Miről hazudnak leginkább a betegek az orvosnak? Minden korosztály másról füllent
Az ember, hiába lenne érdeke őszintén beszélni az orvosával, gyakran eltitkol a szakember elől ezt-azt. Hogy pontosan mit, az korosztályonként változhat a kutatás szerint.

páciens doktor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itthon is jellemző probléma, hogy az emberek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor feltétlenül muszáj, vagy már elviselhetetlen méreteket ölt egy aktuális panaszuk, vagy egyéb okok miatt van szükségük a rutinvizsgálatra. Ennek számos oka lehet, a korábbi rossz tapasztalatoktól kezdve az egészségügybe vetett bizalom megrendülésén át a betegségektől való félelemig.

Ha pedig eljutnak a szakemberhez, gyakran nem teljesen őszinték vele, ami nehezítheti a diagnózis felállítását, és veszélyeztetheti a kezelés sikerességét is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint az, hogy ki miről hazudik az orvosának, generációs sajátosságokat is mutat.

Hazugság az orvosnál

Vannak, akik kifejezetten kellemetlenül érzik magukat az orvosi vizsgálat ideje alatt, létező jelenség például a fehérköpeny-szindróma, vagyis a feltehetően a szituáció kiváltotta magas vérnyomás. Akadnak olyanok is, akik úgy érzik, hogy a szakember elítéli őket a szokásaik, egészségügyi állapotuk miatt, vagy mert a kelleténél később keresték fel őt. Mindebből pedig az következhet, hogy megpróbálják magukat kicsit jobb színben feltüntetni az orvos előtt, és ehhez még olykor füllentenek is. 

Egy friss, több mint ezer páciens részvételével készült kutatásból, amit a Healthline ismertetett, kiderült, hogy az emberek többsége bizony hazudik néhanapján az orvosának, az alanyok 77 százaléka ismerte ezt be. A Z-generációban az átlagnál magasabb, 96 százalék volt a füllentők aránya. Őket követték a milleniálok, majd az X-generáció, végül a baby boomerek. 

És hogy miről hazudnak leginkább a páciensek? A vizsgálat szerint leginkább az életmódjukról, azon belül is az alkoholfogyasztási, illetve az evési szokásaikról, a fizikai aktivitásukról és a szexuális életükről, valamint a tüneteikről. Mindez viszont generációs sajátosságokat is mutat: a Z generáció főleg a szexuális élettel, a milleniálok a testmozgással, az X generáció az alkoholfogyasztással, a baby boomer az étkezési szokásokkal kapcsolatban nem mond igazat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A szakemberek szerint minderre van logikus magyarázat, például a milleniálok, vagyis az Y generáció tagjai (az 1980 és az 1990-es évek közepe között születettek) abban az időszakban nőttek fel, amikor a testmozgás és az edzőtermek igazán népszerűvé váltak. 

Miért hazudnak a páciensek? 

A kutatás azt is felfedte, hogy miért hazudnak a leggyakrabban a páciensek. Az öt legáltalánosabb motiváció a következő: 

  • nem akarják, hogy elítéljék őket,
  • zavarukban,
  • szégyenkeznek, 
  • egy korábbi egészségügyi szakember elítélte őket,
  • tagadás vagy az igazság elkerülése érdekében. 

Az online konzultációk még nagyobb teret engedtek a füllentéseknek - derült ki a kutatásból. Világosan látszik, hogy az orvos-beteg kapcsolat, a találkozó légköre, a bizalom kulcsfontosságú abban, hogy a páciensek mennyire tudnak megnyílni a szakember előtt és őszintén válaszolni a kérdéseire. Sajnos aligha van olyan ember, akinek ne lenne néhány rossz tapasztalata az egészségüggyel kapcsolatban, és az is előfordul, hogy egy-egy kevéssé átgondolt mondat maradandó nyomokat hagy a betegben, és rá tudja nyomni a bélyegét a későbbi orvosi vizitekre is. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy alapesetben a szakemberek kérdései, még ha kellemetlenek is, mindig az adott probléma, panasz okának felderítésére irányulnak, az egyenes válasz pedig a beteg jól felfogott érdeke, hiszen csak így lehetséges a kezeléshez szükséges diagnózis felállítása. 

Kvíz! Mit jelent a hipertónia?

Időről időre sajnos mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy az egészségügy összetett világában bolyongva még az idegen kifejezésekkel, orvosi szakszavakkal is meg kell birkóznia.  Kvízünkkel letesztelheted ilyen jellegű tudásod.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük