5 bevált házi gyógymód horkolás ellen
Párod horkolása miatt nem tudod kipihenni magad? Mielőtt a külön szoba mellett döntenétek, vess be pár trükköt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A horkoló hangot, ami legtöbbször nem éppen zene a fülnek, a torok hátsó részében elhelyezkedő lágy szájpadlás produkálja: alvás közben elernyed, és levegővételkor berezonál.

Egy több mint kétezer ember bevonásával végzett torontói vizsgálat eredményei szerint a férfiak 71%-a horkol. Ha kedvesed is az éjszakai zajongók táborába tartozik, nem muszáj beletörődnöd.

Alkoholtilalom

Sokan szívesen fogyasztanak el egy pohár sört vagy bort este, hiszen kellemesen elálmosít. Ha azonban párod horkol, nem szerencsés innia lefekvés előtt, az alkohol ugyanis a garatizmok túlzott ellazulását okozhatja, és elősegíti a horkolás kialakulását.

Csak semmi dohányzás!

A horkolók döntő többsége dohányos. Nem véletlen, hiszen a cigarettafüst irritálja a nyálkahártyát, ettől a garat megduzzad, és a légutak beszűkülnek. A leszokás tehát akár meg is szüntetheti a kellemetlen éjszakai zajokat.

Helyzetváltoztatás

A horkolás szempontjából a hanyattfekvő pozíció a legkevésbé szerencsés. Ebben a testhelyzetben a garatizmok még renyhébbé válnak, így nagyobb a kockázat a zajos éjszakára. Bár az erősen horkolók gyakorlatilag minden pozícióban horkolnak, ha párod a csendesebb fajták közül került ki, segíthet az oldalra fordulás.

Párásíts!

Előfordulhat, hogy a hálószoba túlságosan száraz levegője okozza a horkolást. Tégy lefekvés előtt egy edényben vizet a radiátorra - csepegtethetsz bele illóolajat is -, és könnyen előfordulhat, hogy pár napon belül tapasztalod a kellemetlen hangok enyhülését.

Párna nélkül

Érdemes megszabadulni a párnától. Éjszaka megtöri a nyak vonalát, így növeli a horkolás mértékét. Amennyiben kedvesed nem hajlandó párnák nélkül aludni, vedd rá, hogy legalább a nagypárnáról mondjon le.

Tudtad?
1874 óta az amerikai szabadalmi hivatalnál több mint háromszáz úgynevezett horkolásgátló találmányt védtek le. 4669459. számú szabadalom: ezt egy őrlőfogra kell rácsatlakoztatni. A száj mindkét oldalára tettek egy kapcsológombot, mely nyomást gyakorol a lágy szájpadlásra, hogy megakadályozza annak berezonálását.

Súlyos betegségre is utalhat

Klinikai szempontból azok tekinthetők mérsékelt horkolóknak, akik ugyan minden éjszaka horkolnak, de csak időszakosan, bizonyos testhelyzetekben, tehát nem zajongják végig az egész éjszakát.
Ha párod horkolása állandósul, illetve egyre hangosabbá válik, érdemes komoly figyelmet szentelned a problémának, mert azon túl, hogy a dolog zavaró, súlyos egészségügyi problémára utalhat.

Alvási apnoé

Ha kedvesed hangosan horkol, ám azt tapasztalod, hogy a kellemetlen zaj néhány pillanatra abbamarad, feltehetőleg alvási apnoéja van. A betegség veszélyes következménye, hogy a horkolónak az éjszaka folyamán leáll a légzése.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

PromócióEmiatt általában felriad - akár többször is egyetlen éjszaka. Bár többnyire nincs ennek tudatában, másnap reggel nagyon fáradtan, kialvatlanul ébred. Ha pedig nem tudja magát kipihenni, az negatívan befolyásolhatja a másnapi teljesítményét. A betegség másik veszélye lehet, hogy a pillanatnyi légzéskimaradásra nem ébred fel.
Az alvási apnoé sokszor remekül kezelhető egy éjszaka viselt készülék segítségével, mely enyhe túlnyomás alatt tartja a levegőt a páciens orrában és torkában, és biztosítja a szabad utat a levegő részére.
Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

par feskszik
  • alvászavar
  • tünetek és betegségek

A te párod is horkol?

Ezt is szeretjük