100-szor több C-vitamin van benne, mint a narancsban: védi az ereket és az ízületeket is

Ez a gyümölcs messze lekörözi a narancsot C-vitamin-tartalomban, és ez nem minden!

Kakaduszilva hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki azt hiszi, hogy a narancs a legjobb C-vitamin-forrás, annak ezt ideje újragondolni. Az Ausztráliában honos kakaduszilva (Terminalia ferdinandiana) több mint százszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a hazánkban népszerű citrusféle.

Kakaduszilva hatása

A friss gyümölcs akár 2300–3150 milligramm C-vitamint is tartalmazhat 100 grammjában, míg a narancs mindössze 2184 mg-ot. Egyetlen kakadszilva – ami nagyjából 15 gramm – több mint 480%-át fedezi a napi ajánlott bevitelnek, ami nőknél 75 mg, férfiaknál pedig 90 mg. 

Kakadu szilva hatása 1
Fotó: SGAPhoto / Getty Images Hungary

A C-vitamin nem csupán az immunrendszer motorja. Kulcsszerepet játszik az érrendszer és a kötőszövetek egészségének megőrzésében is, hiszen nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez. Ez a fehérje biztosítja az erek rugalmasságát, támogatja az ízületeket és segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését is. Ráadásul a kakaduszilva nem csak C-vitaminban bővelkedik: jelentős mennyiségű káliumot, E-vitamint és luteint is tartalmaz, amik a szív, a szem és az idegrendszer működését is támogatják.

Az intenzív C-vitamin-bevitel az oxidatív stressz és a gyulladásos folyamatok csökkentésével mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi problémák, sőt, bizonyos daganatos kórképek kockázatát is. Nem véletlen, hogy egyre több kutatásban vizsgálják ezt az egzotikus gyümölcsöt.

Habár a kakaduszilva hazánkban nem elérhető friss formában, porított változata vagy a kivonata már megvásárolható táplálékkiegészítőként. Fontos azonban figyelni arra, hogy megbízható forrásból származzon és laboratóriumilag bevizsgált termék legyen, mert a piac gyorsan reagált a megnövekedett érdeklődésre — nem mindig pozitív értelemben.

Mindenesetre a napi ajánlott C-vitamin-bevitel mennyiségének többszörösét biztosítja ez a gyümölcs – természetes formában, antioxidánsokkal és mikrotápanyagokkal együtt, amiket a szervezet könnyebben hasznosít, mint a szintetikus készítményeket.

A citromban több a C-vitamin, mint a brokkoliban – Igaz ez az állítás? A kvízből kiderül

Ehhez hasonló mondatokat sokan hallhattak, de vajon igazak is? Most kiderül!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük