá az ételekhez. Ilyenek például a színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok és ízfokozók.
Ezek mindegyikét egy három vagy négy számjegyű kóddal jelölik az Európai Unióban, attól függően, milyen funkciót látnak el egy adott élelmiszerben, a legtöbbjük teljesen ártalmatlan, például a citromsavnak is van E-száma. Néhány E-számmal ellátott vegyület azonban káros és veszélyes a szervezet számára nagyobb mennyiségben, ezért jobb kerülni őket.
Ezek a legveszélyesebb adalékanyagok
Az alábbiakban bemutatunk néhány veszélyesebb adalékanyagok és azok lehetséges hatásait. Ahhoz, hogy kiiktasd az étrendedből, vásárlás közben gondosan tanulmányozd a terméken található címkét, és informálódj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ha arra is kíváncsi vagy, mire figyelj, ha lejáratközeli terméket vásárolsz, ide kattintva elolvashatod.
Nagyon fontos dolgokat árulhat el, milyen gyorsan sétálsz - Ez az egészséges tempó a szakértők szerint
Az Alzheimer-kór kockázatát is előre jelezheti a séta tempója.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- fogyókúra