Vigyázz! Jönnek a legyek!
A legyek nem csak zavaróak zümmögésükkel, de veszélyesek is. Mindenre rászállnak, nem lehet őket kihessegetni a lakásból és ráadásul még betegségeket is okoznak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légy az állatvilágnak fajokban leggazdagabb törzsét képező ízeltlábúak közé tartozik. Testük külső rétege fehérjéből és egy kitin nevű, poliszaharidból álló szilárd külső váz, amelyhez belülről izmok tapadnak.

Az ízeltlábúak legnagyobb osztályát a rovarok alkotják. A rovarok jelentősége rendkívüli. Egy részük emberi, állati vagy növényi betegségeket hordoz, más részük a virágoknak segít a beporzásnál, de vannak olyanok is, melyek a növényeket védik a kártevőktől. Einstein azt mondta, hogy rovarok nélkül öt éven belül kipusztulna az emberiség.

Mindenki ismerőse - a légy

Az úgynevezett igazi legyeknek közel négy ezer faja van, és egyes családokon belül is rendkívüli fajgazdagsággal találkozhatsz. Például a darazsakra emlékeztető, csíkos zengőlégynek csak nálunk mintegy 300 faja él. Közülük a közönséges zengőlégy hasznos, mert pusztítja a levéltetveket. A hernyólégy nősténye például a hernyókat pusztítja oly módon, hogy lárváit hernyókban helyezi el. És amikor azok kikelnek, a hernyókból táplálkoznak.

A lakásokban is megtalálható házilegyet az ember az egész világon elszaporította. Mivel az állat minden bomló anyagra rászáll, betegségeket terjeszt. A nőstény légy például elsősorban sertéstrágyába helyezi petéit. A fejlődés gyors, a lárvák 14 nap alatt kikelnek, majd áttelelve a talajban, bebábozódnak. Szipókájuk szúrásra nem alkalmas, de az embert állandóan nyugtalanítják.

A kék dongólégy lakott területen szintén gyakori. Mérete a házilégynál nagyobb, lárvái húsban, dögben, vagy ürülékben fejlődnek. Nagyon gyorsan szaporodik és fejlődik, lárvája 24 óra alatt kikel, majd bebábozódik. Mindenre rászáll, táplálkozik gyümölcsökkel és emberi, állati ürülékkel egyaránt.

Veszélyes legyek

A legyekkel nem is lenne semmi baj, ha nem csinálnának annál többet, mint hogy mindenhol szálldosnak. Csakhogy ezek a kis élőlények évente több milliós kárt okoznak, és több millió embert betegítenek meg. A legyeket az úgynevezett élelmiszerlátogatók közé sorolják. Peterakás közben kórokozókkal érintkeznek, majd ezeket a testük felületén tovább hurcolják. Mivel a legyek a döglött állatoktól kezdve, az ürüléken át, a szemetesig mindent felkeresnek, nem csupán belekóstolásnak számít, amikor ebédedre szállnak. Sajnos az általuk bejárt területekről rengeteg gyomor- és bélcsatornán keresztül terjedő betegésgeket hordozhatnak magukkal, amit lehet, hogy éppen a te tányérodon tesznek majd véletlenül le.

  • Szalmonellózis
  • Vérhas
  • Hastífusz
  • Atípusos májgyulldás

Allergiás reakciók

Arról nem is beszélve, hogy minden légy- vagy darázscsípés válthat ki allergiás reakciókat is. Ezek a reakciók általában nagyon intenzívek és erősek. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy ilyenkor mi a teendő, akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ha allergiád nincs is, de véletlenül szádba kerül egy csipő rovar, például beleszáll poharadba és beleiszol anélkül, hogy észre vennéd, akkor a szájüregi csípés allergia nélkül is jelenthet életveszélyt, hiszen a szájad, garatod, torkod annyira bedagadhat, hogy nem kapsz levegőt.

Védekezés

  • A legyek ellen úgy tudsz csak védekezni, ha rendkívül tisztán tartod otthonod.
  • Figyelj oda, hogy a szemetesnek zárható teteje legyen, és lehetőleg zárható szekrényben legyen.
  • Ha vannak állataid, akkor figyelj, hogy ürülékük ne maradjon szabadon a kertben
  • Ha sok állatot tartasz, akkor fontos, hogy az ólakat rendszeresen ellenőrizd, ne legyen rajtuk se repedés, se pedig rés
  • Az élelmiszeriparban a légy problémát elektromos légyfogókkal oldják meg, ahol a berepülő légy egyszerűen elég.

Jó védelmet jelenthet a hálózás is, amikor is jól illeszkedő, sűrű szövésű hálót illesztesz az ajtókra, ablakokra, mint a szúnyogok ellen. A tálalt ételek fölé szintén kapható hálóból készült kis sátor, mely megakadályozza a legyeknek, hogy rászálljanak.

Ezt is szeretjük