Most ingyenesen kaphatod meg: drága, pedig segíthetne megelőzni a rákot
Érdemes most élni a kivételes lehetőséggel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem ötezer, a tüdőrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkasi CT-vizsgálatot az Affidea Diagnosztika. A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a több tízmillió forint összköltségű vizsgálatokkal a cég az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódik.

Az intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, a tüdőrákszűrést célzó kutatási programját. Ennek során kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkasi CT - LDCT - hatékonyságát tüdőrákszűrésre. A program célja, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban mutassák ki olyanoknál, akik esetében a betegség kialakulásának magas a kockázata.

Kik jelentkezhetnek a programba?

A szűréseket négy vizsgálati csoportban végzik, a programba azok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a feltételeknek: 50-79 évesek, és anamnézisükben nincs tumoros betegség.

A vizsgálatok térítésmentesek, ezeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzi majd el, a Korányi intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak.

Nagyon fontos megelőzni, vagy időben kimutatni a tüdőrákot

A közleményben idézték Kovács Gábort, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki kiemelte, a tüdőrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívást jelenti Magyarországon, az aggasztó statisztikák pedig elsősorban a szűrővizsgálatok rendszeresítésével javíthatóak.

Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest program bekerülhessen a népegészségügyi szűrőprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehető legtöbb veszélyeztetett ember szűrését elvégezhessék.

Amellett, hogy a CT-vizsgálattal hatékonyabban fedezhetőek fel a kezdeti stádiumú rákos megbetegedések, a tüdő állapotáról is sokat elmondanak, és olyan esetleges rákmegelőző állapotokat, krónikus gyulladásos gócokat is kimutathatnak, melyek kezelésével megelőzhető a rosszindulatú folyamat kialakulása. Egy mellkas CT-vizsgálat magánrendelés esetében - támogatott vizsgálatra általában szűrőjelleggel nem küldik az embert - több tízezer forintba kerülhet.

Ezt is szeretjük