Miről hazudnak leginkább a betegek az orvosnak? Minden korosztály másról füllent

Az ember, hiába lenne érdeke őszintén beszélni az orvosával, gyakran eltitkol a szakember elől ezt-azt. Hogy pontosan mit, az korosztályonként változhat a kutatás szerint.

páciens doktor

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itthon is jellemző probléma, hogy az emberek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor feltétlenül muszáj, vagy már elviselhetetlen méreteket ölt egy aktuális panaszuk, vagy egyéb okok miatt van szükségük a rutinvizsgálatra. Ennek számos oka lehet, a korábbi rossz tapasztalatoktól kezdve az egészségügybe vetett bizalom megrendülésén át a betegségektől való félelemig.

Ha pedig eljutnak a szakemberhez, gyakran nem teljesen őszinték vele, ami nehezítheti a diagnózis felállítását, és veszélyeztetheti a kezelés sikerességét is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint az, hogy ki miről hazudik az orvosának, generációs sajátosságokat is mutat.

Hazugság az orvosnál

Vannak, akik kifejezetten kellemetlenül érzik magukat az orvosi vizsgálat ideje alatt, létező jelenség például a fehérköpeny-szindróma, vagyis a feltehetően a szituáció kiváltotta magas vérnyomás. Akadnak olyanok is, akik úgy érzik, hogy a szakember elítéli őket a szokásaik, egészségügyi állapotuk miatt, vagy mert a kelleténél később keresték fel őt. Mindebből pedig az következhet, hogy megpróbálják magukat kicsit jobb színben feltüntetni az orvos előtt, és ehhez még olykor füllentenek is. 

Egy friss, több mint ezer páciens részvételével készült kutatásból, amit a Healthline ismertetett, kiderült, hogy az emberek többsége bizony hazudik néhanapján az orvosának, az alanyok 77 százaléka ismerte ezt be. A Z-generációban az átlagnál magasabb, 96 százalék volt a füllentők aránya. Őket követték a milleniálok, majd az X-generáció, végül a baby boomerek. 

És hogy miről hazudnak leginkább a páciensek? A vizsgálat szerint leginkább az életmódjukról, azon belül is az alkoholfogyasztási, illetve az evési szokásaikról, a fizikai aktivitásukról és a szexuális életükről, valamint a tüneteikről. Mindez viszont generációs sajátosságokat is mutat: a Z generáció főleg a szexuális élettel, a milleniálok a testmozgással, az X generáció az alkoholfogyasztással, a baby boomer az étkezési szokásokkal kapcsolatban nem mond igazat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakemberek szerint minderre van logikus magyarázat, például a milleniálok, vagyis az Y generáció tagjai (az 1980 és az 1990-es évek közepe között születettek) abban az időszakban nőttek fel, amikor a testmozgás és az edzőtermek igazán népszerűvé váltak. 

Miért hazudnak a páciensek? 

A kutatás azt is felfedte, hogy miért hazudnak a leggyakrabban a páciensek. Az öt legáltalánosabb motiváció a következő: 

  • nem akarják, hogy elítéljék őket,
  • zavarukban,
  • szégyenkeznek, 
  • egy korábbi egészségügyi szakember elítélte őket,
  • tagadás vagy az igazság elkerülése érdekében. 

Az online konzultációk még nagyobb teret engedtek a füllentéseknek - derült ki a kutatásból. Világosan látszik, hogy az orvos-beteg kapcsolat, a találkozó légköre, a bizalom kulcsfontosságú abban, hogy a páciensek mennyire tudnak megnyílni a szakember előtt és őszintén válaszolni a kérdéseire. Sajnos aligha van olyan ember, akinek ne lenne néhány rossz tapasztalata az egészségüggyel kapcsolatban, és az is előfordul, hogy egy-egy kevéssé átgondolt mondat maradandó nyomokat hagy a betegben, és rá tudja nyomni a bélyegét a későbbi orvosi vizitekre is. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy alapesetben a szakemberek kérdései, még ha kellemetlenek is, mindig az adott probléma, panasz okának felderítésére irányulnak, az egyenes válasz pedig a beteg jól felfogott érdeke, hiszen csak így lehetséges a kezeléshez szükséges diagnózis felállítása. 

Kvíz! Mit jelent a hipertónia?

Időről időre sajnos mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy az egészségügy összetett világában bolyongva még az idegen kifejezésekkel, orvosi szakszavakkal is meg kell birkóznia.  Kvízünkkel letesztelheted ilyen jellegű tudásod.

Kvíz! Mit jelent a hipertónia? 10 zavarba ejtő kérdés az egészségügyből

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük