Ez okozza a legtöbb rákot a nőknél - Mégsem szűrik automatikusan
Az új szűréssel elkerülhetők a végzetes következmények.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, a tragédiát súlyosbítja, hogy ezek mintegy egyharmada halálos kimenetelű. Az Európai Unió egészét tekintve még gyászosabb a statisztika: évente 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben.

Világszerte a méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta a 45 év alatti nők körében, minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg, és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, a sok esetben ezzel együtt járó HPV-fertőzés miatt.

Nem elég a hagyományos szűrés

Bár elsőre meglepő lehet, de elmúlt évek szakirodalmi adatai azt mutatják, hogy a méhnyakrák az esetek 24-32%-ban olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. A rendszeres citológiai vizsgálat érzékenysége ugyanis nem 100%-os, több apró hibalehetőséget is tartalmaz, így nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellen.

A méhnyakrákos esetek jelentős többségét a humán papilloma vírussal való tartós fertőzöttség okozza, azonban magát a vírust a citológiai vizsgálat nem mutatja ki.

Mi jelenthet megoldást?

Szerencsére Magyarországon kifejlesztettek egy olyan komplex szűrést Medserv+ néven, amelynek segítségével szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák, a kombinált szűrővizsgálat ugyanis a lehető legkevesebb hibalehetőséggel vizsgálja a méhnyakrák kialakulásának okát, így a HPV-fertőzöttséget is.

A Medserv+ teszt a citológián felül magában foglalja a Roche cobas tesztet, amely a magas kockázatú HPV-típusokat is kiszűri, ezzel szélesebb körű információt adva a méhnyakrák valódi kockázatával kapcsolatban.

A teszt részeként végzik el továbbá a Cintec Plusz vizsgálatot is, amennyiben atípusos sejteket diagnosztizálnak a szűrés során, ami által átfogó képet kaphat az orvos az ártalmatlan és a HPV okozta veszélyes folyamatokról. A teszt egy szakmai koprodukció: két cég, két csapat együtt állít elő egy magasabb hozzáadott értékű vizsgálatot - ilyen komplex szűrés eddig nem volt elérhető Magyarországon.

Dr. Járay Balázs, a Medserv+ alapítója így vélekedik a témáról:

- A riasztó statisztikákon legradikálisabban a szűréseken való nagyobb részvétellel lehetne javítani, mivel azonban a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada éppen olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, a szűrés metodikáján kellett változatnunk.

A méhnyakrákos megbetegedések 95%-át a humán papilloma vírus magas rizikójú törzsei okozzák, ezért a ma már általánosan alkalmazott citológiai szűrést ki kellett egészítenünk a HPV-szűréssel, így született meg a Medserv+ komplex szűrővizsgálat. A citológiai alapú szűrés 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot vagy rákmegelőző állapotot, a HPV DNS-alapú szűrés viszont 99%-ban akkor is kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, ha az még sejtszinten nem is okozott elváltozást. 

Nem ritka a téves diagnózis

Herman Zsuzsanna 37 éves beteg a második gyermek vállalása miatt kereste fel a nőgyógyászát 2014 januárjában. Az elvégzett rákszűrés eredménye negatív lett. Az év végén erősen vérezni kezdett, amire vérzéscsillapítót és antibiotikumot kapott, majd egészségügyi küretet végeztek el nála.

Ezt követően derült ki a pontos diagnózis: HPV-fertőzés következtében kialakult méhnyakrák. A következő év januárjában megműtötték, méhét és petefészkeit is eltávolították, de fél év múlva a daganat a hüvelyben kiújult, jelenleg pedig sugárkezelést és kemoterápiát kap.

Zsuzsanna esetét dr. Járay Balázs is rendkívül frusztrálónak, ám sajnos kétségbeejtően gyakorinak tartja. Hiába járt ugyanis rendszeresen szűrővizsgálatokra, mivel azokat nem egészítették ki HPV-szűréssel, amellyel nagy eséllyel időben gyógyítható lett volna. A Medsev+ szűrővizsgálat elterjedésével éppen az ehhez hasonló példák radikális csökkenését várja.

