Hány centiméter magas vagy? Így befolyásolja, meddig fogsz élni
Vajon az alacsony vagy a magasabb emberek számíthatnak hosszabb életre a tudósok szerint?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eddig nem voltál különösebben boldog tőle, hogy az átlagnál alacsonyabb testmagassággal áldott meg a természet, talán mostantól kicsit örülsz majd neki.

Egy, a PLOS One nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány állítása szerint ugyanis a kisebb emberek hosszabb életre számíthatnak.

A hosszú élet a testmagasság függvénye is

- A kutatás során két csoportra osztottuk az embereket: az 5 láb 2 hüvelyknél - 158 centiméternél - alacsonyabbakra, valamint az 5 láb 4 hüvelyknél - 163 centiméternél - magasabbakra - mondta dr. Bradley Willcox, a Hawaii Egyetem tanulmányt vezető professzora.

Az eredmények vizsgálata során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy minél alacsonyabb valaki, annál hosszabb életre számíthat. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a testmagasságtól függetlenül fontos, hogy egészségesen élj, hiszen a káros szenvedélyek, az egészségtelen életmód felülír mindenféle genetikai előnyt.

Háttérben a FOXO3 gén

A testmagasság és az élet hossza között genetikai kapcsolatot találtak: egy bizonyos FOXO3 gén áll a háttérben. Ez a gén egyfelől az egyedfejlődés korai szakaszában alacsonyabb testmagasságot eredményez, másfelől alacsonyabb inzulinszint társul hozzá, csökkent rákkockázattal jár együtt, és összességében hosszabb életre predesztinál.

Hosszú életre vágysz?

Ahogyan azt a kutatók is leszögezték, legyél bármilyen magas is, az életmódodon sok minden múlik. Amennyiben egészségtelenül táplálkozol, életednek nem része a rendszeres mozgás, dohányzol, jelentősen rontod az esélyeidet. A John Hopkins Egyetem kutatói szerint alapvetően négy szokásodon kell változtatnod annak érdekében, hogy minél hosszabb életre számíthass.

Cikkünk írásakor a világ legidősebb embere a 116 éves japán Misao Okawa, akinek ugyancsak van pár tanácsa arra vonatkozóan, hogyan lehet minél több gyertyát elfújni a születésnapi tortán. Kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük