Pajzsmirigyeseknek nem ajánlottak: 10 étel, ami a gátolja a jód felszívódását

Hiába egészségesek vagy finomak, alulműködés esetén nem szabad belőlük sokat fogyasztani.

Jód felszívódását gátló ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jód a szervezet számára fontos nyomelem, ami elsősorban a pajzsmirigyben raktározódik, támogatva a trijódtironin és a tiroxin hormonok termelődését. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ezért sok esetben a kezelés mellett a jódpótlást is előírják az orvosok.

Bár a nyomelem pótlása sajnos nem minden esetben jelent megoldást, a napi jódszükséglet bevitele elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatok biztosításához. A hivatalos napi ajánlott beviteli érték 150 mikrogramm, a terhes és szoptatós kismamáknál, valamint a sportolóknál ennél több. Túladagolni nehéz, a napi mennyiség legalább öt-tízszerese esetén fordulhat csak elő.

A jód felszívódását gátolják

A jód nagy mennyiségben megtalálható a tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben, az algákban, egyes gyümölcsökben, így a fekete áfonyában és természetesen a jódozott sóban. Felszívódását az A-vitamin- és szeléntartalmú ételek segítik, akad viszont néhány olyan alapanyag, ami gátolja a hasznosulást. Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

A goitrogén anyagok gátolják a jód felszívódását. Ilyen többek között a keresztesvirágú zöldségekben, így a kelbimbóban is található, ezért fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott.
A káposztafélék, a brokkoli, a karfiol és a karalábé goitrogén hatásáért az izotiocianát nevű anyag felelős. Hetente néhány alkalomnál többször nem javasoltak, különösen nyersen.
Szintén goitrogén összetevői miatt nem ajánlott a kukorica fogyasztása sem nagy mennyiségben.
Ugyanezen okból kifolyólag a retek fogyasztásában is mértéket kell tartani, de még a torma is goitrogén hatású anyagokat tartalmazhat.
A földimogyoró goitrogén hatású izoflavonokat tartalmaz, ezért ezt sem javasolják túl nagy mennyiségben.
Ugyanezen okból kifolyólag kerül a szója is a listára.
A tápióka remek gluténmentes alapanyag, ám goitrogéntartalma miatt óvatosan kell bánni vele, ahogy a hozzá hasonló gyökérnövényekkel, a jamgyökérrel és az édesburgonyával is.
A magas nitráttartalom szintén negatívan befolyásolja a felszívódást, ezért a leveles zöldségek, mint a saláta és a spenót fogyasztása is csak kisebb mennyiségben ajánlott.
A nitráttartalom a céklában is magas lehet, ezért pajzsmirigybetegeknek ezt sem szabad mindennap fogyasztani.
A húskészítmények és a pácolt húsok nitrát- és nitrittartalma magas, ami sütéssel még tovább nő, ezért itt is figyelni kell az adagolásra.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük