Pontosan hol és milyen szabályokkal fürödhetünk nyáron? Megnéztük a strandokat

A strandok folyamatosan nyitják meg kapuikat, ezért ismerd meg a biztonsági intézkedéseket!

balaton-strand-fured

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pünkösdi hétvégén és az azt követő hetekben számos strand megnyitja kapuit, a koronavírus-járvány miatt azonban korlátozásokra számíthatnak a vendégek. Egyelőre csak a kültéri medencék lesznek használhatók mindenhol, mégpedig a biztonsági előírások szigorú betartásával, és a Balatonon is lesz változás.

A Nemzeti Népegészségügyi Hatóság üzemeltetési előírásainak értelmében nagyjából felére csökkenhet a fürdők által fogadható vendégek száma, a medencében egy főre 4 négyzetméter vízfelületet, szabadtéren 16 négyzetméter zöldfelületet szükséges biztosítani.

A szezon változásai nyomán nőhetnek a belépőjegyek árai egyes balatoni strandokra, de helyenként az online jegyváltás lehetősége is meg fog jelenni újdonságként.

Balatoni strandok változásai

Bár a víz hőfoka még hideg, a pünkösdi hétvégén több balatoni település strandja kinyit. A fürdőzni vágyóknak azonban a szezon során néhány apró változtatással kell majd számolnia. Alsóörsön például az internetes és az automatás jegyváltásra is lesz lehetőség, Csopakon és Szigligeten a belépők árainak emelését tervezik, utóbbi településen az emelés mértéke az MTI értesülései szerint 25% lesz - noha így még mindig csupán 800-ról 1000 forintra nőne a jegyár, ami több strandon már az elmúlt években jóval magasabb volt.

Ugyancsak Szigligeten hozták meg a döntést, mely szerint a szezonban nem értékesítenek heti és havi belépőjegyet, hogy a kiadott napijegyek és a belépők számát ellenőrizni tudják. A távolságtartás fontos, a vizesblokkokat, padokat, korlátokat minden strandon fokozottan fertőtlenítik.

A balatoni strandok egy része június közepén nyit, így azok pontos szabályai egyelőre kialakítás alatt állnak, ám az üzemelés központi feltételei már jól ismertek, így valószínűleg kis eltérésekre, esetleg árváltozásokra lehet számítani majd.

Strandfürdők szabályai

A hétvégén és az azt követő hetekben számos vidéki és budapesti strandfürdő is megnyitja a kapuit, így a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetésében levő Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő, Paskál Gyógy- és Strandfürdő, Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő, Csillaghegyi Forrásfürdő és Római Strandfürdő, június közepén a Pünkösdfürdői Strand is. Az árak a jelenlegi információk szerint változatlanok maradnak a tavalyi évhez képest.

A biztonság azonban most mindennél fontosabb. Azt talán mondani sem kell, hogy lázzal, hányásos-hasmenéses, valamint légúti betegséggel tilos belépni a strandok területére.

A fontos szabályok közé tartozik, hogy papucs viselése kötelező, valamint javasolt mindenhol a másfél méteres távolság betartása. A legtöbb fürdőben felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a meleg vizes, szappanos zuhany medencehasználat előtt és után, valamint mosdóhasználat után is, és ajánlott gyakran kezet mosni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által működtetett fürdőkben a létszámkorlátozás és a sorban állás elkerülése érdekében kizárólag online vásárolható belépőjegy, a medencék maximális terhelhetőségére is figyelnek. A megváltott napijegyek egyébként 24 órával korábban még áttehetők másik időpontra, ügyfélkapus bejelentkezéssel.

Más strandfürdőkben egységesen felfestések jelezhetik a pénztárnál sorban állók egymástól tartandó távolságát, a beléptetésnél kézfertőtlenítő használata javasolt a vendégeknek, és a vendégforgalmi területek folyamatos fertőtlenítésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

Néhány strand van csupán, ahol úgy döntöttek, hogy az idei szezonra előreláthatólag nem fognak kinyitni, mivel a biztonsági intézkedések és a félházas üzemeltetés túl nagy pénzügyi veszteséget jelentene, ilyen többek között a kapuvári Flóra Termálfürdő, továbbá a beltéri strandoknak is várniuk kell még a nyitással, így a Miskolctapolca Barlangfürdő és az oroszlányi Csobbanó Uszoda sem nyitható ki egyelőre. Néhány strandon eleve július elejei nyitással terveznek, így feltétlenül érdemes tájékozódni a meglátogatni szánt fürdőről.

Mi üzemelhet most a strandokon, és mi nem?

A strandokon a fenti szabályozás értelmében korlátozzák a látogatók számát, ez előre megváltott jegyekkel, valamint belépési szünetekkel lesz kivitelezhető, és akad olyan strand is, ahol a könnyebb távolságtartás érdekében csempére ragasztott jelzések is segítik az embereket.

A strandokon egyelőre nem fognak működni a beltéri medencék és csúszdák, valamint többek között a szaunák, a gőzkamrák, a 15 m²-nél kisebb vízfelületű, illetve az automata vegyszeradagolással nem rendelkező pezsgőmedencék, a legtöbb gyógyszolgáltatás vagy a babaúszás.

A kültéri csúszdák üzemeltetésénél fontos a másfél méteres távolság betartatása, a kapaszkodók, korlátok 30 percenkénti fertőtlenítése. A szabadtéri élményelemek közül a vízfelszín feletti hatással, levegő- és vízbefúvással nem járók működhetnek, így az örvények, sodrófolyosók igen, a zuhatagok, nyakzuhanyok nem. A játszóterek nyitva lesznek, csoportos foglalkozás viszont nem tartható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a medencevizekben biztosítandó klórtartalmat 0,5 milligramm/literre emelte fel, és az alternatív fertőtlenítőszerek használatára is kidolgozták a minimális értékeket, a műszaki szabványoknak megfelelő technológiai elvárásokat. Az értékeket legalább naponta háromszor, sok fürdőző esetén kétóránként ellenőrizni kell.

Az NNK igyekezett eloszlatni a félelmet a közös fürdések kapcsán, közleményükben leírták, hogy a vírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély. A koronavírus sérülékeny lipidburka miatt kevésbé életképes a környezetben, mint a nem burkos vírusok, és érzékeny a klórra vagy az ugyancsak fertőtlenítő hidrogén-peroxidra.

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, a felületeken azok típusától függően különböző ideig aktív, de az ismert fertőtlenítőszerek, így a 0,1%-os hypo, a 70%-os alkohol vagy a 0,5%-os hidrogén-peroxid egy perc alatt inaktiválja a vírust rajtuk, így a strandok higiénikus működése esetén kevés a kockázat a megfertőződésre.

Kirándulás a Balaton környékén

Ha a hosszú hétvégén még hidegnek ítélitek meg az időt a strandok felkereséséhez, akár kirándulhattok is egy nagyot a Balaton környékén. Csodás várak várják, hogy felfedezzétek őket!

(Képek: Getty Images Hungary, Pixabay/Zsolt Tóth.)

Ezt is szeretjük