Szigorú korlátozások a horvát határokon: mi vonatkozik pontosan a Magyarországról érkezőkre?
Horvátország és Szlovénia is szigorított a koronavírus miatt érvényben levő szabályain.

határ-átkelő-horvátország-dugó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az elmúlt napokban a koronavírussal fertőzöttek száma, ezért szigorítottak a beutazási és ott-tartózkodási szabályokon. Sokan joggal bizonytalanodtak el a tervezett nyaralásaikat illetően.

Múlt héten bejárta a sajtót a hír, hogy Horvátországban ismét intenzíven nőni kezdett a fertőzöttek száma, és két új potenciális járványgócot is megneveztek: a betegség most az Adria Tour zadari teniszversenyén és egy olyan kolostorban ütötte fel a fejét, ahova Koszovóból érkeztek haza apácák. De a szórakozóhelyeket, sportközpontokat is veszélyesnek ítélték meg.

Szigorodó szabályok Horvátországban

A két ország a járvány megfékezése érdekében szigorított jelenleg érvényben levő óvintézkedésein, amelyek a beutazást és a helyi utazást is érintik, ám az átutazókat egyelőre nem.

Horvátországban az új szabályok szerint a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek kell két hét karanténba vonulniuk, a korlátozás Magyarországra egyelőre biztosan nem érvényes. Az országban kötelezően elrendelték a szájmaszk viselését is a tömegközlekedési eszközökön.

A horvátországi járványügyi szakértők a kormánnyal egyetértésben úgy vélik, amennyiben más uniós tagállamból is érkeznek betegek, a korlátozásokban érintettek körét tovább bővíthetik.

Szlovénia korlátozásai

Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból behurcolt vírusról beszélnek Szlovénia kapcsán is, ahol szintén nőtt a fertőzöttek száma.

Szlovéniában jóval kisebb számban nőtt a vírussal fertőzöttek száma, mint említett szomszédjánál, ám így is korlátozásokat rendeltek el az erősebb hullám megelőzése érdekében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Itt a Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Szerbiából érkező, az országokban állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezőket fogják majd 14 napos karanténra, ám Horvátországot illetően egyelőre nem terveznek hasonló korlátozást. Szlovéniában a belső terekben és a tömegközlekedési eszközökön lesz kötelező a maszkviselés. 

Utóbbi szabályt egyébként Szerbiában is bevezetik, ahol ugrásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban a fertőzöttszám, noha a beltéri helyeken csupán javasolják a maszk használatát, nem teszik kötelezővé. A szerbek úgy vélik, hogy a járvány első hullámának második csúcsához közelednek.

Magyarországról érkezőknek még nincs korlátozás

Magyarország előtt mindegyik Adria-parti ország határa nyitva van jelenleg. A május 28-án bevezetett szabályok vannak érvényben Horvátországban, mely szerint határátlépéskor sem az utazás célját, sem negatív Covid 19-tesztet nem kell bemutatni.

Az esetleges kontaktkutatás könnyítése érdekében az úti célt és az elérhetőségeket rögzítik, amelyre online is lehetőség van, így elkerülhető a torlódás a határon. Továbbá a helyi szabályok betartása kötelező.

Szlovéniában ugyancsak nincs karanténkötelezettség jelenleg a magyarokra nézve, kizárólag akkor, ha a biztonságosnak nyilvánított országokon kívüli térségben tartózkodik, majd innen érkezik az illető. A magyar határok is nyitva állnak a Szlovéniából, Horvátországból jövők számára, így itthon sem kell karanténba vonulnia a hazaérkezőknek. Az aktuális információkról és az esetleges változásokról a Konzuli Szolgálat oldalán javasolt tájékozódniuk az utazni vágyóknak a nyáron.

A fürdők és a strandok szabályai a nyárra

Az idei nyár sok szempontból különbözni fog az eddigiektől, a strandok is másként tartanak majd nyitva, mint ahogy eddig megszoktuk. Mutatjuk a fő változásokat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük