Jódhiány és a pajzsmirigy betegségei
A szervezet jódhiányos állapota sok egészségügyi probléma kiváltója. Milyen betegségeket okoz, és hogyan küzdhetsz ellene?
- Állatfej, égbe meredő ruha és tengernyi fodor: bizarr és gyönyörű kreációk a kifutóról »
- Így alakul át a lestrapált frizura, ha dús hatású fazont kap: a vágástechnika, a hajszín és a stílus is sokat számít »
- A világutazó nő elegáns, időtálló stílusa egyszerűen imádni való: mintha egy másik korban élne, mégis divatos »

- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
A jód – a többi főelemmel összehasonlítva – csak ritkán fordul elő. Miután a Föld számunkra alig elképzelhető lassúsággal, de mégis állandó változáson megy keresztül, az elemek egyike sem oszlik el egyenletesen a környezetünkben.
A jód eloszlása
A jód bolygónk folyékony magjából a magmával együtt a tengerekbe ömlik, és lávaként egyenetlenül oszlik el a Föld felszínén. A málló kőzetből is kiválik, és oldható só formájában a talajba szivárog. Minél sűrűbb/tömörebb a földfelszín, annál könnyebben köti meg az ily módon kioldódó sót, illetve az esővel a földre érkező jódrészecskéket. Ha a talaj laza, annál nagyobb mennyiségben jut ez az elem a talajvízbe, és áll a növényzet és az állatvilág rendelkezésére.
Ehhez a folyamathoz társulnak egyéb olyan kozmológiai és éghajlati történések is, amelyek befolyásolják a jód eloszlását a földfelszínen. Így például 4 jégkorszak felelős a felszín felbarázdálásáért, a morénák és a finomabb talaj kialakulásáért. E folyamatok elsősorban az utolsó jégkorszakra voltak jellemzőek, amely úgy 20 000 évvel ezelőtt zajlott le. A jég körülbelül 1000 m magasan feküdt a földréteg felett, s a növekvő felmelegedéssel mozgásba kezdett. A jégréteg nyomása alatt elkezdett felolvadni a jég, és a vízzel egyetemben kimosta a szétmállott kőzetet. A völgyekben, amelyeken a gleccserek áthaladtak, a jód kimosásának folyamata hosszabban tartott és hatásosabb volt, mint a völgyet körülvevő magaslatokon.
Így lehetséges, hogy Svájcban a Berni-fennsíknak jódban gazdagabb a talaja, mint a körülzárt völgynek.
Mindehhez járul még az a tény, hogy a nagy jódraktárakból, a tengerből a jód elpárolog, az atmoszférában a nedvességben és a szilárd részecskékben kondenzálódik, és az esővel visszakerül a szárazföldre. Tehát a szél irányában, amely a felhőket a szárazföld fölé tereli, megnövekszik a talaj jódtartalma a kontinensen. Azoknak a tájaknak a talaja, ahol nem fúj sokat a szél, szegényebb jódban.
Jódkoncentráció a növényekben és állatokban (mg/100g)
A szárazföldről
Rozskenyér |
8,5 |
Fehér kenyér |
5,8 |
Zabpehely |
4,0 |
Burgonya |
3,8 |
Rizs |
2,2 |
Sertésmáj |
14,0 |
Folyóvíz |
01–90 mg/l |
A tengerből
Foltos tőkehal |
243,0 |
Közönséges tőkehal |
120,0 |
Vörös sügér |
124,5 |
Hering |
66,5 |
Sima lepényhal |
28,1 |
Alga |
akár 2400 mg/g(!) |
Tengervíz |
50 mg/l |
Jódhiány és a pajzsmirigy betegségei
Azt tudni már, hogy a pajzsmirigy megduzzadása, a strúma vagy golyva, jód adagolásával csökkenthető. Ez megfordítva is igaz – ha a táplálékkal felvett jód nincs elegendő mennyiségben jelen, strúma kialakulásához vezet. A jódhiány nagyságrendje és a strúma fellépésének gyakorisága közötti összefüggés bizonyítható. Anélkül, hogy a jód előfordulási területeit meghatároznánk, a Föld jódhiányos területei statisztikailag feltérképezhetők lehetnének az ugyanezen területek lakossága körében százalékosan előforduló strúmamegbetegedések alapján.
Tudományos szempontból azonban biztosabb, ha a vizelettel kiválasztott jód mennyiségének meghatározásával állítunk fel összefüggést a jód mennyisége és a strúma kialakulásának gyakorisága között, hogy így bizonyítsuk, milyen mértékűnek kell lennie a jódhiánynak ahhoz, hogy strúma kialakulásához vezessen.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
A jód mint a megelőzés eszköze
Általánosságban kijelenthető, hogy Európa országai jódhiányos területnek bizonyulnak. Az a tény is bizonyítható, hogy a táplálékkal felvett napi 150–250 mg jód megakadályozza a strúma kifejlődését.
Következtetésképpen a jódhiányos területeken terapeutikus meggondolásból pótolni kell a táplálékból hiányzó jód mennyiségét. Az adagolás mértékét az egyén fejlődési stádiumához és a különböző életkorhoz kell igazítani!
Napi jódszükséglet
A szárazföldről
Csecsemők |
50-80 |
Gyerekek (1-9 év) |
100-140 |
Gyerekek (10-12 év) |
140-180 |
Fiatalok (13-18 év) |
200 |
Felnőttek 50 éves korukig |
200 |
Felnőttek 50 év felett |
180 |
Terhesek |
230 |
Szoptató anyukák |
260 |
Biztos védelem
A legfontosabb kérdés, hogyan juttasd be a jódot a szervezetbe. Miután az élelmiszerekben a jód koncentrációja igen különböző, alig lehetséges, hogy a táplálékkal elegendőt vegyél magadhoz belőle. Kivételt képezne, ha rendszeresen fogyasztanál tengeri halat, ami azonban alig lehetséges, a tabletták és tinktúrák bevételét pedig valószínűleg nem tartanád be.
Bebizonyosodott azonban, hogy az étkezési só jódozása – megfelelő napi fogyasztás esetén (6-8 g) és megfelelő mennyiségű jód hozzáadásával (20 mg/kg) – biztos védelmet nyújt a strúma kialakulásával szemben.
Vajon van-e mellékhatása, esetleg veszélye a napi 200 mg jód bevitelének? Nincs! A terápiás céllal, nagy dózisban bevitt jód adagolását orvosilag indikálni és ellenőrizni kell. A napi 200 mg bevitele viszont minden pánikkeltéssel szemben bátran megtehető.
Jódozott sót az asztalra!
Nem tudni teljes biztonsággal, mely táplálkozás a legegészségesebb, de azt igen – sokszor azt is csak részben –, mi az, ami károdra van és mi hiányzik. A hiányzó dolgokat, így például a jódot is, gyakran pótolnod kell, ha egészséges pajzsmirigyet szeretnél. Ennek praktikus okokból a legjobb módja, ha jódozott sót fogyasztasz. A jód táplálékon keresztüli pótlása tudományosan igazolt, preventív hatású és rendkívül nagy jelentőségű.
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:
Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság
Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »
OLVASD EL EZT IS!

- kávé
- megelőzés
4 sosem hallott tény a kávéról

- megelőzés
- a hosszú élet titka