A húgyúti betegségek lelki okai
A természeti népek még ösztönösen érezték, értették testük jelzéseit. Derítsd ki, min kell változtatnod, és megszűnnek a panaszaid!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Testünk mintegy kétharmada vízből áll. A víz az ezoterikus szemlélet szerint az érzelmek, a szoros érzelmi kapcsolatok, a tudattalan ösztönök és a lelkivilág jelképe. Ha a folyadékkiválasztással vannak gondjaink, felül kell vizsgálnunk a párkapcsolatunkat, illetve bármilyen tartós társkapcsolatunkat olyan emberrel, akivel az együttélés vagy az együtt végzett munka állandó alkalmazkodást követel meg!

A vizeletkiválasztás szervrendszerének feladata a testünkben keletkező folyékony bomlástermékek kiválasztása és eltávolítása.

Hasonló funkciója van a bőrnek, amin keresztül a folyékony méreganyagok verejték formájában távoznak, ezzel tehermentesítve a vesét. Ha lefordítjuk a lélek-psziché nyelvére: megéljük, elraktározzuk, és feldolgozzuk a társkapcsolatainkban keletkező érzelmeket, a „méreggé vált” lenyomatoktól pedig megszabadulunk.

A kiválasztó rendszerrel, főként a vesével kapcsolatos gondoknál fel kell tennünk magunknak a kérdést: mennyire fogadjuk el a külvilágot, és azon belül a társunkat tükörként? Hogyan reagálunk a visszajelzésekre? Sokan képtelenek elfogadni társuk szuverén egyéniségét, akik pedig túlzottan is ezt teszik, nem ritkán „beáldozzák” a saját személyiségüket. Rózsaszínre festett álarccal takarjuk le partnerünk valódi arcát, mert félünk a valódi érzelmektől, az őszinte visszajelzésektől, a lelki konfliktusoktól, és nem akarjuk, hogy a másik kérlelhetetlenül őszinte tükörképet tartson fel nekünk. Így sem a saját árnyékunkat, sem az ő „belső démonait” nem kell látjuk. Az érzelmek őszintétlensége viszont szeretethiányhoz, önbecsapáshoz – és betegséghez – vezet.

Az együttélés nehézsége, mint kortünet

Manapság lépten-nyomon párkapcsolati problémákba botlunk. Néhány jellemző kórtünet:

 • A nők, illetve a férfiak a saját nemi szerepüket nem élik meg igazán, ezért harmonikus párkapcsolatot sem tudnak fenntartani.
 • A média és a fogyasztói társadalom azt sugallja, hogy mindenkinek „határtalan boldogságra” kell törekednie. Ezért sokan vagy úgy érzik, hogy a párjuk ennek útjában áll, vagy úgy, hogy a felette gyakorolt hatalmaskodással lehet elérni az „édeni” állapotot.
 • A média egyfajta hamis függetlenségkényszert ültet el az emberek tudatában, így nagyon sokan nem jönnek rá, hogy az igazi szabadságot belül kell megteremteni, nem a külső körülmények állandó változtatásával elérni.
 • Sokan elérhetetlen ideálokat gyártanak, mert a „valódi” emberek kizökkentenék őket az álomvilágukból, ahol olyan kellemesen érzik magukat. Ragaszkodnak a „tökéletes” társhoz, miközben saját tökéletlenségüknek vajmi kevéssé vannak tudatában.
 • Egyre több a depresszióra hajlamos ember, akiből sugárzik, hogy a másik féltől várja a megváltást. Ám senki sem azért született a világra, hogy egy „végtelenül szeretetéhes” ember mentőangyala legyen!
 • Az emberek zöme nem vállalja a felelősséget a saját döntéseiért. Ha látja is előjeleit annak, hogy komoly gondok lesznek a párkapcsolatában, valamire hivatkozva elködösíti azokat, áltatja magát, aztán „áldozat” lesz belőle.
 • Egyre több ember választja önként a magányt, vagyis mind több fiatal mond le a tartós párkapcsolatról, a házasságról, a gyerekvállalásról, sőt akár még a szexről is.

A vese betegségei

A vese, mint páros szerv, is a párkapcsolat szimbóluma. Vagy azért beteg a vesénk, mert a magány megkérgesít, vagy azért, mert a párunkkal vívott érzelmi csaták hordalékai zárják el a folyadékkeringés normális útját. A legtöbb vesebeteg ember elhiszi, hogy problémáit a partnerének – vagy a „külvilágnak” – köszönheti, mert nem ismeri fel saját tükörképét a másikban.

Ha ez a tévedés szomatizálódik, a vese létfontosságú tápanyagokat enged át a szűrőberendezésén, és a szervezet ugyanúgy nem képes felismerni a számára fontos anyagokat, ahogy a psziché sem ismeri el sajátjának a problémát. Veszekedéseink egyfajta mintázatot hordoznak: akkor is kirobbannának, ha hirtelen kettéosztódnánk, hogy saját magunkkal éljünk együtt. Az ilyen gócok olyasmire figyelmeztetnek, ami a saját tudattalanunkban, a Jung által árnyék-énnek nevezett személyiségrészben vannak eltemetve.

Érdekes! A férfiak között több a vesebeteg, valószínűleg azért, mert ők kevésbé törekszenek az eltemetett érzelmeik tudatos feldolgozására, mint a nők.

