A gombás betegségek tünetei és következményei
A szervezetedben élő gombák veszélyesebbek, mint hinnéd. Milyen bajokat okozhatnak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gombás fertőzésekkel szemben az orvos és a beteg egyaránt nehéz helyzetbe kerülhet. Mivel az ilyen jellegű megbetegedések igen sokféle formában jelentkezhetnek, nem diagnosztizálhatóak olyan egyszerűen, mint a nátha. A gombás betegségek rendkívül sokféle tünetet produkálhatnak, és többfajta komoly betegséggel is összefüggésbe hozhatók.

Májkárosodás

Az élesztőgomba-fertőzés egyik klasszikus tünete az alkoholistákéhoz vagy a hepatitises betegekéhez hasonló értéket mutató májfunkció. Ha ilyen tünetek esetén a vizsgálat nem jelez hepatitist, az orvos többnyire arra következtet, hogy a májkárosodás alkoholos eredetű – hiába bizonygatja a beteg az ellenkezőjét.

Eközben mindkettőjüknek igaza lehet. Lehet, hogy a beteg nem küzd alkoholproblémákkal, mája mégis károsodott. A sör-, illetve borkedvelők jól tudják, hogy az élesztőgombák nem csak gázt, hanem alkoholt is termelnek. A gombák ugyanígy a bélben is alkoholt állítanak elő a cukorból. A gombák által termelt értéktelen alkohol májkárosító hatása pedig igen nagy.

Zsíranyagcsere-zavarok, szív- és keringési elégtelenségek

A nyugati országokban a szív- és keringési rendellenesség az egyik leggyakoribb halálok. Néhány rizikófaktor, mint például a vér zsírtartalma vagy a magas vérnyomás szerepe vitathatatlanul meghúzódik a háttérben. A táplálkozástudományi szakemberek szerint a vér magas zsírtartalmát a koleszterindús táplálkozás okozza. Az érintett betegek viszont gyakran azt állítják, hogy étrendjük koleszterinszegény, vérkoleszterin-szintjük azonban mégis magas. Néhány szakorvos felfigyelt arra, hogy a magas vérkoleszterinszint gyakran jár együtt gombás fertőzéssel. Ha a gombaellenes kezelés eredményes, a vér zsírtartalma is csökkenhet. A meglepő jelenség magyarázata valószínűleg a következő: a magas vérzsírtartalom a szervezet gombaellenes reakciója.

A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint ugyanis a gombák nem kedvelik a koleszterintartalmú táptalajt. Egyes feltevések szerint a vérzsírok védekezésképpen befogják a mikroorganizmusok káros anyagcsere-termékeit. Épp ezért, ha valakinél a magas vérzsírtartalomnak nem sikerül megtalálni az okát, ajánlatos mikológiai vizsgálatot is végeztetni.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Cukorbetegség

A diabétesz esetén megfordul az ok és az okozat. Itt nem arról van szó, hogy a szervezetben levő gombák cukorbetegséget idéznének elő. Sokkal inkább arról, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak lehetnek a gombás fertőzésekre. Mivel a diabétesz esetén a vér cukortartalma igen magas, ez az állapot kedvez a gombás betegségek terjedésének – hiszen a gombák kedvenc tápláléka a cukor. A diabéteszes betegek immunrendszerének éppen a gombák elhárításához szükséges alkotórészei nem működnek megfelelően. Ráadásul, ha a gombák egyszer megtelepszenek szervezetükben, táplálék-ellátásuk is optimális lesz, hiszen a betegek vérének és szöveteinek magas cukortartalma biztosítja a növekedésükhöz szükséges utánpótlást. Mivel a cukorbetegek bőrének vérellátása nem megfelelő, a gombák elsődleges behatolási pontjára is alig jut ellenanyag. Ezen kívül a diabéteszes betegek szájában szintén átlagon felüli mennyiségben mutatható ki a gomba. Így a paraziták a száj nyálkahártyájából könnyedén továbbhaladhatnak kedvenc tartózkodási helyük, a béltraktus felé. Ráadásul az immunhiányos betegeknek egyéb szerveit is megtámadhatják a gombák.

Egy német tanulmány szerint, ha a cukorbeteg gombás fertőzöttségét megszüntetik, a diabétesz tipikus tünetegyüttese is javul. Így tehát, ha a szénhidrát-anyagcserét zavaró parazitákat sikerül kiküszöbölni, a vércukorszint kiegyenlítettebb lesz – mivel a bélgomba okozta értékek már nem okoznak gondot. Ilyenkor a szervezetnek már csak magáról kell gondoskodni – a gombákat nem kell táplálnia. Mindezek miatt a mikológusok azt javasolják a cukorbetegeknek, hogy rendszeresen ellenőriztessék, nincs-e gombás fertőzésük.

Cikkünk Gaby Guzek - Elisabeth Lange: Gombák a testünkben című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél egészségesen élni. A gombás fertőzések sokféle panaszt okozhatnak, allergiás tüneteket, levertséget, bőrproblémákat és emésztési zavarokat. Következetes kezeléssel és megfelelő táplálkozással legyőzhetőek az élősködők. A szerzők átfogóan tájékoztatnak a gombás fertőzések fajtáiról, a tünetekről és megszüntetésük módszereiről. A könyv számtalan diétás receptet közöl a gombák ellen, és hasznos ötleteket ad a gyógyításhoz.

Kiadja a Mérték Kiadó.
Ára 2499 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük