Elképesztő fájdalommal jelentkezhet a hétköznapi betegség: ebből egyél kevesebbet, hogy megelőzd!
Minden 20. ember érintett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a húgyúti kövesség a népesség 5%-át érinti, és az esetek száma egyre nő. Ebben szerepe van a helytelen táplálkozásnak, az elégtelen folyadékbevitelnek, az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak is.

A betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül kiújul, annak ellenére, hogy a vesekő sok esetben megelőzhető lenne.

Pontosan mi is az a vesekő?

Magyarországon minden 20. embernek lehet veseköve élete során, ami gyakori betegségnek számít. Többnyire középkorúaknál alakul ki, és a férfiakat háromszor gyakrabban érinti, mint a nőket.

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, és többnyire kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A kövek mérete az apró homokszemcsétől az akár a teljes vesemedencét kitöltő nagyságig terjedhet. Van, hogy a betegség nem okoz tüneteket, de többnyire nagyon erős, heves, görcsös fájdalommal jár.

A kisebb méretű kövek spontán kiürülhetnek a szervezetből, más esetben a kövek ultrahangos kőzúzással vagy műtéti beavatkozással távolíthatóak el.

Milyen okok miatt alakul ki?

A betegség kialakulásának hátterében a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód. Leggyakoribb ok az elégtelen folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás, a mozgásszegény életmód, az egyoldalú táplálkozás, a túlzott fehérjebevitel.

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tiszta víz fogyasztása erősen ajánlott

A tiszta, természetes ásványvíz ideális ital az emberi szervezet számára, a helyes folyadékfogyasztás pedig ugyanúgy az egészséges életmód nélkülözhetetlen része, mint a megfelelő étrend vagy a rendszeres testmozgás. Prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója a megelőzés kapcsán a következőre hívta fel a figyelmet.

Kevés sót szabad fogyasztani, és annyi folyadékot kell inni, hogy a vese körülbelül két és fél liter vizeletet tudjon kiválasztani. A folyadéknál a legjobb választás a víz, a tea és az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvíz.

A genetikai tényezők ellen nem sok mindent tehetsz, mozgással azonban megakadályozhatod a vizelet pangását, így máris sokat tettél a megelőzésért. Emellett arra is figyelj, hogy változatosan étkezz. Ez azért fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést.

Ezt is szeretjük