Ezek a legveszélyesebb E-számmal ellátott adalékanyagok az ételekben - Fejfájást, hányingert és hasmenést is okozhatnak

Az élelmiszeripar számos káros adalékanyagot használ a termékek elkészítéséhez.

Az E-számok káros hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az E-számok élelmiszer-adalékanyagok, és az egyszerű nyomon követhetőség miatt kaptak jelölést. Ezek általában kis mennyiségben kerülnek az élelmiszerekbe, és technológiai céllal adják hozzá az ételekhez. Ilyenek például a színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok és ízfokozók.

Ezek mindegyikét egy három vagy négy számjegyű kóddal jelölik az Európai Unióban, attól függően, milyen funkciót látnak el egy adott élelmiszerben, a legtöbbjük teljesen ártalmatlan, például a citromsavnak is van E-száma.  Néhány E-számmal ellátott vegyület azonban káros és veszélyes a szervezet számára nagyobb mennyiségben, ezért jobb kerülni őket. 

Ezek a legveszélyesebb adalékanyagok

Az alábbiakban bemutatunk néhány veszélyesebb adalékanyagok és azok lehetséges hatásait. Ahhoz, hogy kiiktasd az étrendedből, vásárlás közben gondosan tanulmányozd a terméken található címkét, és informálódj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ha arra is kíváncsi vagy, mire figyelj, ha lejáratközeli terméket vásárolsz, ide kattintva elolvashatod.

Nagyon fontos dolgokat árulhat el, milyen gyorsan sétálsz - Ez az egészséges tempó a szakértők szerint

Az Alzheimer-kór kockázatát is előre jelezheti a séta tempója.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük