6 tünet, amivel azonnal fordulj kardiológushoz! Az életedet mentheti meg, ha sietsz

Sokan esnek abba a hibába, hogy komoly szívbetegségek megjelenéséig húzzák a kardiológiai kivizsgálást.

szív és érrendszeri betegség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a szív-és  érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés vagy időben történő beavatkozás életet menthet. 

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa azokról a tünetekről beszélt, amelyek okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni.  

Ezek a fő rizikófaktorok

A legtöbb ember rohan, egyre nagyobb stresszben él, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyaszt, a lakosság közel 30%-a pedig dohányzik. Emellett a mozgásszegény életmód és az elhízás is nagymértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe. Azoknál, akiknél megfigyelhető a szív- és érproblémák családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata is. 

Ez a 6 figyelmeztető tünet 

Mellkasi fájdalom 

A bizonytalan mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet, például reflux, asztma vagy izomfájdalom. De ha a fájdalom jellemzően terhelésre jelentkezik, az többek közt szívkoszorúér-betegség jele lehet. Ha pedig a fellépő szorító, fájó érzés pihentetés hatására sem csökken néhány percen belül, javasolt azonnal orvost hívni.

Légszomj, fulladás vagy nehézlégzés 

A terhelésre kialakuló légszomj és fulladás elsősorban a túlsúly, a dohányzás és az életkor miatt van. Előfordul, hogy allergia vagy asztma okozza. Ha azonban a terhelésre jelentkező fulladás pihenést követően nem javul, vagy csak nagyon lassan, mielőbbi kardiológiai kivizsgálás szükséges, hiszen egyre súlyosbodó kardiológiai állapotot feltételez.

A szív- és érrendszer egy folyamatosan szolgálatban lévő aktív rendszer, ami megérdemli, hogy támogasd. Különleges és ízletes szíverősítő gyógyteákkal is meg tudod ezt tenni. 

Nyugalmi állapotban jelentkező szívdobogás és magas pulzusszám

Szapora pulzusról van szó, ha nyugalmi állapotban 90-nél több ütés van. Ha minden kiváltó ok nélkül két-három napon keresztül a pulzus szapora, ajánlatos a kardiológiai kivizsgálás. A szapora vagy szabálytalan pulzust több szív-érrendszeri betegség is okozhatja, ennek érdemes utánajárni.  

Szokatlan gyengeség, szédülés, ájulás

Leggyakrabban éhség, kiszáradás, hosszú állás okozza a gyengeséget, szédülést, de cukorbetegeknél is előfordulhat az eszméletvesztés. Túl alacsony vagy túl magas vérnyomás is okozhat elgyengülést, és lehet egyes vérnyomáscsökkentők, értágítók mellékhatása. Ha nem ilyen nyilvánvaló ok áll a háttérben, a kardiológiai kivizsgáláson eldőlhet, nem a szívműködés zavara húzódik-e meg a háttérben. Főként szívritmus zavar, túl lassú szívműködés, elégtelen pumpafunkció okozhat ájulást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zsibbadás a karban

A zsibbadás gyakori panasz, és több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos a lehető legalaposabban körülírása. Előfordul, hogy mozgásszervi oka van a tünetnek, de akár vérrög, agyérszűkület, keringési vagy vérellátási zavar is eredményezheti ezt a tünetet. 

Gyakori fejfájás

A fejfájás jelensége mögött olyan sokféle ok állhat, hogy a kivizsgálás is nagyon összetett orvosi feladat. Neurológus, fogorvos, endokrinológus, fül-orr-gégész, fájdalomspecialista közreműködésére is szükség lehet. Mivel vérnyomásproblémák is okozhatnak fejfájást, a kézenfekvő okok kizárása után érdemes kardiológust is felkeresni. 

Ezt is szeretjük