3 ok, ami miatt télen fellángolhat az asztma: a légutakat befolyásolja az időjárás

Az időjárás is befolyásolja a légutak állapotát, a téli hidegben az asztmás panaszokkal élőknek pár dologra nagyon oda kell figyelniük.

GettyImages-1076823102
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen sok asztmás aggódik, hogy a hideg levegő miatt ismét gyakrabban jelentkeznek majd a betegség tünetei.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben. 

A hideg levegő hatása az asztmára

Akár a nyári hőség, a párás levegő vagy a viharos időjárás, a hideg levegő is hatással van az asztmás betegek állapotára. Ennek oka, hogy a hideg, száraz levegő belélegzése a légutakat kiszárítja, azok beszűkülését okozhatja, emiatt nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, köhögés léphet fel, és súlyos esetben asztmás roham is kialakulhat. Kutatások szerint a tünetekért elősorban nem is a hideg, tehát nem a levegő hőmérséklete, hanem a szárazsága a felelős. 

GettyImages-1126651443

A panaszok fokozódnak, ha a beteg télen a szabadban edz, havat lapától, síel, de akár elég lehet kisebb fizikai aktivitás, például egy rövidebb futás a busz után. Ilyen helyzetekben ugyanis rendszerint nem az orron vesszünk levegőt, hanem szájon keresztül. Az orrlégzés levegőt felmelegítő, nedvesítő, párásító funkciója emiatt nem tud érvényesülni. 

Így lehet megelőzni a panaszokat

Ha már az előző évben is fokozódtak télen a tünetek, akkor még a hidegebb idő beállta előtt mindenképp konzultálni kell a tüdőgyógyásszal. Ezt azért is érdemes megtenni, mert a téli időszakban gyakori légúti betegségek miatt is fellángolhat az asztma, ha pedig emellé még a hideg, száraz levegő miatt is súlyosbodnak a tünetek, akkor mindenképp javasolt újra egyeztetni az asztma-akciótervet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy ilyen esetben a hosszú hatású, fenntartó kezelésen is módosítani lehet annak érdekében, hogy a panaszok megszűnjenek, illetve a rövid hatású, rohamoldó készítmények alkalmazása kapcsán is érdemes lehet néhány változtatást bevezetni.

Utóbbit javasolt az embernek mindig magánál hordani, ha télen a szabadba indul, illetve ha terhelés indukált panaszok már korábban is voltak, szabadban edzés előtt 10-15 perccel használni a készítményeket, így megelőzve a légutak beszűkülését. 

GettyImages-1352942075

A gyógyszerek szedése mellett a következő stratégiák segíthetnek

  • Érdemes 5-10 percig bemelegítést végezni, mielőtt az érintett kimegy a szabadba. Ez lehet könnyed mozgás, ugrálás, a lényeg, hogy ne hirtelen érje a hideg levegőn a terhelés a légutakat. 
  • A szabadban érdemes sállal eltakarni a szájat. Ez segíthet felmelegítheti a levegőt belégzés során.
  • Javasolt az orron keresztül lélegezni, amikor csak lehetséges. Ez szintén segít a levegőt felmelegíteni, mielőtt az elérné a tüdőt.

Képeken 5 hazai barlang, ahol a tüdő is gyógyulhat

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük