Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire: muszáj velük sürgősen orvoshoz fordulni

Az influenza főleg az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet.

Influenza szövődményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itthon a hetekben tetőzhet az influenzajárvány, ami a korábbi évekhez képest erősebbnek tűnik, feltételezések szerint azért, mert a Covid miatti kötelező maszkviselés az influenza terjedését is lassította.

A betegség igen kellemetlen, de az esetek többségében az érintettek ágynyugalom, bőséges folyadékpótlás, és ha szükséges, lázcsillapítás mellett néhány nap vagy 1-2 hét alatt maguktól is meggyógyulnak. Ugyanakkor nem érdemes félvállról venni a kórképet, ugyanis az egyszerű meghűléssel szemben súlyos, potenciálisan életveszélyes szövődményei is lehetnek. Muszáj felismerni a jeleket, amelyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Influenza súlyos szövődményei

Az influenzát az influenzavírus okozza, amely levegő útján terjed, a legkönnyebben zárt helyszíneken, tömegközlekedési eszközön, szórakozóhelyeken, köhögés, tüsszögés során. A vírus enyhe és súlyosabb megbetegedést is okozhat, a legjellemzőbb tünetek közé a láz, illetve hőemelkedés, hidegrázás, a torokfájdalom, az orrfolyás vagy orrdugulás, a fáradtság, az elesettség, az izom- és végtagfájdalom és a fejfájás tartoznak.

A legtöbben néhány nap, legfeljebb két hét alatt kilábalnak a betegségből, egyeseknél viszont középsúlyos, súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Az influenza mérsékelt szövődményei közé tartoznak például az orrmelléküreg-gyulladás és a fülfertőzések, súlyos szövődmény a tüdőgyulladás, ami önmagában az influenzavírus következménye is lehet, de akár az influenzavírus és a baktériumok együttes támadása miatt is jelentkezhet. A komplikációkhoz sorolható továbbá a hörghurut. A krónikus egészségügyi problémával élőknek súlyosbodhatnak az alapbetegségeik tünetei.

Az influenza testszerte gyulladást is okozhat, szívizom-, agyvelőgyulladáshoz, illetve az izomszövetek gyulladásához is vezethet. A fertőzés talaján többszervi elégtelenség, például vese- és légzési elégtelenség is kialakulhat. Súlyos, életveszélyes szövődmény az akut légzési distressz szindróma (ARDS), amelynek lényege, hogy a tüdő nem tudja ellátni a szervezetet elegendő oxigénnel. Az ARDS-re a légszomjon túl alacsony vérnyomás és extrém mértékű fáradtság is felhívhatja a figyelmet.

A következő tünetek súlyos szövődmények meglétét jelezhetik, muszáj velük orvoshoz fordulni: 

  • légzési nehézség, légszomj,
  • tartós fájdalom vagy nyomás a hasban, mellkasban,
  • tartós szédülés, zavartság,
  • görcsrohamok,
  • vizelet hiánya,
  • erőteljes izomfájdalom,
  • súlyos gyengeség,
  • nem javuló vagy visszatérő láz vagy köhögés,
  • a krónikus egészségügyi problémák romlása.

Kisgyermekeknél a kiszáradás jele lehet a vizelet hiányán túl a száraz száj, illetve síráskor a könnyek hiánya. Fontos felfigyelni arra is, ha a kicsik nem lépnek interakcióba a környezetükkel, kékesen elszíneződik az arcuk vagy az ajkuk, 12 hetes kor alatt pedig lázzal is orvos felkeresése indokolt.

Légszomj, nehézlégzés esetén minden esetben cselekedni kell!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az influenza szövődményeinek szempontjából leginkább az idősek, valamint a kisgyermekek, a várandósok, valamint a krónikus betegséggel, diabétesszel, asztmával, szívbetegséggel élők veszélyeztetettek. Az idősek és krónikus betegséggel élők számára a szakemberek az influenza elleni védőoltás felvételét javasolják, annak célja ugyanis a súlyos komplikációk elkerülése. Az influenzafertőzést az oltottak is elkaphatják, mivel a vírus gyorsan változik.

A legerősebb gyógynövények köhögés ellen

A köhögés kimerítő, ráadásul az éjszakai pihenést is megnehezítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer, amivel fel lehet venni ellene a harcot, az a gyógyteák kortyolgatása az otthon melegében. A bőséges folyadékfogyasztás a száraz és a hurutos köhögés kezelésének is kulcsfontosságú eleme, a vizet, a leveseket és a teákat mind érdemes bevetni.

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására: teaként érdemes fogyasztani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük