Így szabályozd az étvágyad!
A keleti bölcsek az étvágy szabályozására is számos praktikát ismernek. Használd őket te is!
A keleti gyógyászat szerint a túlzott étvágy és a túlevés a gyomor izgalmi állapotának, túlmelegedésének köszönhető. Ahhoz, hogy ennek elejét vedd, több praktikát is bevethetsz, a legfontosabb azonban, hogy teljes étrendedre a tudatosság, a tisztaság és az egyszerűség legyen jellemző.
Az egyszerűség ereje
Ahhoz, hogy mérsékeld étvágyadat, egy, a nyugatitól sok mindenben eltérő, egészen új szemléletmódot kell kialakítanod. Ahelyett ugyanis, hogy az egyes étkezéseid - és egyúttal életed - az ízekben, élvezetekben tobzódnának, az egyszerűségre és a tisztaságra kell törekedned.
Fontos, hogy legyőzd a rafinált, bonyolult étkezésekben megnyilvánuló fölösleges vágyakat, és elkezdj egyszerűen táplálkozni.
Ennek értelmében ne fogyassz számos különböző élelmiszert egy étkezésen belül, a változatosságot igyekezz a nap folyamán megteremteni, így emésztőrendszeredet sem terheled le feleslegesen.
Speciális zöldségek és gyümölcsök
Amennyiben megrögzött túlevő vagy, fogyassz rendszeresen nyers zöldséget és gyümölcsöt, mert az lehűti a tüzes gyomrot. A zellerszár különösen alkalmas erre. Amikor nehezen bírod abbahagyni az evést, a zeller segít. Iktass be teljes gyümölcsből, zöldségből vagy a levükből álló étkezéseket. A keserű zöldségek, mint a zellerszár, a fejes saláta és a nyers növényi ételek, azonban súlyosbítják a sovány, száraz, ideges vagy hiányos alkatú túlevők állapotát.
Az ilyen ember bölcsen teszi, ha főve fogyasztja a zöldséget és a gyümölcsöt. Minden túlevő gyulladt gyomrának jót tesz a főtt káposzta és a vörös szil kérgéből készült gyógytea.
Éhségcsökkentő folyadékok
A túlevők étrendjében általában több folyadékra, például levesre, ragura van szükség. Ha két étkezés között megszomjazol, igyál teát vagy más folyadékot, például vizet.
Érdemes egész nap magad mellett tartanod egy nagy palack tiszta vizet, melyből folyamatosan kortyolgass - ezzel nemcsak éhségedet csillapíthatod, de anyagcserédnek is jót teszel, továbbá egész szervezeted működését felfrissíted, minek köszönhetően energikusabb és üdébb leszel. Ha nincs túl hideg, és biztosan nem fázol meg tőle, hideg folyadékot igyál, ez ugyanis hűti és nyugtatja a gyomrot. A tömény klorofilltartalmú élelmiszerek, így a búzafű, a spirulina és a többi mikroalga, valamint a sötétzöld levélzöldségek levéből készült italok szintén hűtik a gyomrot.
Tudj meg többet a túlevésről!
A túlevés komoly étkezési zavar, emellett a túlsúlyhoz vezető okok között is a legjellemzőbbek közé sorolható. Videónkból kiderül, miért alakul ki, és mit tehetsz ellene.
Hűtsd le a gyomrod!
A gyomor izgalmának megszüntetése, vagyis lehűtése alapeleme a túlzott étvágy csillapításának. Ehhez azonban nemcsak a folyadékok minőségére és hőmérsékletére kell ügyelned, de az élelmiszerek terén is megfontoltan válassz. Kevesebb olyan ételt fogyassz, melytől begyulladhat a gyomrod: ezek közé tartoznak a húsok, a zsírban sült vagy olajos ételek, a sózott, túlságosan is olajos magvak, illetve a túl erős, egymással kombinált, túl nagy mennyiségben használt fűszerek. Egy tiszta, egyszerű, étvágyszabályozó étrendben előbbiekkel mértékletesen kell bánni. Egy élelmiszert például csak egyféle fűszerrel szórj meg.
A kétharmados szabály
A keleti tanok is egyetértenek azzal az alapvető, nyugaton is előszeretettel alkalmazott alapszabállyal, miszerint soha nem szabad túlenned magad. Tilos tehát jóllakásig enni, ahhoz ugyanis, míg a gyomor jelzi az agynak, hogy megtelt, és valóban jóllaktál, a kutatások szerint körülbelül 10-15 percnek kell eltelnie.
Ha tehát addig falatozol, míg majdhogynem kipukkad a hasad, már késő, következményként pedig nem csupán folyamatos súlygyarapodás, de rosszullét is felléphet. Az esszénusok hosszú és tevékeny életet éltek, tanításuk bölcs szabálya szerint pedig akkor kell abbahagyni az evést, amikor a gyomor kétharmada megtelik, egyszerűbben megfogalmazva akkor, amikor úgy érzed, már majdnem jóllaktál, és nem vagy éhes, de tudnál még enni, ha akarnál.
A megfelelő arány megtalálását segíti az is, ha lassan és megfontoltan eszel, nem kapkodsz, mélyeket lélegzel, és mindent alaposan megrágsz. Mindkét gyakorlat türelemre tanít, és csökkenti az étvágyat.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült, mely az Édesvíz Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- fűszer
- zsírégető táplálék
Gyorsan ható zsírégető: próbáld ki a mustármagot!
- tea
- fogyasztó praktikák
Napi két csészével lefogyhatsz
- paradicsom
- fokhagyma