Mi jelzi a férfi nemi hormonok magas arányát a női szervezetben? - Podcast a gyakori nőgyógyászati betegségekről
Az Intim Sáv ötödik adása a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek tüneteiről, diagnosztizálási és kezelési lehetőségeiről szól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőgyógyászati betegségekről egyre több szó esik napjainkban, ami nem is csoda, hiszen meglehetősen elterjedt és az egész életminőséget jelentősen befolyásoló kórképekről van szó. Nem mindegy azonban, hogy az érintettek mikor fordulnak szakemberhez, és mikor jutnak el, illetve egyáltalán eljutnak-e a valóban hatásos kezelést lehetővé tevő pontos diagnózisig. 

A Femina podcastja, az Intim Sáv ötödik epizódjában Reiber Gabriella és dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos a leggyakoribbnak számító nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatos tudnivalókat járja körül. Az adásban szó van az endometriózisról, a policisztás ovárium szindrómáról, valamint az azt gyakran kísérő inzulinrezisztenciáról és a miómáról is. 

Intim Sáv a nőgyógyászati betegségekről

Az endometriózis az utóbbi években kap egyre nagyobb nyilvánosságot, ami egyebek mellett az érintettek és a civil szervezetek felvilágosító munkájának köszönhető. A kórkép - egyébként is nagy kihívást jelentő - diagnosztizálását nehezítheti az is, hogy a nők fájdalomtűrő képessége eltérő, előfordulhat, hogy az, akinek az átlagosnál jobb, sokáig nem foglalkozik a panasszal. A krónikussá váló, hat hónapnál tovább fennálló kismedencei fájdalom jelezheti ugyan az endometriózis meglétét, de nem feltétlenül ez a fő tünet. Emésztési problémák, székrekedés és puffadás is kialakulhatnak - hívja fel rá dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos a figyelmet. 

Az endometriózishoz hasonlóan a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) és az azzal gyakran kéz a kézben járó inzulinrezisztencia kérdéskörével is egyre több helyen találkozhatunk - szerencsére, hiszen így nagyobb esély van rá, hogy a nők felismerhetik, hogy őket is érinti ez az összetett probléma. A tünetek egy része, a fokozott szőrösödés, a pattanások, a hajhullás, a ciklus felborulása az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok magasabb mennyiségére vezethető vissza. Hogyan kezelhető a betegség, szükség van-e, illetve elegendő-e a gyógyszeres terápia? Mennyi, és milyen mozgásra érdemes törekednie a betegeknek? A podcastban ilyen és ehhez hasonló praktikus információk is elhangoznak. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük