5 életmentő tény, amelyről tudnod kell, ha horkol a pasid

Nem csupán a sajátodat, de kedvesed életét is jelentősen megkönnyítheted, ha szakemberhez fordultok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nem is gondolnád, hogy a nyugodt és pihentető alvás milyen fontos része a mindennapoknak. Az állandó kimerültség, a fáradékonyság sokszor a horkolás számlájára írható, de nem csak a horkoló fél szenvedhet ettől, hanem az is, aki a hangzavartól nem tud pihenni.

A rendellenesség következtében sokan nyugtalanul alszanak, nyomottan ébrednek, napközben aluszékonyak, és képtelenek koncentrálni, illetve a munkájukban kifogástalanul teljesíteni. Ennek ellenére a horkolással kapcsolatban számos tévhit tartja magát, és csak kevesen ismerik - az éjszakai hangzavart leszámítva - egészségkárosító hatásait.

Nem örökletes, hanem egészségügyi probléma

Családon belül gyakran viccelődnek azzal, hogy, ha a nagypapa nagy zajt csapott alvás közben, akkor az unoka sem lesz kivétel. Pedig tévedés, hogy a horkolás csak örökletes tulajdonság. Egészségügyi problémáról van szó, melynek hátterében az áll, hogy belégzéskor - valamilyen anatómiai akadály miatt - nem jut elegendő mennyiségű oxigén a véráramba és a létfontosságú szervekbe. Ennek a jelenségnek a leggyakoribb oka, hogy a torokban található és azt körülvevő izmok alvás közben túlságosan ellazulnak.

Ennek következtében a toroknyílás leszűkül, és ez akadályozza a légáramlást. Mivel a szervezet arra törekszik, hogy egyforma mennyiségű levegő áramoljon a tüdőbe, a belégzés gyorsasága növekszik. Megnő a nyomás a torokban, és a nyelvcsap, valamint a lágyíny vibrálni kezd. A hangot, amit ez a vibrálás okoz, hívják horkolásnak.

A horkolás megbetegít

Mivel a horkoló ember szervezete folyamatos oxigénhiánnyal küzd, képtelen regenerálódni, felkészülni a következő nap kihívásaira. Aggasztó - és kutatásokkal alátámasztott - tény, hogy a horkolók esetében több betegség kialakulásának is megnő a kockázata.

A magas vérnyomás, a szívinfarktus, az agyvérzés, az impotencia és a migrén egyaránt összefüggésbe hozható a horkolással. A torok körüli izmok túlzott ernyedésének akkor is nagy a valószínűsége, ha valaki ittasan szenderül álomra. A hatást csak fokozza, ha az illető dohányos, hiszen a cigarettafüst miatt a torok nyálkahártyái megduzzadnak, ami szintén szűkíti a levegőjáratokat.

Gyógyszerek is okozhatják

A sors furcsa fintora, hogy gyakran az alvási nehézségek - vagy a szorongásos, depresszív tünetek - csillapítására felírt mesterséges készítmények mellékhatásaként zendít rá valaki a nem túl kellemes harsonára. Miközben abba az álomba ringatja magát, hogy a nyugtató- és altatószerek - Andaxin, Elenium, Szeduxen, Rudotel, Xanax - szedésekor megszűnnek az alvási nehézségek, épp ellentétes eredményt ér el. A már említett torok körüli izmok tónusa a narkotikumok hatására csökken, minek következménye lehet a nyugodt szuszogást felváltó, elviselhetetlen hangzavar.

Bele lehet halni!

A rendkívül hangos horkolással, fuldoklással és a horkolások közötti hosszú légzésszünetekkel járó betegséget alvási apnoénak hívják. A hosszú másodpercekig is eltartó oxigénhiányos állapot egy éjszaka alatt akár ötvenszer is megismétlődhet, és fokozott terhelést jelent a szervezetnek. Ilyenkor ugyanis a garatizmok olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy összetapadnak, és csak a mellkas erőlködő mozgásának hatására - egy nagy horkantás kíséretében - nyílnak szét. A többnyire alkati adottságokra - szűkebb garat, hátraugró állkapocs, túlsúly - visszavezethető rendellenesség súlyos agyi, szív- és keringési zavarokat okozhat. A betegség gyakori szövődménye a magas vérnyomás is.

Túlsúly is okozhatja

Az alvási apnoé tünetei és a horkolás enyhébb változatai jellemzően túlsúlyos embereknél jelentkeznek. Ennek oka, hogy az elhízás következtében szűkül a légutak átjárhatósága. Ha hálótársad a fentiekhez hasonló tüneteket produkál, okvetlenül keressetek fel egy szakembert, hiszen az alvási apnoé rendkívül veszélyes. Ezenkívül érdemes leadnia néhány kilót, így a tünetek mérséklődhetnek.

Alvásdiagnosztikai központok

Országos Alvásterápia Központ
Cím: 2040 Budaörs, Szép u. 15.
Telefon: 06-70/623-5-90.

SomnoCenter Budai Alvászavar Szakambulancia
Cím: 1126 Budapest, Hertelendy u. 13.
Telefon: 06-1/789-7034.

SomnoCenter Benyovszky Budapest
Cím: 1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.
Telefon: 06-1/786-30-45.

Állami Egészségügyi Központ, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ
Cím: XIII. Kerület, Róbert Károly krt. 44.
Telefon: 06-1/212-18-46, 06-1/457-09-80.

OLVASD EL EZT IS!

par feskszik
  • alvászavar
  • tünetek és betegségek

A te párod is horkol?

Ezt is szeretjük