Szúnyogok és kullancsok ellen is készíthetsz házi riasztószert: az illóolajoktól lesz hatásos

Házilag is készülhet szúnyog- és kullancsriasztó néhány alapanyagból.

szunyog-kullancs-riaszto-szer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szúnyogok és a kullancsok megkeseríthetik a szabadban töltött időt, a kellemetlen csípések mellett pedig akár súlyos betegségeket okozó vírusokat is terjeszthetnek, ezért a védekezés nagyon fontos ellenük.

A szúnyog és a kullancs csípése legtöbbször csak apró bosszúságot okoz, ám olykor egészségügyi veszélyeket is magában rejt. A legegyszerűbb védekezés a helyileg alkalmazott készítmények, így a riasztóspray-k, krémek használata, amelyek kaphatók készen a drogériákban, gyógyszertárakban, vagy elkészíthetők házilag is.

Házi szúnyogriasztó-recept

A szúnyogriasztóhoz néhány hozzávalóra van csupán szükség, valamint egy üres fújós flakonra, az igazi ereje pedig az erős illóolajokban rejlik. Tedd a flakonba az összes anyagot, majd jól rázd össze a keveréket, és máris alkalmazhatod a készítményt.

A hozzávalók a következők, a felsorolt illóolajak aránya tetszés szerint variálható:

  • 2,5 deciliter víz
  • 0,5 deciliter 70%-os alkohol
  • 5 csepp eukaliptusz-illóolaj
  • 5 csepp levendula-illóolaj
  • 5 csepp teafaolaj
  • 5 csepp geránium-illóolaj
  • 5 csepp citromfű-illóolaj

A víz és az alkohol elegye ad alapot a könnyen fújható, tiszta érzetet biztosító mixhez. A szúnyogokat és a kullancsokat egyaránt elriasztja az eukaliptusz, a levendula, a teafa, a geránium és a citromfű erős illatát biztosító vegyületek. Bár személyre szabható a recept az ízlés alapján, legalább 3-4-féle olaj használata esetén igazán jó lesz a védőhatás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A fenti hozzávalókon túl több házi receptben feltüntetik a citromillóolajat, amelyet ugyancsak nem viselnek el a csípős rovarok, ám ez nyári használat esetén nem javasolt, mert a bőrön fényérzékenységet okozhat. 

A listában szereplő olajak közül a geránium a terhesség első trimeszterében, az eukaliptusz csecsemőknél és 5 éves kor alatti gyerekeknél nem javasolt.

A rovarok által terjesztett betegségek

A rovarok elleni védekezéssel különböző betegségek is megelőzhetők. A súlyos egészségügyi kockázatok közé tartozik a kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis, Lyme-kór, nyúlpestis és tibola vagy az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog által terjesztett nyugat-nílusi láz, sárgaláz, St. Louis encephalitis, dengue-láz és Chikungunya-láz fertőzése. 

Utóbbiak egykor csak trópusi területeken fordultak elő, ma azonban már egyre több helyen megjelentek, a kutatók szerint a klímaváltozás hatására pedig a helyzet tovább súlyosbodhat.

Rovarriasztó növények a kertben

A kerti mulatságokat is elronthatják a szúnyogok és más rovarok, de néhány élő növény is bevethető a riasztásukra.

Ezt is szeretjük