A hüvelyfertőzések tünetei és kezelése
A hüvelyfertőzés nem egyenlő a szexuális úton terjedő betegségekkel, mégis sokan szégyellik, és nem kezeltetik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régebben a hüvelyfertőzéseket a tisztátalansággal, a kicsapongó, hűtlen életmóddal párosították. És ami a legrosszabb, rengeteg férfi áll még mindig így a dologhoz. Ha párjának valamilyen hüvelyfertőzése van, akkor azonnal hűtlenkedésre gondol. Pedig az összefüggés nem feltétlenül egyértelmű.

A hüvelyfertőzések leggyakoribb okai

Hüvelyfertőzést okozhat nyilvános vécé vagy medence használata. Okozhatja új partner, de akár a túlzott tisztálkodás is.
A leggyakoribb hüvelyfertőzések az alábbiak következtében alakulnak ki:

  • Baktérium okozta fertőzés
  • Trichomonas fertőzés (egysejtű okozta betegség)
  • Candida fertőzés (candidiasis) - gombás fertőzés

A hüvelyfertőzés 5 tünete

  1. Viszketés érzése a hüvelyben.
  2. Viszketés a külső nemi szerven.
  3. Hüvelyfolyás fokozódása – a szín, az állag és a szag konkrétan megmutathatja azt is, hogy mi a kiváltó oka a fertőzésnek.
  4. Fájdalmas közösülés vagy közösülés utáni fájdalom.
  5. Fájdalmas vizeletürítés.

Baktérium okozta fertőzés

A baktérium okozta fertőzés általában többféle baktériumnak köszönhető egyidejűleg. A fertőzés nem csak szexuális úton jöhet létre, jelentős szerepet játszanak a már említett vécék és medencék is. Illetve különösen kockázatosak azok a szaunák, ahol a nők meztelenül ülnek le egymás után a padokra. Ilyen helyzetben legyen nálad mindig törülköző, amit csak te használhatsz. A fertőzést a szürkés színű, halszagú folyás jelzi.

Trichomonas fertőzés

Ostoros egysejtű okozta fertőzés, melyet kizárólag nemi úton lehet elkapni. A hüvelyfolyás ebben az esetben kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldes-sárga, és égető viszketéssel jár a hüvelyen belül. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, és párkapcsolatban élsz már régóta, akkor vagy te rosszalkodtál, vagy partnered lépett félre. A gyanakvás ebben az esetben jogos.

Egy 2005-ös kutatás szerint Magyarországon a nők nyolcvanöt százalékának van vagy volt valamilyen hüvelyfertőzése. A fejletlen országokban ez az arány sokkal magasabb, de ez leginkább a rossz közhigiéniának tudható be.
A gyakori előfordulás ellenére a legtöbben szégyellnek erről beszélni, sőt, sok esetben még orvoshoz fordulni is. A legnagyobb félelmet mégis a partner bizalmatlansága adja.

Candida fertőzés

Candida fertőzés esetén a tünetek fehéres, nyálkás, penészes lerakódással jelentkeznek a nyálkahártyán. A Candida baktérium, mely az emberi testben egészséges állapotban is jelen van. Megtalálható a szájban, a hüvelyben, a belekben, de még a bőrben is. Problémát és tüneteket az összes helyen okozhat. A tünetek általában akkor jelentkeznek, ha a szervezet valamilyen úton meggyengült, vagy például terhesség idején, de kialakulhatnak a túlzásba vitt tisztálkodás miatt is.

Kezelése

A hüvelyfertőzések kezelése mindig az azt kiváltó októl függ. Gombaellenes szerekkel a gombákat, antibiotikumokkal pedig a baktériumokat kezelik. A betegség megállapítása minden esetben friss kenetből történik.

Azoknál a fertőzéseknél, melyek szexuális úton terjednek, a partnert is kezelni kell. Nem egy nő azért nem gyógyul ki hüvelyfertőzéséből, mert partnerével egymást fertőzik vissza.

Ezt is szeretjük