Pattanásnak látszik, de nem tudod kinyomni

Az izzadságkiütés kezelése

Mitől bukkanhatnak fel piros foltok a bőrödön, és hogyan tüntetheted el őket onnan?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az izzadságkiütés vagy verejtékmirigy-gyulladás - latin nevén miliaria - a verejték okozta bőrkiütést jelenti, amely kellemetlen viszketéssel jár.

Tudd meg, hogy a bőröd miért reagálhat így, és mit tehetsz azért, hogy megelőzd!

Az izzadságkiütés tünetei

A gyulladás jele, hogy apró, piros és viszkető foltok jelennek meg a bőrödön, leginkább a nehezen szellőző helyeken: az emlők alatt, a combok belső felületén vagy a hónaljnál. A tünetek többnyire nyáron jelentkeznek, hiszen meleg időben jobban izzadsz, ezért hívják melegkiütésnek is.

Mitől alakul ki?

A kiütés akkor jön létre, amikor a mirigy-kivezetőcsövek, amelyek a bőrfelszínre szállítják a verejtéket, elzáródnak.

A pangó izzadtság ezáltal gyulladást idéz elő, amely hólyagos kiütésekhez is vezethet. Ezek mérete általában nem túl nagy, de előfordulhat az is, hogy egészen nagy területen vörösödik ki a bőr.

Hogyan előzheted meg?

Elkerülheted a gyulladást, ha melegben nem viselsz túl szűk ruhát, esetleg többször lezuhanyozol a nap folyamán. Még jól is fog esni, ha nem szorít az öltözéked, mint ahogy bizonyára a gyakori felfrissülés is. Ugyancsak segíthet, ha szárazon tartod a bőröd, ha púdert, izzadásgátlót használsz. Nézd meg az alábbi galériában, milyen ruhadarabok lehetnek károsak az egészségedre!

Mikor kell orvoshoz fordulnod?

Amennyiben mégis előjöttek a kiütések, és néhány nap múltán sem tűnnének el, vagy elfertőződnek, fordulj orvoshoz! Kaphatóak olyan vényköteles krémek, amelyekkel helyileg kezelheted a bőrirritációt, de vannak mentolos rázókeverékek is, amelyekkel enyhítheted a kellemetlen tüneteket.

Ezt is szeretjük