Szúnyogok és kullancsok ellen is készíthetsz házi riasztószert: az illóolajoktól lesz hatásos
Házilag is készülhet szúnyog- és kullancsriasztó néhány alapanyagból.

szunyog-kullancs-riaszto-szer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szúnyogok és a kullancsok megkeseríthetik a szabadban töltött időt, a kellemetlen csípések mellett pedig akár súlyos betegségeket okozó vírusokat is terjeszthetnek, ezért a védekezés nagyon fontos ellenük.

A szúnyog és a kullancs csípése legtöbbször csak apró bosszúságot okoz, ám olykor egészségügyi veszélyeket is magában rejt. A legegyszerűbb védekezés a helyileg alkalmazott készítmények, így a riasztóspray-k, krémek használata, amelyek kaphatók készen a drogériákban, gyógyszertárakban, vagy elkészíthetők házilag is.

Házi szúnyogriasztó-recept

A szúnyogriasztóhoz néhány hozzávalóra van csupán szükség, valamint egy üres fújós flakonra, az igazi ereje pedig az erős illóolajokban rejlik. Tedd a flakonba az összes anyagot, majd jól rázd össze a keveréket, és máris alkalmazhatod a készítményt.

A hozzávalók a következők, a felsorolt illóolajak aránya tetszés szerint variálható:

  • 2,5 deciliter víz
  • 0,5 deciliter 70%-os alkohol
  • 5 csepp eukaliptusz-illóolaj
  • 5 csepp levendula-illóolaj
  • 5 csepp teafaolaj
  • 5 csepp geránium-illóolaj
  • 5 csepp citromfű-illóolaj

A víz és az alkohol elegye ad alapot a könnyen fújható, tiszta érzetet biztosító mixhez. A szúnyogokat és a kullancsokat egyaránt elriasztja az eukaliptusz, a levendula, a teafa, a geránium és a citromfű erős illatát biztosító vegyületek. Bár személyre szabható a recept az ízlés alapján, legalább 3-4-féle olaj használata esetén igazán jó lesz a védőhatás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fenti hozzávalókon túl több házi receptben feltüntetik a citromillóolajat, amelyet ugyancsak nem viselnek el a csípős rovarok, ám ez nyári használat esetén nem javasolt, mert a bőrön fényérzékenységet okozhat. 

A listában szereplő olajak közül a geránium a terhesség első trimeszterében, az eukaliptusz csecsemőknél és 5 éves kor alatti gyerekeknél nem javasolt.

A rovarok által terjesztett betegségek

A rovarok elleni védekezéssel különböző betegségek is megelőzhetők. A súlyos egészségügyi kockázatok közé tartozik a kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis, Lyme-kór, nyúlpestis és tibola vagy az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog által terjesztett nyugat-nílusi láz, sárgaláz, St. Louis encephalitis, dengue-láz és Chikungunya-láz fertőzése. 

Utóbbiak egykor csak trópusi területeken fordultak elő, ma azonban már egyre több helyen megjelentek, a kutatók szerint a klímaváltozás hatására pedig a helyzet tovább súlyosbodhat.

Rovarriasztó növények a kertben

A kerti mulatságokat is elronthatják a szúnyogok és más rovarok, de néhány élő növény is bevethető a riasztásukra.

Ezt is szeretjük