A 3 leghatékonyabb rákmegelőző
A kutatások tükrében
Sok mindent tehetsz a daganatos betegségek megelőzése érdekében. Ismerj meg három bevált módszert!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák minden bizonnyal napjaink egyik legfélelmetesebb szava. A rosszindulatú daganatos betegségek rendellenesen működő sejtekből indulnak ki, melyek önmagukat tömegesen reprodukálják. Daganatok jönnek létre belőlük, és pusztítják az egészséges szöveteket. Ha ezekből a tumorokból sejtek szakadnak le, a vér-, illetve a nyirokkeringés útján elterjednek a szervezetben, és áttéteket képeznek. Az idő előrehaladtával a rákos sejtek az egészséges szövetek rovására annyi energiát használnak fel, hogy a szervezet már nem lesz képes a normális működésre.

Számtalan tudományos kutatás foglalkozik a daganatos betegségekkel, és egyre újabb lehetőségeket fedeznek fel - elsősorban a megelőzés terén. Most bemutatunk három olyan módszert, melynek segítségével jó eséllyel elkerülheted a rák kialakulását.

A szoptatás jelentősége

Hazánkban évente öt-hatezer újabb emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és több mint kétezer nő hal meg mellrákban. Ezek az adatok már csak azért is ijesztőek, mert a súlyos kór kialakulása életmódbeli változtatásokkal megelőzhető volna, illetve mammográfiai vizsgálattal időben ki lehetne szűrni.

Egy, az Észak-Karolinai Egyetemen végzett kutatás során a szakemberek olyan nőket vizsgáltak, akiknek családjában előfordult már mellrákos megbetegedés. Az eredmény szerint azoknál a nőknél, akik szoptatták gyermeküket, 59%-kal kisebb volt a daganat kialakulásának kockázata, mint a nem szoptató társaiknál. A kapott eredményt azzal magyarázzák, hogy a szoptatással megelőzhetőek a mellszövet különböző gyulladásos betegségei - ezzel pedig csökken az emlőrák kialakulásának valószínűsége.

Ráadásul nemcsak magaddal teszel jót, ha szoptatod a gyermeked. A babák fejlődésére is egyértelműen pozitív hatással van, ha életük első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapnak - és csak ezt követően egészül ki étrendjük más folyadékkal, illetve táplálékokkal. Természetesen ez nem minden édesanya esetében oldható meg, ám a lehetőségekhez képest a minél hosszab szoptatásra érdemes törekedni.

Csökkentett deutériumtartalmú víz

Mind a gyógyítás, mind pedig a megelőzés tekintetében hasznos a csökkentett deutériumtartamú víz fogyasztása. A deutérium - más néven nehézhidrogén - a hidrogén egy izotópja. Abban különbözik a közönséges hidrogénatomtól, hogy atommagja egy neutront is tartalmaz, így tömege kétszer nagyobb, mint a hidrogénatomé. A deutérium jelentőségét mutatja, hogy felfedezéséért Harold C. Urey 1934-ben kémiai Nobel-díjat kapott. Ennek ellenére a kilencvenes évekig nem vizsgálták az izotóp biológiai szerepét.

A kísérletek tükrében

A csökkentett deutériumtartalmú - Dd - vizes tápfolyadékban végzett kísérletekben a tumoros sejtek szaporodása megállt, és a deutériummegvonás úgynevezett programozott sejthalált - apoptózis - okozott. Biokémiai és genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a sejtosztódás elindításáért felelős folyamatok gátoltak csökkentett deutériumtartalmú közegben.

A klinikai vizsgálati eredmények szerint az ilyen víz alkalmazásával a tumor anyagcseréje megzavarható - mivel növekedéséhez szüksége van a deutériumra. Amennyiben ezt nem kapja meg, a daganatos sejtek pusztulásnak indulnak. A kísérletek során úgy a túlélés, mint a tünetek tekintetében is jelentősen jobb eredmények születtek a Dd-vizet fogyasztó betegeknél, mint a kontrollcsoportban. Szakemberek szerint nem csupán a rákgyógyítás, hanem a megelőzés során is komoly jelentősége van a csökkentett deutériumtartalmú víznek. A termékről itt olvashatsz bővebb információkat.

Méhnyakrák ellen oltással

Magyarországon évi 1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és ötszáz nő hal bele a betegségbe. Az emlődaganathoz hasonlóan ez a rákfajta is megelőzhető, illetve szűrővizsgálattal időben felfedezhető lenne. A méhnyakrákos megbetegedések több mint 70%-ának a hátterében a HPV-16 és a HPV-18 nevű vírustörzs áll, melyek ellen ma már létezik védőoltás. Egyes adatok szerint a magyar nők 17-27%-a fertőzött HPV-vel. Az esetek többségében a szervezet legyőzi a kórokozót, ám, ha hosszú időn át fennáll a fertőzöttség, kialakulhat a méhnyakrák.

A vírus elleni oltást sajnos a TB nem támogatja, így önköltséges alapon 90 ezer forintba kerül. Elsősorban a szexuális életet még meg nem kezdett lányoknak ajánlják, ám szakemberek szerint hatékonysága az idősebb nők esetében is kimutatható. Az oltás mellett azonban nem szabad megfeledkezned az évi rendszeres szűrővizsgálatról sem. Statisztikai adatok szerint hazánkban - bár minden 18 év feletti nőnek ajánlják a méhnyakrákszűrést - a hölgyek csupán egyharmada végezteti el orvosával a citológiai vizsgálatot. Pedig a korai stádiumban lévő méhnyakrák az esetek többségében apróbb beavatkozással megállítható.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük