A hüvelyszárazság és kezelése
Kevesen mernek beszélni róla, és még kevesebben kezelik helyesen. Pedig a hüvelyszárazságnak komoly következményei lehetnek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvely bizonyos értelemben szinte sosem száraz, mivel el nem szarusodó mirigyhám béleli. Természetesen egy nő életében vannak időszakok, amikor a hüvely váladéktermelése eltér a normálistól - például a menstruációs ciklus idején -, és vannak életkorok, amikor teljesen természetes a hüvely szárazsága, mint a serdülőkor előtt, illetve idős korban, messze-távol a változókortól. De mi a helyzet, amikor ezeken kívül jelentkezik a probléma?

A kulcsszerep az ösztrogéneké

A petefészekben található tüsző és a mellékvesekéreg által is termelt ösztrogén legfőbb szerepe a női nemi jelleg kialakításában van, de ez a hormon felelős azért is, hogy a méhnyálkahártya megfelelően felkészüljön a petesejt fogadására a havi ciklus során.

És nem utolsó sorban a hüvely váladéktermelésének intenzitásában is szerepe van: minél több ösztrogén van jelen a szervezetben, annál több váladék termelésére képes a hüvely. Ha bármilyen olyan hatás éri a szervezetet, amelynek következtében az ösztrogén mennyisége csökken, az a hüvely csökkent váladéktermeléséhez vezethet.

Hüvelyszárazság és klimax

A hüvelyszárazság problémája elsősorban a változókorban lévő nőket érinti, ekkor ugyanis a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken. Házas életet élő nőknél ez különösen problémát jelent, hiszen a megfelelő mennyiségű váladék hiánya megnehezíti, sőt alkalmanként lehetetlenné teszi a szexuális együttlétet. Ilyen esetekben általában ösztrogénpótlással állítják helyre a váladéktermelést, ez azonban nem minden esetben javasolt. A különböző síkosítók ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek, a nedvesség pótlására azonban semmiképpen nem érdemes babaolajat, kenőcsöket vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, de akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek.

Az antibiotikum is felelős lehet

A hüvely nedvességét az ösztrogén mennyiségén túl az olyan gyógyszerek is befolyásolhatják, mint az antidepresszánsok, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták vagy az antihisztaminok, de a manapság olyannyira divatos intim mosakodószerek helytelen és túlzott használata - de akár a nem megfelelő higiénés szokások - is vezethetnek hüvelyszárazsághoz. Emellett gyakran kiváltó ok a túlzott mértékű stressz és a fáradtság is - vagy éppen a vágy hiánya.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Amikor nem kívánod

A hüvely csak akkor termel fokozottabban váladékot, ha arra szükség van. A szexuális együttlét során a nemi izgalom hatására a hüvely és környéke megtelik vérrel, a hüvelybemenet körül elhelyezkedő, úgynevezett Bartholin-mirigyek pedig síkos-nyákos váladékot termelnek. A mirigyek által termelt nyák azonban nem összetévesztendő a hüvely jóval vizesebb állagú váladékával, így az sem, hogy melyik váladék hiánya mit jelez! A hüvelyszárazságot, mint ahogy említettük, számos tényező előidézheti, ha azonban a Bartholin-mirigyek működésében is csökkenést tapasztalsz az aktus során, az okot máshol kell keresned.

Kezeld!

Bármi váltja is ki a hüvelyszárazságot, mindenképpen kezelni kell, ellenkező esetben ugyanis nemcsak a nemi életben okoz nehézségeket, hanem számos kellemetlen következménnyel is jár az irritált-viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra, valamint a hüvely hámrétegének sérüléséig. Érdemes mielőbb nőgyógyászhoz fordulnod, az alábbi praktikákat azonban ettől függetlenül is alkalmazhatod.

  • Mosakodáskor ne használj szappant a hüvely környékén, válassz inkább szintetikus tusfürdőt vagy mosakodószereket!
  • Almaecettel javíthatod a hüvely természetes kémhatását: egy keveset tegyél belőle a fürdővízbe!
  • Mindenképpen tarts otthon gyógyszertárban kapható síkosítót, szükség lehet rá.
  • Rendszeresen fogyasztott gyógynövényekkel gondoskodhatsz a megfelelő ösztrogénszintről, erre a legalkalmasabb a komló, a körömvirág és a zsálya.
Ezt is szeretjük