Már nem jár táppénz karanténra a külföldről hazatérőknek: hogyan és mennyiért szabadulhatsz alóla?
A sárga és piros jelzésű országokból hazautazók karanténjára már nem jár táppénz, ám költséges, ha valaki korábban akar szabadulni.

hazi-karanten
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Múlt héten nagy port kavart, hogy a kormány egyik napról a másikra életbe léptetett egy rendeletmódosítást, melynek értelmében a sárga és piros jelzésű országokból hazaérkezők számára a járványügyi hatósági karantén idejére már nem jár táppénz.

Az egészségbiztosítási törvény (Ebtv.) végrehajtási rendeletében hozott gyors módosítás fenekestül felforgatta a hazaérkezők és az ezt követően utazni szándékozók terveit, akik a két hét karanténból annak letelte előtt csak két negatív, saját költségen elvégzett Covid-19-teszttel szabadulhatnak.

Nem jár táppénz hatósági karantén idejére

Az eddig érvényben levő törvény szerint, amennyiben bármely okból járványügyi hatósági karantént rendelnek el valakinél, egy határozatot kap, amely az ember keresőképtelenségét bizonyítja, így a meghatározott időszak leteltéig táppénz illeti meg.

A jelenlegi módosítás azonban a törvény hatálya alól kivonja a járványban fokozottabban érintett, piros és sárga jelölésű országokból be-, illetve hazautazókat, akik magáncélú úton járnak, így ők már nem minősülnek keresőképtelennek. A két hét így a szabadságuk rovására megy, vagy fizetetlen szabadságnak számít, amennyiben nem tudnak home office-ban dolgozni.

Teendők a karantén alóli mentesüléshez

Ha az ember előbb szabadulna a karanténból, két negatív koronavírusteszt szükséges, melyet azonban augusztus 1-je óta már csak saját költségre végeznek el, és nem a házi orvosnál vagy a mentőknél, hanem egészségügyi szolgáltatóknál, melynek listáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ is közzétette.

A piros országból érkezőknek 48 órás időkülönbséggel két negatív eredmény kell a karantén kiváltásához, a sárgánál már az első eredmény után elhagyható a lakás, de a második teszt akkor is kötelező.

PCR- vagy szerológiai teszt?

A koronavírus-tesztek között többféle létezik, a hatóságok a fenti célra viszont csak a legbiztosabbnak tartott, fennálló fertőzést kimutató, orr- és torokváladékból vett mintából álló PCR-teszteket fogadják el, melyek ára nagyon magas, tesztenként átlagosan 30-40 ezer forintba kerülnek a szolgáltatótól függően. Így pedig könnyen lehet, hogy egy négyfős családi utazás összköltsége akár 2-300 ezer forinttal is megnövekedhet az akár tünetet sem produkáló hazautazóknak.

A PCR-mintavétel néhány tudatos előkészületet igényel, előtte 8 órával tilos az étkezés, a folyadék fogyasztása, a dohányzás, a fogmosás és a szájöblögetés a pontos eredmény érdekében.

Hol kérvényezhető a karantén alóli szabadulás?

A karanténkötelezettség alóli mentesülés - tehát a tesztek végzése - a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalnál kezdeményezhető, egy 3 ezer forintos illeték befizetése után. Az utazók ügyfélkapun vagy meghatalmazotton keresztül kérhetnek engedélyt a kormányhivataltól a karantén elhagyásához a teszt elvégzése idejére. 

Az eredményt az EESZT - Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér - rendszerben vagy e-mailben érheti el a tesztelt alany. Ezt a negatív eredményt kell lehetőség szerint elektronikusan elküldeni a kerületi vagy járási hivatalnak. A sárga országból érkezők tehát már az első után szabadon mozoghatnak, a pirosból érkezők a második megérkezése után hagyhatják el a lakást.

Két esetben mentesülhet az ember teljes egészében a karantén alól: amennyiben a határátlépést megelőző 5 napban 48 órás időkülönbséggel felmutatja a két negatív PCR-tesztet, és ezt magyar vagy angol nyelvű lelettel igazolja, továbbá akkor, ha igazolja azt, hogy a hazaérkezés időpontja előtti 6 hónapban már átesett a betegségen. Erre már nemcsak a PCR-teszt, de a szerológiai teszt is alkalmas, amely azt mutatja ki, hogy jelen van-e a vérben az immunrendszer által termelt antitest, vagyis a test találkozott-e valamikor a vírussal.

Mit áll az utasbiztosítás?

Felmerülhet a kérdés, hogy az utasbiztosítások milyen mértékig fedezik a járvány miatt fellépő költségeket. Jelenleg nem találtunk olyan biztosítót, aki a sárga vagy a piros jelzésű országból hazaérkezők hatósági karanténjával összefüggő költségeket megtérítené. 

A körültekintő választás azért így is megéri, hiszen egyes ajánlatok tartalmazzák a hazautazás költségeit, ha a járványt igazoltan elkapja az utazó egy olyan országban, amely nem tartozik, vagy csak kiutazás után kerül a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek közé. Egy összeghatárig a külföldi karanténba kényszerülés költségeit és a karanténba kerülés miatt lemondott út költségeit is fizetheti a biztosító, ha kimondottan koronavírusra vonatkozó ajánlatról köt szerződést valaki.

Sárga és piros országok Európában

Cikkünk megjelenésének napján a Magyar Közlöny szerint sárga jelzéssel besorolt országnak számít - ahol tehát az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos - Európában Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Románia, Szerbia, Svédország.

Piros jelzéssel besorolt országok - ahol az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos - az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna. Az utazás előtt azonban mindig tájékozódás szükséges az adott célországról, mivel a lista a járványügyi helyzet függvényében bármikor megváltozhat.

Helyzetjelentés Szlovéniából

Szlovénia egyelőre a zöld jelzésű országok közé tartozik, ám a koronavírusos esetek száma más európai országokhoz hasonlóan nő. Megnéztük, mi van a határon, és milyen óvintézkedések léptek eddig életbe az országban.

(Képek: Getty Images Hungary, MTVA Sajtóbank/MTI.)

Ezt is szeretjük