Valóban fertőzést okoz a tanga? A nőgyógyászt kérdeztük

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük a tanga viseléséről. Érdemes megfogadni a tanácsait!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Jó ideje a tanga diktálja a fehérneműdivatot, sokan nem is hajlandóak más fazonokkal kísérletezni, mondván, minden más bugyi mamifazon.

Persze tény, hogy a tanga nagyon szexi viselet, és sokat dobhat az önbizalmon egy átlagos hétköznapon, ugyanakkor az egészség szempontjából nem feltétlenül a legideálisabb fazon, különösen, ha valaki hüvelyi és húgyúti fertőzésekre fokozottan érzékeny. A témával kapcsolatban dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Önmagában nem okoz problémát

- A tanga viselése önmagában nem okoz problémát. Egészséges, panaszmentes nőknél nem fokozza a hüvelyi, illetve a húgyúti fertőzések esélyét.
Ha valaki már eleve hajlamos a fertőzésekre, abban az esetben a tanga kismértékben növelheti a fertőzések kockázatát, vagy megnehezítheti a kezelést, például egy hüvelygomba-fertőzésnél vagy bakteriális vaginosisban - tudtuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Veszélyes baktérium a végbélből

- A tangákkal kapcsolatban az az egyik gond, hogy azáltal, hogy testhez simulóak, a szeméremtájék szellőzését, szárazon tartását még akkor is megnehezítik, ha pamutból készülnek. Erre a szoros sztreccsfarmerek és leggingsek még rátesznek egy lapáttal, főleg, hogy általában azok is nagy százalékban tartalmaznak műszálat.

A fő probléma viszont az - mondta el a doktornő -, hogy a tanga - szabásából adódóan - mozgás közben folyamatosan elmozdul, és mozog a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső között, melyeket alig három-négy centiméter választ el egymástól. Ilyen esetben ha például a bélben normálisan is előforduló E. Coli baktérium kerül a tanga hátsó részére, az könnyen megfertőzheti a hüvelyt vagy a húgycsövet, és hüvelyi vagy húgyúti fertőzést okozhat.

Így ha nőgyógyászati fertőzésekre hajlamos vagy, érdemes legalább az edzések idejére normál bugyit választani.

Mi van a franciabugyival?
A francia szabású bugyikra is ugyanez vonatkozik. Bár kevésbe érintkeznek a végbélnyílással, mint a tanga, mégsem annyira higiénikusak, mint a klasszikus bugyik.

Amikor egyáltalán nem ajánlott

Vannak olyan helyzetek, amikor egyáltalán nem ajánlott tangát viselni, mert további kockázatokat, esetleg fájdalmat okozhat a fehérnemű, ezeket is összefoglalta a doktornő.

Aranyér esetén

- A fehérneműknek alapvetően az a szerepe, hogy védjenek a környezet irritáló hatásaival szemben, például a ruházatunktól - emelte ki a szakember.

Ezzel szemben a túl szoros tanga bőrirritációt okozhat, akár ki is sebesedhet tőle a bőr. Érdemes megemlíteni, hogy bár a kialakulását nem fokozza, de már meglévő aranyérnél az irritáció miatt kifejezett fájdalommal járhat a tanga viselése.

Menstruáció alatt

- Menstruáció alatt nem javasolt a tanga viselése azoknál, akiknél gyakoriak a nőgyógyászati fertőzések. Az ilyenkor megbomlott hüvely-pH már önmagában is hajlamosító tényező, a tanga viselése mellett ez még fokozottabb lehet. Persze akiknek nincsenek ilyen jellegű problémáik, ezt a tanácsot nem feltétlenül szükséges megfogadniuk.

Hüvelyi fertőzésnél

- Hüvelyi fertőzésnél a teljes gyógyulásig normál bugyit hordjunk. Ezek a fertőzések általában erős hüvelyi folyással járnak, ilyenkor az érintettek előszeretettel használnak tisztasági betéteket. A tisztasági betétek - főleg tanga mellett - még kevésbé engedik a szeméremtájékot szellőzni, és megnehezítik a fertőzés kezelését.

Emiatt fontos, hogy hüvelyi fertőzés idején ne hordj tangát, és ha nem túlzott mennyiségű a hüvelyváladék, akkor inkább hagyd el a tisztasági betétet, de legalábbis mindenképpen cseréld le két-három óránként. A fehérneműt egy napnál tovább semmiképpen se viseld, és fordíts gondot a rendszeres tisztálkodásra.

Hasmenéskor

- Remélhetőleg mindenki számára egyértelmű, de mégis megemlítem, hogy hasmenéssel járó betegségek esetén semmi esetre se hordjunk tangát, és fokozottan ügyeljünk a tisztálkodásra - magyarázta dr. Oláh Orsolya.

Intenzív testmozgásnál

- Végül, ahogy azt már említettem, intenzív testmozgás esetén is maradjunk a normál bugyinál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fedezd fel a Dove Önbizalom Programját

A magabiztosság formálható. Ismerd meg a Dove Önbizalom Programját és mondj nemet a közösségi média káros szépségápolási tanácsaira. Útmutatónk támogatja a szülőket abban, hogy segítsék gyermekeiknek kiszűrni a hírfolyamaikon megjelenő ártalmas tippeket. Hiszünk abban, hogy a magabiztosság elérésével a tinédzserek képesek maximálisan kibontakoztatni képességeiket a mindennapokban.

Promóció

Ilyen a jó fehérnemű

A doktornő arra is kitért, mennyire fontos, hogy kizárólag pamut fehérneműt viseljünk - ez a tangákra is vonatkozik. Nem elég, ha a tangának a hüvelynél lévő belső rétege pamut, az egész bugyinak pamutból kell készülnie. Azt javasolja, hogy a műszálas, szexi, csipke- vagy selyemhatású tangákat csak különleges alkalmakra tartogassuk, és lehetőleg csak néhány órán keresztül hordjuk. Emellett fontos, hogy a fehérneműket mindig magas hőfokon mossuk a fertőzések elkerülése és az intim higiénia megőrzése érdekében.

Ezt is szeretjük