Zsuzsanna szomorúan vall erről:

- Mivel az életünkről van szó, muszáj, hogy mi, nők mindannyian tudjunk róla, hogy a citológia önmagában kevés, a rákszűrés csak a HPV vírus szűrésével lehet teljes. Én egy magánnőgyógyászhoz jártam, mert azt gondoltam, hogy ha fizetek a vizsgálatért, akkor nagyobb biztonságban vagyok.

Ha az orvos felhívta volna a figyelmemet a HPV-szűrésre, szívesen kifizetettem volna, de meg sem említette, ehelyett azt állította, hogy a rosszindulatú dolgok általában rejtve maradnak. Amikor a műtőorvosomat kérdeztem, azt a választ kaptam, hogy a HPV mindenkiben ott van, nem lehet vele mit kezdeni. A nőknek ebben a kérdésben proaktívnak, kezdeményezőnek kell lenniük: olyan központot kell felkeresniük, ahol a citológiai szűrést a HPV-teszttel is kiegészítik, és a két eredmény összesítése alapján döntik el a szükséges lépéseket.

Hogy zajlik a vizsgálat?

A MEDSERV+ komplex szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető: a teszt negatív előrejelző értéke 99,92%, ami azt jelenti, hogy a legsúlyosabb rákmegelőző állapot kialakulására az elkövetkező öt évben 0,08%-os, gyakorlatilag nulla az esély.

A komplex méhnyakrákszűrés három egymást kiegészítő tesztből áll, amelynek legfontosabb eleme a HPV vírus DNS-vizsgálaton alapuló kimutatása, külön is jelezve a legmagasabb kockázatú 16-os és a 18-as típus jelenlétét. Ezt a kimutatását a citológiai kenet mikroszkópos patológiai vizsgálatával is kiegészíti. Így a Medserv+ teszt azt a pár százaléknyi esetet is kiszűri, amikor a méhnyakrák kialakulásáért nem a HPV-fertőzés a felelős.

Amennyiben az első két vizsgálat eredménye indokolja, elvégzik a biológiai jelzőmolekula vizsgálatot is, amely megmutatja, hogy a sejtek mely fázisban vannak a tumorossá válás szempontjából. Az eredmény alapján egyértelműen eldönthető, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra. Így teljes biztonsággal elkerülhetőek a felesleges - a méhnyak sérülése miatt a gyermekvállalást veszélyeztető - műtéti beavatkozások.

Mennyire fájdalmas ez a vizsgálat?

A Medserv+ szűrés számos előnnyel bír más szűrésekkel szemben. A vizsgálat nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, így nem jár plusz kellemetlenségekkel, ráadásul a legmodernebb, PCR-alapú vizsgálatot foglalja magában.

A hrHPV vírus kimutatásával kiszűri azt a 30% beteget, akik a negatív citológiai leletük ellenére is fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából. Az alkalmazott biomarkerek segítségével pedig azt is pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. A szűrővizsgálat segítségével pontosan meghatározható az, hogy mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.

Életmentő lehet a gyorsaság

A teszt minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki maximális biztonsággal szeretné elkerülni a méhnyakrák kialakulását. Fontos tudni, hogy ha a szervezetben jelen van a HPV vírus, attól még senki nem betegszik meg automatikusan méhnyakrákban, probléma akkor adódhat, ha a magas kockázatú vírustípusok hosszú időn keresztül maradnak a szervezetben.

Ekkor a méhnyak sejtjei nagy eséllyel kezdenek rosszindulatú átalakulásba, amelynek végső állomása a méhnyakrák kialakulása. A problémát időben felismerve az orvosoknak még bőven marad idejük, hogy elejét vegyék a daganat kialakulásának - így a Medserv+ szűrővizsgálat akár életet is menthet.

Ezt is szeretjük