 • A vesénél meg kell említeni az ivást is, hiszen amikor az emberek érzelmileg oldódni akarnak, bizalmas közelségbe akarnak kerülni egymással, mindig előveszik a poharat. Az alkoholisták általában nem bírják elviselni azt az énjüket – a saját személyiségük azon arcát –, ami a párkapcsolatban előjön belőlük. Másmilyenek szeretnének lenni, de nem megy nekik.
 • Veseelégtelenségnél a vese nem képes megfelelően kiszűrni a méreganyagokat a szervezetből. A heveny formánál aktuálisan fellángoló párkapcsolati konfliktusról van szó, a krónikusnál tartósan fennálló frusztrációról. Az urémia – húgyvérűség vagy vesezsugor – következtében szükségessé váló művesekezelés során végeredményben egy gép lesz a társunk, mivel egy hús-vér emberrel nem voltunk hajlandóak építő módon megoldani a problémáinkat. Előfordulhat, hogy nem találjuk meg belső szabadságunkat a párkapcsolaton belül, és ezért kudarcnak értékeljük az egész kapcsolatot. Egy esetleges veseátültetés után másvalaki veséjével az ember talán más színben fogja látni a társát, akit a saját szemszögéből nézve már nem bír elviselni.
 • A vesegyulladást általában torok- vagy mandulagyulladás, a vesemedence-gyulladást húgyúti fertőzés előzi meg.
 • A vese öröklött és anyagcsere-betegségeinél szinte minden alkalommal a családi és szülői hátteret kell figyelembe venni. Ezek a gyerekkori rendellenességek sokszor a szülők kapcsolatának minőségéről szólnak. Nem ritkán a gyermekvárás során adódó aggodalmak, nehézségek, csalódások okozzák, de olyan is előfordul, hogy a gyermek átveszi valamelyik szülő feladatát.

Jó tudni! A gyulladás általános jelképe a félelemnek. Ha birtokolni akarjuk a párunkat, óhatatlanul is kialakítjuk magunkban a félelmet attól, hogy elveszítjük őt, illetve megváltozik a kapcsolat. A vesegyulladás vagy a birtoklót figyelmezteti egoista – bár sokszor önfeláldozó álca alá rejtett – téveszméjére, vagy a birtokba vett személyt teszi őszintébbé. Felül kell vizsgálni a hatalmi viszonyokat! Ezek a betegségek sokszor jelentkeznek olyanoknál, akik nem mernek vagy nem akarnak őszintén beszélni a nemiséggel kapcsolatos érzéseikről. A szex ellen tiltakozó nők a fejfájás és a hüvelygomba után leggyakrabban felfázásba, hólyaghurutba és végső soron vesemedence-gyulladásba menekülnek…

A húgyhólyag betegségei

A hólyagban, mint gyűjtőtartályban várják a vese által kiválasztott salakanyagok, hogy elhagyhassák a testet. Mindnnyian tudjuk, hogy adott érzelmi állapot vagy pszichés nyomás is kialakíthat vizelési ingert. A fokozott stressz mindig arra késztet, hogy ellazuljunk, elengedjük magunkat. Ha ez lelki-tudati síkon nem sikerül, akkor a test kénytelen megtenni – konkrétan a húgyhólyag, amelyben ilyenkor fokozott vizelési inger keletkezik.

Ha engedélyt kapunk rá, hogy kimenjünk a mellékhelyiségbe, akkor testi szinten átmenetileg megszabadulhatunk a nyomástól. Ezzel azt az illúziót tápláljuk, hogy olyan hatalmunk van, amivel felülkerekedhetünk a megpróbáltatásokon. A hólyagbetegségek a párkapcsolatban is a hatalom-kiszolgáltatottság kérdéskörét vetik fel.

 • Gyermekeknél az ágybavizelés arra enged következtetni, hogy egy szigorú személy – apa, anya, tanár stb. – miatt a gyerek nem képes megszabadulni a stressztől, és úgy érzi, nem tudja képviselni saját igényeit. A gyerek éjjel adja vissza mindazt a hatalmaskodást, amit nappal a szüleitől vagy tanáraitól elszenved. A bepisilés a síráshoz hasonlóan a belső nyomástól való megszabadulás egyik formája, amolyan „altesti sírás”.
 • A gyakori vizelési inger is arra utal, hogy az érintett személy gyakran szeretne sírással megkönnyebbülni, de úgy érzi, nem engedheti meg magának.
 • A hólyaghurutnál égő érzés jelentkezik a húgycső tájékán, és a gyakori vizelési inger ellenére alig ürül vizelet. Ilyen esetben rendszerint egy olyan elfojtott szenvedélyről van szó, amivel az egyén nem tud mit kezdeni. Egyfajta érzelmi nyomástól szeretne megszabadulni, és közben fél valamitől – például, hogy elveszíti azt, aki neki fontos. Ebben a tünetcsoportban az érintett személynek önmaga elengedésével és a lelki tehertől való megszabadulással is komoly gondjai vannak.
 • Inkontinenciának nevezzük az időskorban, néha szülés, illetve műtétek után kialakuló vizelet-visszatartási képtelenséget. Az illető igyekszik tartani magát, és „ott sír, ahol senki sem látja”. Az életvéggel való szembesülés, avagy a gyerekszülés hatalmas testi-lelki megterhelést jelent a betegnek, de nem meri bevallani, hogy túl nagy és félelmetes feladatnak látja.
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
 • Iszmakógia
 • Biztonságos szex
 • Nyaraljunk kellemesen!
 • A visszértágulat kezelése
 • Hormonokkal vagy anélkül?
 • Kezdj új életet családállítással!

Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük