Kínzó fejfájás, székrekedés, fájdalmas menstruáció

A jóindulatú daganatok tünetei

A daganatos megbetegedés nem minden esetben egyenlő a rákkal.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendellenes – bár jóindulatú – szövetszaporulatok elsősorban nagyságuktól és szervezeten belül elfoglalt helyüktől függően különféle komplikációkat okozhatnak. Bár egyes jóindulatú daganatok – például zsírdaganatok – csak esztétikai gondot jelentenek, mások zavarhatják a környezetükben lévő szervek működését.

Jóindulatú? Rosszindulatú?

A jóindulatú és a rosszindulatú daganatos betegségek közti különbség, hogy míg az előbbiek nem létesítenek kapcsolatot a környező szövetekkel, addig az utóbbiak belenőnek a körülöttük lévő szervekbe és szövetekbe. A jóindulatú daganatok, bár nem képeznek saját ellátásukhoz új ereket, és nem fejlődik belőlük áttét sem, jelenlétükkel zavarják – nyomják – a szomszédos szerveket. Egy részük nem okoz tüneteket, és kezelésre sem szorul, vannak azonban olyanok, melyek akár a műtéti beavatkozást is szükségessé teszik.

Agytumor

A jóindulatú daganatok között talán az agytumor a legveszélyesebb. A rosszindulatú betegségekhez hasonlóan pusztítja az idegszöveteket, és növeli a koponyaűri nyomást. Mivel a csontos koponya képtelen a tágulásra, a növekvő tumor komoly problémákat okozhat. A tünetek annak függvényében jelennek meg, hogy a daganat az agy mely területén helyezkedik el. A növekvő koponyaűri nyomás akár személyiségváltozásokhoz is vezethet. A diagnózis felállításához szükséges a CT-, valamint az MRI-vizsgálat – ezek képesek behatárolni a tumor helyét és nagyságát. Ezen kívül vérvizsgálattal meghatározható a hormonszint változása, biopsziával pedig a tumor típusa. Agydaganat esetén a következő jellemző tüneteket tapasztalhatod.

Tünetek:

  • Kettős látás.
  • Folyamatos vagy visszatérő, kínzó fejfájás.
  • Szédülés, koordinációs zavarok.
  • Görcsrohamok, hányás.
  • Végtaggyengeség.
  • Probléma a hideg-meleg hőérzékeléssel.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Májdaganat

Ez a fajta jóindulatú daganat meglehetősen gyakori. Kiváltó oka lehet például a fogamzásgátló tabletta szedése. Azonban gyakran képes visszafejlődni a gyógyszerszedés abbahagyását követően. Bizonyos esetekben a jóindulatú daganat okozhat májnagyobbodást. Az esetek nagy többségében viszont nem jár semmilyen tünettel, pusztán figyelemmel kell kísérni az esetleges változásokat. A jóindulatú májdaganatot az esetek többségében véletlenszerűen fedezik fel CT- vagy MRI-vizsgálat során. Bár általában nem okoz problémát, nem szabad elhanyagolni, mert ritkább esetekben rosszindulatúvá válhat.

Mióma

A mióma a méhizomzat jóindulatú daganata. Többnyire a 30-50 év közötti korosztályt érinti. A tumor mérete a borsónyitól akár a gyermekfej nagyságúig is változhat. Elhelyezkedését tekintve megjelenhet a méh külső felszínén, gyakoribb azonban, hogy a méh üregében, a nyálkahártya alatt tűnik fel. Előfordulhat, hogy kocsányt növesztve leereszkedik a méhüregbe. Ilyenkor, ha a tumor apróbb méretű, nem feltétlenül okoz zavart, és gyógyszerrel is kordában tartható. Ha azonban nagyobb, akár a méhizomzatot is elsorvaszthatja, ilyenkor többnyire elkerülhetetlen a műtét. Érdemes orvoshoz fordulni, ha a következő tüneteket tapasztalod:

  • Elhúzódó, fájdalmas és bő menstruáció.
  • Székrekedés - mivel a daganat, nagysága miatt nyomhatja a végbelet.
  • Gyakori vizelési inger vagy inkontinencia – ha a daganat a hólyagot nyomja.
  • Meddőség - amennyiben a tumor, nagyságából adódóan zavarja a petevezetéket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegség kialakulásában komoly szerepe van az örökletességnek, valamint az ösztrogénszint emelkedésének. A 35-45 év közötti nők 20%-ánál előfordul a betegség, a klimax idején azonban a női hormonszint csökkenésével visszafejlődik.
Az ökölnél kisebb méretű miómát elegendő csupán félévente ellenőriztetni – amennyiben nem okoz komolyabb tüneteket. A problémát okozó kisebb miómákat általában a méhizomzat részleges kimetszésével távolítják el. Ha azonban a daganat méretéből adódóan sok tünetet produkál, általában elkerülhetetlen a méh eltávolítása.

Ezt is szeretjük