Intim mosakodógél és spray: a nőgyógyász véleménye az intim higiéniás termékekről

Az intim higiéniai termékről dr. Oláh Orsolya-szülész-nőgyógyász mesél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A drogériák polcain rengeteg különféle intim termékkel lehet találkozni, amelyeket kifejezetten a hüvely és a szeméremtájék tisztán tartására fejlesztettek ki.

Hogy ezek mennyire megbízhatóak, és tényleg szükség van-e rájuk, azt dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász mondja el, egy kis női anatómiával fűszerezve.

A hüvelyfolyás

Nagyon fontos tisztázni, hogy a hüvelyfolyás önmagában nem egy kóros folyamat. A hüvelyváladékot döntően a méhnyak mirigyhámja termeli. Mennyisége a menstruációs ciklus folyamán változik, ahogyan a nemi hormonok szintje is a vérben. Fokozza a termelését az aktív szexuális élet, a stressz vagy például a várandósság is. A hüvelyfolyás normál mennyisége egyénfüggő - van, akinél alkatilag erősebb, másoknál gyengébb.

Sok esetben jelentkeznek vizsgálatra olyan páciensek, akik teljesen normál mennyiségű hüvelyfolyást rendellenesnek vélnek, és fertőzést gyanítanak a háttérben. Annak megítélésénél, hogy a hüvelyfolyás normális vagy kóros, fontos megvizsgálni a váladék állagát, színét és szagát. A normál váladék áttetsző, enyhén opaleszkáló - fehérjetartalmú -, a fehérneműn megszáradva általában halványsárga színű. A menstruáció idején ragadósabb, peteérés előtt közvetlenül bővebb, állaga emlékeztet a tojásfehérjére. A legnagyobb mennyiségben a peteérés napján termelődik, ezt követően sűrűbbé válik, és mennyisége csökken.

Az egészséges hüvelyflóra

A hüvelyváladék legfőbb szerepe a hüvely tisztán tartása, tulajdonképpen kimossa a kórokozókat a hüvelyből. Normál esetben a hüvelybe elsődlegesen betelepült baktériumok a tejsavbaktériumok, latinul a lactobacillusok - ezek a baktériumok a hüvely kapuőrei.

Egyrészt bevonják a hüvelyhám felületét, így megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, másrészt a tejsav termelésével hozzájárulnak a hüvely enyhén savas, 4,5 alatti pH-jának fenntartásához. A tejsavon kívül hidrogén-peroxidot és többféle bacteriocint is termelnek, ezek szintén gátolják a kóros mikroorganizmusok növekedését és szaporodását.

Mindezek alapján világossá válik, hogy a hüvelyfolyás önmagában véve nemcsak nem kóros, hanem egyenesen elengedhetetlen része az egészséges hüvelyflóra fenntartásának. Jól látható, hogy a hüvelyben milyen precíz folyamatok tartják fenn azt az ideális környezetet, amely gátat szab a kóros mikroorganizmusok megtelepedésének.

Az intim mosakodók

Egy egészséges hüvelynek nincs szüksége intim mosakodókra. A hüvely tisztán tartásáért az előbb részletezett élettani folyamatok felelősek. Panaszmentes, egészséges nőknél az intim mosakodók, hüvelyi irrigálók kimossák az egészséges hüvelyváladékot, megbonthatják a hüvelyben lévő egyensúlyt, és fogékonnyá tehetik a hüvelyt a fertőzésekre.

A hüvelybemenetet körülvevő szeméremtájék napi tisztításához tökéletesen megfelel egy sima, illatanyagmentes szappan, menstruáció alatt a napi többszöri tisztítás is jót tehet, viszont nem szabad túlzásokba esni, mivel a szappan szárítja a hámréteget, és ez a szeméremtájék hámjára is érvényes. Fontos a gáttájék, vagyis a hüvely és a végbél közti terület tisztántartása, mivel a végbél baktériumflórája okozhat hüvelyi fertőzéseket. Viszont a hüvely irrigálása nem javasolt.

A megfelelő tisztálkodószer
Szerencsés elkerülni az illatosított szappanokat, tusfürdőket és fertőtlenítőket. Természetesen sokan vannak, akiknek az illatosított tisztálkodószerek mellett nincsenek problémáik, de ha szeméremtáji irritációval vagy más panaszokkal küzdesz, érdemes áttérni a sima, antiallergén, illatanyagmentes szappanokra.

Ekkor sem előnyös

Szokatlan állagú, az átlagosnál nagyobb mennyiségű vagy kellemetlen szagú, viszketéssel járó folyás esetén fennáll az esélye a hüvelyi fertőzésnek.

Ebben az esetben szakorvosi vizsgálatra, és - ha beigazolódik a fertőzés - megfelelő kezelésre van szükség. Ilyenkor a kórokozótól függően helyi, komplikáltabb esetben szisztémás vagy kombinált kezelésre szorulhat a páciens, ám az intim mosakodóknak ilyenkor sem látom hasznát - mondta el a doktornő.

Ez is okozhat hüvelygombát

A hüvelygomba kialakulásában nagy szerepet játszanak a környezeti, életviteli tényezők. Kattints az alábbi videóra, és tudj meg többet a témáról!

Egy erős folyással járó, például gombás fertőzés esetén jót tehet a hüvely kitisztítása egy irrigálóval, de ehhez a tiszta víz is megfelelő, hiszen ilyenkor nem a hüvely pH-ját kell helyreállítani, csupán a kórokozók számát kell csökkenteni, mielőtt helyi terápia - kúp vagy krém formájában - megkezdődik. A kezelést követően a hüvelyflóra regenerálódását elősegítheted valamilyen tejsavas vagy lactobacillus-tartalmú készítménnyel, de ebben sem feltétlenül jó alternatíva az intim mosakodó.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Törlőkendők és dezodorok

Az intim törlőkendő használatakor ügyelj arra, hogy az csak a szeméremtájékot érje, vagyis a hüvelybe ne törölj be velük. Bizonyos helyzetekben, például utazások alatt jó megoldást jelenthet egy ilyen kendő, de ha van rá lehetőség, inkább a zuhanyzást válaszd.

Az intim dezodorok használatának szintén nem látom értelmét. Nem igazán van rá szükség, hogy a szeméremtájék narancsvirág- vagy orchideafelhőben illatozzon, már csak azért sem, mert ezek az illatanyagok irritálhatnak. A hüvelyváladéknak normál esetben is van egy jellegzetes, enyhe illata, de ezt nem kell elnyomni ilyen termékekkel.

Ha mégis annyira kellemetlen illatúnak érzed a szeméremtájékod, hogy úgy ítéled meg, szükség lenne ilyen dezodorra, akkor célszerű a nőgyógyászt felkeresni, mert fennállhat a hüvelyi fertőzés gyanúja.

Ezt is szeretjük