Viszketés, folyás, fájdalom

A makacs hüvelyfertőzés tünetei és kezelése

Sok nő szenved visszatérő fertőzéstől, aminek nincs feltétlenül köze a személyes higiéniához.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A női nemi szervek fertőzései a nőgyógyászati jellegű panaszok egyik leggyakoribb okozói. A rendellenes folyás és a hozzá társuló égő, viszkető érzés több kellemetlenséget okoz a nőknek, mint az összes többi nőgyógyászati megbetegedés együttvéve.

Súlyos esetben akár kórházi kezelésre is szükséged lehet, de a késői szövődmények, például a meddőség kikúrálásának nehézségei és költségei is súlyosak.

Okok, tünetek

A fertőzést részben nemi úton terjedő kórokozók útján kaphatod el, de szervezeted saját baktériumflórája is okozhatja.
A hüvelygyulladások több mint 90%-át bakteriális fertőzés, a Candida gomba túlzott elszaporodása és a trichomoniasis teszi ki. A fennmaradó részt a ritkább formák képezik. A nem fertőző okok közül leggyakoribb a helyi kémiai irritáció és az allergia, ami óvszerhasználat esetén léphet fel.
Ha hüvelyi gombafertőzésed van, jellemző jel lehet a hüvely és a vulva kínzó, égő, viszkető érzése, a folyás, a fájdalmas és gyakori vizelés, a hüvely és a vulva kiterjedt gyulladása, a szürkés-fehér, túrós vagy kenőcsszerű szagtalan váladék, illetve súlyosabb esetben akár a vulva bőrének berepedezése ekcémaszerű elváltozásokkal.

A hüvelygombának klinikailag heveny és krónikus, kiújuló formája különíthető el. Krónikus, kiújuló gombafertőzésed akkor van, ha az elmúlt egy év során legalább négy laboratóriumi módszerrel is igazolt fertőzésed volt.

Mitől szaporodnak a gombák?

A betegséget a parazita sarjadzógombák idézik elő, melyek főleg a vastagbélben és a végbélben találhatóak meg. Azonban a nők rendkívül szerencsés 20%-a még a gombák elszaporodása ellenére is tünetmentes.

A gomba szaporodása az ösztrogénszinttől függ, ezért kislányoknál, illetve menopauza után ritka, viszont gyakoribb, ha magas az ösztrogénszinted, ami lehet hormonális sajátosság vagy bizonyos életszakasz következménye. Éppen ezért terhesség alatt fokozottan érzékenyebb lehetsz a hüvelyi gombafertőzésre. A betegség sajnos meglehetősen gyakori, azonban csak kevés esetben krónikus. A nők 75%-ának van életében legalább egy gombás fertőzése, mely 40-50%-ban legalább egyszer megismétlődik.

Hüvelyedben egészséges körülmények között is találhatóak gombák, baktériumok. A normál flóra részének tekinthető gombák akkor okoznak fertőzést, ha nagy számban elszaporodnak. Ezt a normál hüvelyi flóra megbomlása vagy immunrendszered meggyengülése válthatja ki. Terhesség, immun- és a daganatos megbetegedések miatti sugárterápiás kezelés, cukorbetegség és más emésztési problémák vagy bizonyos gyógyszerek, különösen a kortikoszteroidok, ösztrogének és antibiotikumok szedése esetében ennek veszélye fokozottan fennáll. Azonban ne csak a testedre figyelj, hanem a ruhádra is. Gyakrabban betegedhetsz meg ugyanis, ha szintetikus anyagból készült bugyit vagy szűk farmert, illetve harisnyanadrágot hordasz.

Diagnózis

A nőgyógyász a folyás jellege és szaga, illetve az ehhez kísérő tünetként társuló égő, viszkető érzés alapján általában már nagy biztonsággal felállítja a diagnózist. Könnyebben tud azonban segíteni, ha megbeszélitek, milyen gyógyszereket szedsz, különösen, ha antibiotikumot vagy hormonális tablettát, de rákérdezhet szexuális és higiéniás szokásaidra is.

A diagnózis megerősítéséhez laboratóriumi vizsgálatra is szükséged lehet, különösen, mivel a tünetek nem mindig jelentkeznek klasszikus formában.

Hüvelyváladékod vegyhatását olcsó pH-papírral igen könnyen és pontosan megmérheted te is. Az emelkedett pH a gyulladás érzékeny jelzője, de számos egyéb tényező, mint a váladékozás, vérzés vagy a méhnyaknyák fokozott elválasztása is fontos jel. Ne vidd túlzásba a tisztálkodást sem: a gyakori hüvelyöblítés is lúgos irányba tolhatja a kémhatást. Ha 4,5 feletti a hüvelyed pH-ja, könnyen lehet, hogy bakteriális hüvelygyulladásod, illetve trichomoniasisod van, míg 3,5 és 4,2 közötti pH esetén ezeket kizárhatod. Ebben az esetben sem lehetsz azonban biztos abban, hogy egészséges vagy, hüvelyi gombafertőzés esetén ugyanis hüvelyed kémhatása normális marad, tehát pH-ja nem haladja meg a 4,5-öt.

Kezelés

Napjainkban a hüvelyi gombafertőzés kezelésére krémek, kúpok és gyógyszerek egyaránt rendelkezésedre állnak.

Helyi kezelésre alkalmas készítmények  

  • Bukotonazol-tartalmú krémek, például a Gyanazol.
  • Klotrimazol hüvelytabletta, ilyen a Canesten vagy a Candibene.
  • Ekonazol-nitrát-tartalmú hüvelykúp, a Gyno-Pevaryl.
  • Omokonazol hüvelykúp: Mikogal.

A polién antibiotikumok közül a natamycin-tartalmú Pimafucin használatos a hüvelyi gombásodás kezelésére. Helyi kezelésre megfelelő még a Batrafen hüvelykrém is.
Helyi kezelésre alkalmas gombaellenes gyógyszerként orvosod valószínűleg kenőcsöt vagy oldatot ír fel, amivel partnered is gyógyíthatja magát. A gyógyszeres kezelés ugyancsak triazolszármazékokkal történik. Ennek nagy előnye, hogy rövid ideig kell alkalmaznod, és hatékonyabb, mint a krémek. Néhány triazolszármazék: Diflucan, Mycosyst-Gyno. Itrakonazol: Orungal.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem szűnnek a tünetek

Külön problémát jelent, ha visszatérő hüvelygombád van. A visszaesést elsősorban a szájon át szedhető készítményekkel előzheted meg. A tabletták hatékonyabban csökkentik a visszafertőződés kockázatát, mint a krémek, mert a bélcsatornádban is gátolják a gombák szaporodását.

Párod kezelése ugyanolyan fontos, hiszen könnyen visszafertőzhet. A férfiak a legtöbbször tünetmentesek, így nem is tudják, hogy a probléma továbbra is fennáll. Ha visszatérő fertőzésed van, nem elég partneredet kikezelni, legalább annyira fontos a hajlamosító tényezők kiküszöbölése is. Ha testeden máshol is előfordulnak gombás fertőzések, a teljes gyógyulás érdekében feltétlenül foglalkozz azokkal is. Ha terhesség alatt betegszel meg, különösen fontos, hogy kezeltesd magad, mivel a Candida albicans az újszülöttek és főként a koraszülöttek szájüregi és végbél-genitális fertőzését, súlyosabb esetben Candida-szeptikémiát okozhat.

Ha még többet szeretnél olvasni a különböző betegségekről és kezelési módszerekről, akkor kattints az InforMed oldalára!
Ezt is szeretjük