Hány fokon kell mosni a fehérneműt?

A nőgyógyász válasza

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt a fehérneműk tisztaságának megőrzéséről kérdeztük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fehérneműk elsődleges célja, hogy védjék a külső nemi szerveket kórokozóktól, kisebb sérülésektől. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsd a fertőzésveszélyt, érdemes mosásukhoz megfelelő hőfokot választani.

Arról, hogy milyen fehérneműt válassz, illetve hány fokon mosd, dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Milyen anyagból legyen a fehérnemű?

- A mindennapokban nincs jobb viselet a pamut fehérneműnél, hiszen természetes anyag, jó légáteresztő képességű, nem irritálja a bőrt. Ezzel szemben a műszálas fehérneműk kismértékben hajlamosíthatnak a nőgyógyászati fertőzésekre, de ha nincsenek időről időre ilyen panaszaid, hordhatod őket - mondja dr. Oláh Orsolya.

A műszálas fehérneműkkel kapcsolatban felmerül egy másik probléma: általában durvább anyagból készülnek, és kevésbé rugalmasak, mint a pamutdarabok, így irritálhatják a bőrt, és súlyos esetben még a vérkeringést is akadályozhatják a leszorított területeken.

- Emiatt azt javasolnám, hogy az anyagon kívül mindig körültekintően válassz méretet is, a műszálas, csipkés, strasszköves csábító darabokat pedig tartogasd a különleges alkalmakra - ajánlja dr. Oláh Orsolya.

Mennyire egészségtelen a tanga?

A tanga több szempontból előnytelen, erről egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk. Testmozgás közben folyamatosan mozog a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső között, amelyeket alig három-négy centiméter választ el egymástól.

- Ilyen esetben ha például a bélben normálisan is előforduló E. Coli baktérium kerül a tanga hátsó részére, az könnyen megfertőzheti a hüvelyt vagy a húgycsövet, és erre hajlamos pácienseknél hüvelyi vagy húgyúti fertőzést okozhat. Mindamellett a tanga viselése önmagában nem okoz problémát, egészséges, panaszmentes nőknél nem fokozza a hüvelyi, illetve a húgyúti fertőzések esélyét - részletezi dr. Oláh Orsolya.

Hány fokon mosd a fehérneműt?

A pamutbugyik jobban bírják a magas hőmérsékletet, mint a műszálasak. A legtöbb gyártó kézi mosást javasol alacsonyabb hőfokon, mivel ezzel őrizhető meg a legtovább a fehérnemű eredeti színe, rugalmassága, textúrája.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Orvosi szempontból viszont javasolt a 60 fokon történő mosás és az azonnali teregetés, ugyanis a kórokozók nagyon szívesen szaporodnak a nedves, légmentesen elzárt ruhában. Egy amerikai kutatás érdekes eredménye szerint egy adag fehérnemű mosása során 100 millió E. Coli baktérium kerül be a vízbe a fehérneműn akár láthatatlanul is megbújó székletmaradványokból. Ennek ellenére igaz, hogy akinek soha semmilyen hüvelyi fertőzése nem volt, annak valószínűleg az után se lesz, ha kímélő 30 fokos programmal mossa ki a fehérneműit, vagy langyos vízben, kézzel. Aki viszont évek óta visszatérő nőgyógyászati vagy húgyúti fertőzésekkel küzd, válasszon strapabíróbb pamut fehérneműt, és mossa magasabb hőfokon - javasolja dr. Oláh Orsolya.

Szárítsd a napon!

A napfényben lévő ultraibolya sugarak kiváló fertőtlenítő hatással bírnak, így ha van rá lehetőséged, tavasztól őszig szárítsd a fehérneműket a tűző napon. Alkalmanként pedig beiktathatsz egy üres mosást is egy adag fertőtlenítővel vagy hipóval, normál mosási programmal - ezzel is csökkentve a kórokozók számát a mosógépben.

Van-e különbség fehér és színes fehérnemű között?

A ruhák gyártásánál vegyszereket használnak a természetes rostok tisztításához, a szövéshez, a fehérítéshez, a színezéshez és a tartósításhoz is. Ezek az anyagok magas koncentrációban toxikusak, rákkeltőek lehetnek, de a gyártásnál engedélyezett koncentrációban elviekben nem veszélyesek.

- Emiatt nagyon fontos, hogy ruhaneműt csak megbízható helyről vásárolj, és az első viselés előtt mindenképpen mosd ki a terméket, hogy - az alapvető higiéniás szempontok mellett - a vegyszerek maradványait is el tudd távolítani. A fehérnemű színe toxikológiai szempontból nem számít, ha biztonságos festéket használ a gyártó - tudjuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Ezt is szeretjük